Madelein kwam voor de techniek naar Twente

Madelein van der Jeugd is opgegroeid in een klein dorpje met slechts vijf huizen in de provincie Groningen en ging tijdens haar studie Technische bedrijfskunde op kamers in de grote stad. Voor haar afstudeerstage koos ze heel bewust voor Twente. “De technische maakindustrie vind je niet veel in Groningen, maar wel in Twente! Het bevalt me erg goed in Twente, niet alleen bij Aeronamic, maar ook in mijn vrije tijd.”

In het kort

  • Madelein studeerde Technische Bedrijfskunde in Groningen, maar koos er uiteindelijk heel bewust voor om te werken in Twente.
  • Ze zit nu helemaal op haar plek bij Aeronamic.
  • Madelein wil vrouwen stimuleren om de techniek in te gaan.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Madelein van der Jeugd vind je hieronder. 

Van Groningen naar Twente

Madelein is opgegroeid in een klein dorpje in Groningen, op het meest noordoostelijke puntje van Nederland. Een plek met veel water, ruimte en natuur, maar ook een plek waar als puber weinig te beleven viel. Hoewel de stad Groningen goed te doen was met het openbaar vervoer, besloot Madelein toch om op kamers te gaan. “Ik wilde als puber graag de wijde wereld in en uiteindelijk is Twente daarin voor mij een hele fijne plek geworden.”

 

Voor haar afstudeerstage koos Madelein heel bewust voor Twente, omdat hier veel technische maakindustrie is. “Twente heeft veel aanbod voor techniek, zowel qua werk als studie. Ik zocht een plek waar ik mijn afstudeerstage in de techniek kon doen én mijn vervolgstudie kon doen. Ik solliciteerde bij verschillende bedrijven en koos uiteindelijk voor Aeronamic in Almelo, want luchtvaart heeft mij altijd heel erg aangesproken.”

 

“Op dit moment studeer ik Public Administrations aan de Universiteit Twente. Ik vind bestuurskunde een hele mooie aanvulling op bedrijfskunde en ben blij dat ik het kan combineren met mijn baan bij Aeronamic. Als ik niet naar school hoef, dan werk ik graag hier.”

Alle vooroordelen de wereld uit

Madelein koos heel bewust voor de studie Technische Bedrijfskunde, maar wil nu graag andere vrouwen stimuleren om ook de techniek in te gaan. “Dames hebben vaak een andere kijk op dingen, juist daarom hebben zij capaciteiten die heel erg kunnen helpen in de technische (mannen)wereld. Capaciteiten zoals communicatie, sfeer brengen en iedereen tevreden houden is iets wat vrouwen goed aanvoelen.”

 

“Veel mensen hebben vaak nog een vooroordeel over technische studies en werken in de techniek. Hoe technischer de studie is, des te moeilijker en zwaarder deze vaak staat aangeschreven. Ik denk ook dat veel vrouwen daardoor een beetje angst hebben voor het onbekende van deze studierichting. Hoewel ik altijd interesse had in technische bedrijfskunde, dacht ik zelf ook wel even: ‘Is de techniek wel echt wat voor mij?’ Maar het fijne is juist dat ik nu de techniek kan combineren met het menselijke. Tijdens mijn studie heb ik de technische basiskennis geleerd en verder veel bedrijfskunde gehad. De studie is erg gericht op procesoptimalisatie en bij Aeronamic pas ik dat toe in de praktijk. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het digitaliseren van onze werkinstructies.”

 

“We digitaliseren onze werkinstructies aan de hand van filmpjes en ook hierin combineer ik de techniek weer met het menselijke aspect. Ik moet wel een basiskennis hebben van het product en het proces, maar ik hou me ook bezig met het vervolg. Ik maak de digitale werkinstructies, implementeer ze en zorg ervoor dat mensen ze ook daadwerkelijk gaan gebruiken en er enthousiast over zijn.”

Techniek is niet alleen een mannenwereld

Volgens Madelein vinden mannen het vaak juist leuk dat ze in dit vakgebied ook met vrouwen kunnen werken. “Bij Aeronamic werken wij met ongeveer 130 mensen, waarvan 13 dames in diverse indirecte functies, maar ook echt een aantal in technische functies. Juist de combinatie van mannen en vrouwen op de werkvloer is zo fijn.

“Ga als vrouw juist de techniek in en wees niet bang dat het niet lukt!”

Goed geland in Twente

Madelein kwam naar Twente voor haar werk, maar ze heeft inmiddels ook een leuk privéleven opgebouwd. “Ik heb familie in Enschede wonen, maar koos er toch voor om te wonen in Almelo. Almelo is echt hele gezellige stad met een leuke binnenstad en gezellige terrasjes, daar ben ik regelmatig te vinden. Ik ga ook graag naar Heracles, niet zozeer omdat ik een voetbalfanaat ben, maar omdat het een gezellige sociale ontmoetingsplek in het weekend is. Gelukkig heb ik hier in een korte tijd ook een leuke vriendengroep opgebouwd, daar rolde ik heel makkelijk in. Ik ben dol op motor rijden en in het Twentse landschap kan dat veel mooier dan in het vlakke Groningen. ”

 

“In Groningen was ik qua huurprijs echt wel wat gewend, maar het verschil met Twente is wel heel groot. Eerder woonde ik in een studentenkamer en nu in Almelo gewoon in een mooi appartement. Dat zijn toch wel fijne voordelen. Daarnaast heeft Twente ook een hele gunstige ligging: je zit dichtbij de Duitse grens, maar ook nog heel centraal ten opzichte van de rest van Nederland. Het bevalt me ontzettend goed in Twente!”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 1 september 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #techniek