Door de week werken en in het weekend toerist in het buitenland

Als je ergens ter wereld een biertje bestelt, is de kans groot dat er een Nederlands tintje aan zit, een Enschedees tintje zelfs.

In het kort

•    Als Engineer bij Pentair zorgen Harald Koets en zijn collega’s ervoor dat het bier overal ter wereld helder is.
•    Techniek heeft altijd zijn interesse gehad. Bij Pentair kan hij voorbereidend werk, het testen, de ingebruikname en het instrueren van anderen over de installaties, combineren.

 

Global Goal

global goal icon

Twente Leeft

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Harald Koets vind je hieronder.  ​

 

 Pentair, dat zetelt aan de Marssteden, levert wereldwijd installaties die bier filteren zodat de troebelheid verdwijnt en je een glas helder goudgeel pils voor je neus krijgt. Daarnaast wordt er in Ensschede gewerkt aan installaties die water zuiveren, van drink- tot afvalwater. Harald Koets werkt als ‘process and commissioning engineer’ bij Pentair en verblijft geregeld een aantal weken in het buitenland om de Enschedese filtratiesystemen te installeren in brouwerijen en de werknemers daar bekend te maken met de werking ervan.

Cambodja en Nigeria

Hij werkt er nu een jaar en vier maanden en kreeg de kans om naar Cambodja, Oostenrijk en Nigeria af te reizen. Op het moment dat dit verhaal gepubliceerd wordt, zit hij in Accruna in Spanje voor zijn werkgever. “Het bevalt prima om zo’n dertig tot veertig procent van de tijd in het buitenland te zijn. Door de week werken en in het weekend toerist zijn, je ziet behoorlijk wat van de wereld zo”, klinkt het.


Maar dit aspect van zijn werk is niet het enige dat Harald erin aantrekt. Het voorbereidende werk als er een project wordt opgezet, de berekeningen, het verzorgen van de benodigde documenten, het testen van de installaties in de werkplaats in combinatie met de installatie en de instructies op locatie maakt het voor de engineer fijn om voor Pentair te werken. “Plus de sfeer hier onder collega’s”, zegt hij. “Als Groninger herken ik heel veel van de mentaliteit van de Twentenaren. Ik kom uit Wedde, van het Groningse platteland. Mijn beide opa’s zijn boeren, we woonden bij het bos en waren als kind veel buiten. De natuur daar, herken ik hier ook. Je bent zo in het bos.” 

 

Goede sfeer in stadion

De terrasjes in Enschede waar hij woont, zijn voor hem ook een fijne plek om te zijn. “En ik ben ook wel eens bij FC Twente geweest. Een goeie sfeer in het stadion, maar dat kan ik als Groningen-supporter natuurlijk niet te hard zeggen; ik zit liever daar in het stadion.”
Harald gaat geregeld terug naar Groningen voor een bezoek aan familie en vrienden, maar heeft in Twente ook zijn draai gevonden. “Ik ben Chemical and Process Engineering gaan studeren aan de Universiteit van Twente omdat er hier een meer technische invulling aan de studie werd gegeven dan in Groningen aan de Rijksuniversiteit, waar ik de studie ook had kunnen volgen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in techniek, van kleins af aan wilde ik altijd al weten hoe iets werkte. Mijn afstudeerstage heb ik bij Friesland Campina gedaan waar ik me bezig hield met procesoptimalisatie. Dat was leuk, maar omdat ik hier bij Pentair niet iedere dag op kantoor zit maar veel afwisseling ervaar, vind ik deze baan pas echt bij me passen. Vakinhoudelijk, maar ook omdat de mensen hier altijd bereid zijn om je te helpen, er een open cultuur is en niemand zich beter voelt dan de rest, past deze werkgever goed bij mij en denk ik niet dat ik heel snel weer terug zal gaan richting het Noorden.”

 

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 28 november 2022 |

Bron tekst: Pentair |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

Pentair
Marssteden 50
7547 TC Enschede
+31 (0)53 428 70 00 xflow@pentair.com https://www.xflow.pentair.com/

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft