‘Ik kan mijn creativiteit prima kwijt in de nucleaire sector’

Dat ze ooit bij een technisch bedrijf zou werken, had Malou Stegehuis nooit gedacht. Maar inmiddels werkt ze al tien jaar bij Urenco en bevalt haar baan als senior communicatieadviseur haar zó goed dat ze zich geen betere werkplek kan voorstellen. Dit komt door de unieke aard van het bedrijf en de veelzijdigheid van haar werkzaamheden.

In het kort

  • Senior communicatieadviseur Malou Stegehuis kan bij Urenco haar creativiteit helemaal kwijt. Hoewel ze nooit had gedacht bij een technisch bedrijf te gaan werken, doet ze al tien jaar niets liever dan dat. 
  • Reizen, of het nou voor werk is of privé met man en kinderen, is iets dat ze heel graag doet. De dynamiek van (buitenlandse) steden is fantastisch. Die dynamiek afwisselen met de rust van Twente is de ultieme combinatie voor haar. 

 

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Malou vind je hieronder.  ​

Bij Urenco wordt gewerkt met licht radioactief materiaal; een gegeven dat wenkbrauwen soms doet fronsen. Eén van de taken van Malou is een stukje van het geheim achter het hek te ontrafelen. “We geven veel rondleidingen en informeren zo goed mogelijk”, geeft ze aan. “Onbekend maakt immers onbemind.”

Banen waren schaars

Malou heeft communicatie- en informatiewetenschappen gestudeerd in Groningen. Ze leerde haar vriend - inmiddels man - kennen en verhuisde naar Zwolle. “Weer een stapje dichter naar Twente waar ik graag naar terug wilde. Ik ben daar gaan werken bij een uitzendbureau, zodat ik als eerste op de hoogte was van leuke vacatures in de communicatiebranche”, herinnert ze zich met een glimlach. “De tijd toen was anders dan nu en banen waren schaars. Zo kwam de vacature van communicatieadviseur bij Urenco in Almelo op haar pad. De rest is geschiedenis. Ze verhuisde samen met haar man terug naar Twente en startte haar carrière bij Urenco. 


Bij Urenco wordt uranium verrijkt dat naar kerncentrales gaat als splijtstof (brandstof). Vanuit Almelo wordt ook een serieuze bijdrage geleverd aan de nucleaire geneeskunde. Een deel van de centrifuges op het Urenco-terrein wordt ingezet voor het verrijken van onder meer Xenon en Iridium waardoor hoogwaardige scans en gerichte behandeling van bijvoorbeeld tumoren mogelijk zijn. De medische diagnostiek wordt zo naar een hoger plan getild en ook de behandeling van patiënten wordt beter. 

 

Internationale dynamiek

Het terrein van Urenco wordt, vanwege de staatsgeheime ultracentrifugetechnologie, goed beschermd. Bezoekers moeten zich identificeren en moeten hun telefoon en andere informatiedragers bij de ingang achterlaten. “Misschien wel daardoor voelt het voor ons als werknemers als een soort dorp”, zegt Malou. “We werken met zo’n driehonderd mensen hier, iedereen kent elkaar en het verloop is minder dan twee procent.” Dat zegt wel iets over de werksfeer bij Urenco. “Die is heel prettig, werkplezier staat hoog in het vaandel. Maar ook de ontwikkelingsmogelijkheden zijn groot. Ik heb bijvoorbeeld pas nog een cursus tot werkgelukdeskundige gevolgd.”, vertelt ze. “Mooi dat dit kan toch?” 


De internationale dynamiek bij Urenco spreekt haar aan. “Ons hoofdkantoor staat vlakbij Londen, maar we hebben vestigingen in Gronau, Capenhurst en New Mexico.” Af en toe de andere sites bezoeken hoort bij haar werk en die afwisseling spreekt haar enorm aan. Ook tijdens haar studie in Groningen zat die drang naar reizen er al in. Zo studeerde en woonde ze een half jaar in Madrid en ging ze samen met haar huisgenoot twee maanden naar Peru.
“Geweldig om af en toe in een stad te zijn, de reuring is fijn. Mijn man Rob en ik gaan ook vaak met onze kinderen – drie jongens van 6,4 en 1- op reis. Dit jaar stonden Curacao, Portugal, Mallorca en Barcelona op de planning. “We houden erg van reizen, maar om te wonen hebben we het liefst de rust die Twente biedt. Lekker op je fietsje overal naar toe. Je bent zo in het buitengebied, je hebt superleuke plekken zoals het Prins Bernhardplantsoen dat groen is en een goede, gezellige horecagelegenheid heeft, je kunt mooi wandelen in Delden en in het dorp lekker lunchen, het is allemaal voor handen hier.”

 

Tien tentjes

Haar baan bij Urenco, drie kleine kinderen, drie keer per week naar de sportschool; je zou denken dat haar agenda wel vol is. Maar niets in minder waar. Sinds kort heeft ze ook nog een eigen bedrijf samen met een vriendin. “We verzorgen de styling van kinderfeestjes”, vertelt ze. “Heel leuk om te doen; zorgen we ineens voor tien tentjes in een tuin voor een kampeerfeestje of kleden we tafels mooi aan voor een themafeest, dat soort dingen. Ik ben extreem ondernemend. In mijn eigen bedrijf, maar ook bij Urenco.” Naast serieuze communicatie-taken, verzorgt ze bij Urenco ook de bedrijfsborrels, de kerstbijeenkomst en de interne communicatie. “Ook dan is het voor mij een sport om informatie goed, maar ook op een originele manier over te brengen”, zegt ze. “Ik vind het fijn om creativiteit toe te voegen aan iets zakelijks.”

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 20 september 2022 |

Bron tekst: Urenco |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

Urenco
Drienemansweg 1
7601 PZ ALMELO
+31 (0)546 545 454 almelo@URENCO.com https://twente.com/organisaties/urenco-nederland-b-v

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft