‘Weer voorbij Deventer? Dan ben ik thuis’

Hoeveel mensen ze inmiddels heeft opgeleid, weet Karin Makkinga van het ROC niet precies, maar veel zijn het er wel. Ze doceert Nederlands en is opleider voor bedrijven als Albert Heijn Bun – een franchiser met meer dan twintig filialen door het hele land) en Total Energies die personeel laten opleiden voor leidinggevende functies. 

In het kort

  • Docent Karin Makkinga van het ROC geniet van haar baan en begint daarnaast in september aan haar master over eigentijds leren (Movel) om nóg beter beslagen ten ijs te komen.
  • Haar ‘standplaats’ is Hengelo, maar naast les in Nederlands, leidt ze ook mensen op bij bedrijven waardoor ze door heel Nederland studenten heeft. Toch is ze als ze Deventer weer voorbij is, pas echt thuis.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Karin vind je hieronder. 

“Ik werk met ontzettend veel plezier”, vertelt ze zittend in een lokaal aan de Gieterij in Hengelo dat de komende weken leeg is in verband met de vakantieperiode. “Ik ben net nog aanwezig geweest bij de diploma-uitreiking. Als ik zie wat voor ontwikkeling ze stuk voor stuk hebben doorgemaakt, ben ik zó trots op mijn leerlingen!”

Veertien keer verhuisd

Dat kan ze trouwens ook op zichzelf zijn; ze heeft twee jaar geleden de lerarenopleiding Nederlands afgerond van vier jaar en start in september met haar master. “Tsja, ik ben 55 nu, maar ik vind het geweldig dat ik deze kansen krijg bij het ROC. Ik begon 15,5 jaar geleden hier als directiesecretaresse. Toen ik docenten bezig zag, kwam het idee op om ook les te gaan geven. Zie waar ik nu sta; kennis overbrengen en het contact met mensen is het leukste dat er is. Het ROC leidt kwalitatief goed op en helpt mensen verder.”

 

Karin is neergestreken in Wierden. Hoewel haar beide ouders uit Enschede komen, is ze met hen in totaal 14 keer verhuisd. Ze is geboren in Hoogeveen, woonde in Friesland, maar ook in Utrecht en Wijhe. “Mijn vader werkte bij Ahold en als hij weer eens werd overgeplaatst, verhuisden wij mee, zo ging dat gewoon. Mijn middelbare school deed ik in Doorn. Ik ontmoette mijn (inmiddels ex-) man die uit Wierden kwam en daar woon ik nu nog steeds. Omdat mijn ouders uit Twente komen, ik hier familie heb en er zelf ook al jaren woon, voel ik me het meest een Twentenaar. Mijn werk, mijn dochter en twee zoons die hier wonen, de mentaliteit hier die minder afstandelijk is dan in andere delen van het land, maken dat als ik Deventer voorbij ben, ik me weer thuis voel. 

Studenten hoeven echt niet weg

En ze gaat geregeld ‘Deventer voorbij’ de andere kant op ‘s morgens, want als docent geeft ze les in de regio, maar daarnaast ook in de rest van het land. “Van Den Helder tot in het Zuiden”, vertelt Karin die het een voordeel vindt dat ze op zoveel plaatsen in Nederland gewoond heeft. “Ik pas me daardoor heel gemakkelijk aan en kan met allerlei soorten mensen overweg.”

 

Als ze nog tijd over heeft, kookt ze graag Italiaans en leest ze veel. Ook tuinieren is een hobby. “Maar door de studie waarmee ik straks weer begin, zal ik wel weinig tijd hebben. Maar ach, die twee jaar zal ook wel weer zo voorbij zijn. Nogmaals: ik ben blij dat ik de mogelijkheid krijg! Het ROC is een fijne werkgever.”

 

Daar zijn er wat haar betreft nog veel meer van in Twente. Ze noemt VDL, maar ook Vivochem, Eaton en Kees Smit als voorbeelden. “Studenten hoeven echt niet weg uit de regio voor een studie of baan. Er zijn mogelijkheden te over hier, er zijn ontzettend veel mooie bedrijven. Om te beginnen, maar ook om door te groeien.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 8 augustus 2022 |

Bron tekst: ROC |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

ROC van Twente
Gieterij 200
7553 VZ Hengelo
+31 (0)74 852 50 00 info@rocvantwente.nl https://twente.com/organisaties/roc-van-twente

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft