Koen ondersteunt lokale boeren en producenten met Twentse streekproducten

Koen groeide op in De Lutte en heeft Twente slechts een paar jaar verlaten voor zijn studie Milieu- en Maatschappijwetenschappen in Nijmegen. Daarna kwam hij direct weer naar Twente, want daar ligt zijn hart. Hij wilde wat doen voor de regio en inmiddels werkt Koen samen met vele boeren en producten in Twente om de voedselketen in Twente zo kort mogelijk te maken. 

In het kort

  • Oprichter en eigenaar van Aanstreekelijk, het platform voor Twentse streekproducten.
  • Koen’s missie is om de voedselketen in Twente zo kort mogelijk te maken.

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!  

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Koen Olde Hanter  vind je hieronder. 

Band met Twente

Koen is geboren en getogen in De Lutte. “Twentser dan dat wordt het niet”, geeft hij zelf aan. In zijn studentenperiode heeft hij Twente eventjes verlaten, want hij ging in Nijmegen op kamers om daar Milieu- en Maatschappijwetenschappen te studeren. In het weekend kwam hij altijd thuis voor vrienden, familie en Twente. Want in Twente, daar ligt zijn hart. Na het afstuderen keerde hij dan ook vrijwel meteen terug naar Twente en ging op zoek naar een ‘echte baan’.

 

De ‘echte baan’ vond hij in Apeldoorn en twee jaar lang reed hij dagelijks heen en weer. Maar hij werd niet gelukkig van zijn kantoorbaan, ondanks dat de voorwaarden helemaal goed waren. Iedere keer op de terugweg, zodra hij Deventer voorbij reed, kwam er een grote glimlach op zijn gezicht. Bijna weer in Twente!  Hij besloot zijn baan op te zeggen en eens goed na te denken wat hij wel wilde.

 

Tijdens zijn studie richtte hij zich vooral op de sociale kant van het milieu en daar wilde Koen graag mee aan de slag. Maar zijn droombaan kon hij niet vinden en dus besloot  hij om zelf aan de slag te gaan. Koen: “Mijn vader is ook ondernemer, dus waarom zou ik dat niet kunnen? Op het moment dat ik dat dacht, kwam ook lokaal voedsel op mijn pad. Alles kwam samen: mijn studie, iets willen doen voor de regio en lokaal voedsel. Niet veel later werd Aanstreekelijk geboren.”

“Twente heeft echt een geest van doen en aanpakken, wat mij betreft kun je alleen dan bereiken wat je graag wilt bereiken. Juist daarom bevalt werken, wonen en ondernemen in Twente mij zo goed; op alle vlakken.”

Twente smaakt naar meer

Bij Aanstreekelijk zijn de winkels (in Oldenzaal, Delden en Rotterdam) het podium waarop de boeren schitteren. De missie van Koen is om de voedselketen in Twente zo kort mogelijk te maken, door de regionale consument en de producten van Twentse boeren bij elkaar te brengen. Dat betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen, weten wat je eet en ondersteuning van de landbouw in de regio. Winst dus voor milieu, consument én boer.

 

“Op veel plekken zijn streekproducten bijzaak, vaak als cadeauartikelen. Daar is op zich niks mis mee; wij verkopen ook deze geschenkpakketten. Maar daarnaast ook de dagelijkse boodschappen, zoals zuivel, groente en vlees. We werken samen met bijna 45 producenten uit de regio, ik ken ze allemaal persoonlijk en heb hun bedrijven bezocht. Dat is belangrijk om hun verhaal en gedrevenheid ook bij de klanten over te brengen.”

 

De winkels vormen het uithangbord van een groter plan. Aan de achterkant werkt Koen aan een duurzame infrastructuur voor de distributie en verkoop van regionaal geproduceerd voedsel in Twente.

Ambities

Koen heeft grote en mooie ambities. “Mijn ambitie is dat lokaal voedsel eigenlijk standaard wordt. Dat we meer toe gaan naar een maatschappij waarin we eerst kijken wat is er in de regio en dan pas daarbuiten kijken. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar zeker ook voor overheden en ziekenhuizen bijvoorbeeld.

“Ik zou het mooi vinden als grote partijen kiezen voor lokaal voedsel. Dat mensen gaan staan en zeggen: wij kiezen hier voor, omdat wij hier echt in geloven.”

Ondernemen in Twente

“Veel hoogopgeleide mensen beginnen niet snel een bedrijf voor zichzelf, maar ik kan het iedereen aanraden, zeker in Twente. Als ik kijk naar hoe alles hier wordt opgepakt, hoe we hier samenwerken met elkaar en hoe praktisch alles wordt ingericht zonder ‘poespas’, dat is zo bijzonder! Ik heb vaak ideeën die ik het liefste wil uitwerken met andere partijen in de buurt. Ik heb nog nooit meteen een ‘nee’ als antwoord gekregen. In Twente gaan we eerst met z’n allen uitzoeken hoe we het kunnen doen en dan kunnen we altijd nog nee zeggen. Ik vind dat een hele mooie mentaliteit. Niet voor niets hebben wij Noaberschap in Twente.

 

Twente heeft echt een geest van doen en aanpakken, wat mij betreft kun je alleen dan bereiken wat je graag wilt bereiken. Juist daarom bevalt werken, wonen én ondernemen in Twente mij zo goed; op alle vlakken. Wat ik met mijn bedrijf doe, heeft direct effect op de omgeving. Ik werk niet op een plek waar ik een onderdeel ben van een groot systeem, maar ik kan altijd meteen zien wie ik heb geholpen. Die connectie is mooi en juist dat siert Twente.”

Trots op Twente

“Twente heeft heel veel moois te bieden. Ik woon hier al mijn hele leven, maar ontdek nog altijd plekjes die ik nog nooit heb gezien of nog nooit over gehoord heb. Niet alleen op werkgebied, maar zeker ook in mijn vrije tijd. Ik kom steeds weer op nieuwe plekken die ik niet ken. Juist dat maakt Twente zo mooi en nog altijd verrassend. Ik ben ontzettend trots op deze regio.

 

Sinds ik veel contact heb met klanten en toeristen in de winkels, zie ik pas hoe onze mentaliteit in Twente écht is. De toeristen in de winkel zeggen altijd twee dingen: dat de omgeving zo mooi, groen en rustig is bijvoorbeeld. Maar ook dat de mensen in Twente zo aardig en vriendelijk zijn. Voor ons is het heel normaal om mensen te begroeten, maar voor de toeristen is dat echt bijzonder.

 

Wat dat betreft mogen wij Tukkers wel wat trotser zijn en dit ook echt uitspreken. Twentenaren zijn vrij nuchter en meer van het doen dan van het praten. Er worden hier zoveel mooie initiatieven opgezet en uitgevoerd, maar als dat allemaal achter de rug is, blijven we vaak te stil. Daar valt veel te winnen voor ons: laten we met z’n allen blijven roepen hoe mooi Twente is!”

Datum: 6 augustus 2020 |

Bron tekst: Aanstreekelijk |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft