Stephen houdt van de Twentse mentaliteit

Stephen van Staalduinen groeide op in Leusden en kwam in eerste instantie voor zijn studie Technische Natuurkunde naar Enschede. Uiteindelijk bleek dat dit niet zijn studie was, maar bleef hij wel in Enschede voor de studie Werktuigbouwkunde. De Twentse mentaliteit sprak hem erg aan en dus besloot hij na zijn studie aan deze kant van het land te blijven. Inmiddels heeft hij een interessante baan als Tool-engineer bij Minivalve.

In het kort

  • Stephen groeide op in Leusden, maar kwam voor zijn studie Werktuigbouwkunde naar Enschede.
  • Hij houdt van de hightech regio én de Twentse mentaliteit.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Stephen van Staalduinen vind je hieronder. 

Jeugd in Leusden

Stephen van Staalduinen groeide op in Leusden. Hier speelde hij vooral veel buiten, was hij dol op vissen en hielp hij graag zijn vader met het klussen. “Ik vond het altijd leuk om bij vrienden en klasgenoten te zijn die meer vrijaf buiten het dorp woonden. Spelen in het maïsland en op expeditie in en om een verlaten huis bijvoorbeeld. Pas toen ik naar de middelbare school in Amersfoort ging, kwam ik meer in aanraking met de stad. Het fijne was vooral dat Leusden direct grenst aan Amersfoort waardoor je van alle gemakken voorzien bent. Toen ik op kamers ging in Enschede was dit ook een mooie vergelijking met Amersfoort: alles zat in de buurt.”

Studeren in Enschede

Stephen begon aan een studie Technische Natuurkunde, maar kwam er na twee jaar achter dat dat toch niet zijn ding was. Hij haalde zijn propedeuse en bleef op het Saxion in Enschede voor de studie Werktuigbouwkunde. Wel wist hij dat hij graag wilde werken in de techniek.

 

Het studentenleven in Enschede beviel hem erg goed. Hij ging bij een studentenvereniging, ging regelmatig op pad met vrienden, deed meerdere stages in de omgeving en ontmoette zijn huidige vriendin. De studie heeft hij in vier jaar afgerond. “Mijn eerste stage was bij Minivalve en dat vond ik toen ontzettend leuk. Ik heb daarna altijd contact gehouden met mijn begeleiders. Na mijn studie ben ik weer naar Minivalve gegaan voor een gesprek en kort daarna kon ik beginnen met mijn nieuwe baan.”

“Twente is een mooie regio om te werken in de techniekbranche. Hier zitten veel metaalbedrijven, maar het is ook echt een hightech regio met veel innovaties.”

Werken in een hightech regio

Stephen is altijd al geïnteresseerd geweest in de techniek. Dat hij voor een studie en baan zou kiezen in die richting was geen verrassing. “Ik ben altijd al techniek-georiënteerd geweest, maar welke richting ik precies op wilde gaan wist ik nog niet. Minivalve werkt in een echte niche markt, maar die markt is toch ook wel weer heel breed. We ontwikkelen en fabriceren zelf actuerende precisie klepjes voor heel veel verschillende branches. Bijvoorbeeld voor medische apparaten, maar ook voor automotive. Juist die afwisseling in het werk en de uitdagingen vanuit de markt maken het zo interessant.”

 

“Mijn functie bij Minivalve is Tool Engineer. Ik ontwikkel de matrijzen en ben betrokken bij de hele uitwerking daarvan. Van het uitwerken tot het uitbesteden, het assembleren en het begeleiden van de productie. Het is een functie die goed bij mij past. Het is zeer nauwkeurig werk wat mij goed ligt gezien ik perfectionistisch ingesteld ben. Dit komt weer ten goede van de finetuning omdat alles heel precies moet gebeuren.”

 

“Twente is een mooie regio om te werken in de techniekbranche. Hier zitten veel metaalbedrijven, maar het is ook echt een hightech regio met veel innovaties. Zelf volg ik graag de laatste trends in de techniek en verwacht dat er in de toekomst komen nog veel mooie innovaties zullen volgen. Deze worden niet alleen in de rest van de wereld ontwikkeld, maar zeker ook in Twente. Op het werk worden de state-of-the-art trends in de techniek gevolgd en is er zeel veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, wat ik zeer belangrijk vind aan een werkplek.”

Twentse mentaliteit

Stephen heeft niet alleen zijn draai gevonden in zijn vak, ook voelt hij zich helemaal thuis in de Twentse mentaliteit. “In Twente is iedereen altijd lekker nuchter. Hier draaien de mensen nergens om heen, maar zijn ze heel eerlijk en direct. Ook vond ik het meteen al heel grappig dat mensen hier elkaar altijd begroeten, ook als ze elkaar niet kennen. Het begroeten en de nuchtere kijk op dingen is iets wat ik niet op deze manier kende vanuit Leusden, maar ik vond het direct al erg fijn.”

 

“Samen met mijn vriendin verhuisden we na de studie naar Oldenzaal en daar werden we heel goed ontvangen door de buurt. Wij maakten echt de stap van het studentenleven naar de ‘grote mensen wereld’. Een van de dingen die mij meteen opviel was hoe makkelijk het was om contact te maken met buren en andere mensen. Maar ook hoe de mensen hier zo actief zijn in het organiseren van feesten en activiteiten. Zo leuk om te zien hoe hier een halve abraham in de tuin wordt gezet als iemand 25 wordt of dat je samen met de buurt een ooievaar plaatst als er een kindje geboren is. Dat is wel iets wat Twente heel erg typeert.”

 

Stephen geeft aan dat de Twentse mentaliteit er inmiddels ook bij hem is ingeslopen. “Ik heb hier echt wel geleerd om zelf ook nuchterder te zijn. En als ik nu een wildvreemde tegenkom op straat, begroet ik ook automatisch. Langzaam maar zeker word ik stiekem steeds meer een echte Tukker.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 22 september 2020 |

Bron tekst: Stephen van Staalduinen / Minivalve |

Auteur: twente.com

Lees meer over #twenteleeft