Floor en Bouke zijn Brand Managers bij De Monnik Dranken: ‘We krijgen hier veel verantwoordelijkheid’

Een echt familiebedrijf, dat is De Monnik Dranken in Oldenzaal. Floor Zanderink (31) en Bouke Wijlens (29) werken er als Brand Managers. Ze vertellen over De Monnik Dranken, de Twentse invloeden en hun groeikansen. 

Wat maakt De Monnik Dranken een echt familiebedrijf?

Bouke: “Mensen voelen zich hier fijn. Dat zie je terug in het lage verloop in personeel. Er zijn mensen die dertig jaar of langer bij De Monnik werken. Er heerst een familiegevoel. Niet op een kneuterige manier, maar wel dat we het met zijn allen samen doen.”

Floor: “De lijnen zijn bovendien kort. Je hoeft niet eerst bij vier personen langs om ergens goedkeuring voor te krijgen, maar hebt in no-time antwoord op je vragen. Wat ook past bij een familiebedrijf is dat er keuzes worden gemaakt voor de lange termijn. Er wordt niet zomaar ergens ingesprongen. Als we ergens voor gaan, moet er een goed plan achter zitten. Het bedrijf moet ook voor volgende generaties blijven bestaan.”

De Monnik Dranken staat bekend als groothandel voor dranken, maar wat doet het nog meer?

Bouke: “Het bedrijf heeft drie basisactiviteiten waar het zich mee bezighoudt. Het is een groothandel in dranken, maar tegelijkertijd een importeur en merkbouwer. Dat maakt ons in het dranken- en horecalandschap vrij uniek. We hebben 10.000 artikelen op voorraad, leveren producten aan wijnwinkels en slijterijen door heel Nederland, maar ook aan retailorganisaties, groothandels en horecagelegenheden uit heel Nederland.

Jullie werken als Brand Manager, wat houdt dat in?

Floor:De Monnik heeft een x-aantal merken die we exclusief vertegenwoordigen op de Nederlandse markt. Ik hou me bezig met gedistilleerde dranken, zoals whisky, rum en tequila, Bouke richt zich op de wijnmerken. We maken prijsafspraken met leveranciers uit Spanje, Turkije, noem maar op. Van deze internationale contacten leer je veel. Ook maken we marketingplannen om de merken in de markt te zetten en promoten we onze merken op festivals en beurzen.”

Bouke: “De functie is veelzijdig. Het is marketing, maar we schuren ook tegen Sales en Inkoop aan. Ons doel is uiteindelijk dat de klant één van onze merken bij onze klanten ziet en denkt: ‘He, die moet ik hebben.”

Brand Managers bij Monnik Dranken Marketing Oldenzaal Twente
Hoe zijn jullie in jullie rol gegroeid?

Floor: “Toen ik als Junior Brand Manager begon was ik net afgestudeerd in Marketing Management. Ik heb via De Monnik de opleidingen Gedistilleerd en Liquorist gevolgd, want je moet verstand hebben van de producten die je verkoopt. Proeven hoort daar ook bij. Zo heb ik weleens om negen uur ’s morgens aan de tequila gezeten.”

Bouke: “Ik heb eveneens via De Monnik opleidingen gevolgd in wijn. Daarnaast leer je veel van collega’s. Hoe meer ik in deze rol ben gegroeid, hoe meer ik over wijnen heb geleerd. Wijnen of gedistilleerde dranken hebben vaak een bijzonder verhaal. Dat maakt het interessant om erover te leren. Het intern opleiden is wel iets waar De Monnik aandacht aan besteedt. Werknemers krijgen de kans om door te groeien. Op de onderwerpen Inkoop en Administratie zitten bijvoorbeeld collega’s die eerder in het magazijn werkten. Als je bereidt bent om te leren en je bent geschikt voor de job, dan vult De Monnik functies graag intern op.” 

Wat merk je van Twentse invloeden in het bedrijf?

Bouke: “De gastvrijheid. Daardoor voelde ik me, toen ik hier zes jaar geleden begon, snel op mijn gemak. Collega’s doen moeite om je op te nemen in het bedrijf. Wat ook tekenend is voor die gastvrijheid: we hebben collega’s uit het hele land. Zij zijn soms verbaasd dat iedereen goedemorgen zegt als ze door het magazijn lopen en dat iedereen elkaar wil helpen. Dat zijn ze niet allemaal gewend.”

Floor: “Je ziet de Twentse invloed ook terug in onze vacatures. Een kwaliteiten die vaak wordt gevraagd is ‘gevoel voor het Twentse ondernemerschap’. Je moet om kunnen gaan met de Twentse nuchterheid en directheid.”

Bouke: “Verder geldt bij De Monnik dat als je iets belooft, je het ook waar moet maken. Dat wordt er vanaf het begin ingestampt. Veel collega’s zijn trots om voor De Monnik te werken, maar we stellen ons ook nederig op. Dat is echt Twents. We blazen niet hoog van de toren dat we een bepaalde positie in de markt hebben, laat anderen dat maar doen.”

Zijn jullie zelf Tukkers?

Floor: “Ik ben Oldenzaalse, maar woon in Hengelo. Tijdens mijn studie heb ik in Groningen gewoond. Daarna wilden mijn vriend en ik naar het westen, maar toen kwam deze vacature voorbij en zijn we toch terug naar Twente gegaan.”

Bouke: “Ik kom uit Enschede en heb gestudeerd in Tilburg, maar had niet echt een voorkeur waar ik wilde wonen. Wel werd ik enthousiast toen ik een vacature van De Monnik zag. Ik solliciteerde op de positie Junior Brand Manager en werd aangenomen.”

Geen spijt dat jullie zijn teruggekomen naar Twente?

Floor: “Absoluut niet. Ik vind het fijn om bij familie te wonen en er is in de regio genoeg te doen. Daarbij kan je hier voor een x-bedrag een mooier huis kopen dan in het westen, dat is ook prettig.”

Bouke: Ik vind het ook fijn om dichtbij mijn familie te zijn. Dat je langs kan komen zonder dat je iets moet afspreken. Ik heb een aantal vrienden die in het buitenland wonen. Zo’n avontuur leek me ook wel gaaf. Maar zij zijn er soms weleens jaloers op wat we hier nu opbouwen.”

Klinkt alsof jullie voorlopig goed zitten bij De Monnik Dranken. Zijn er hier voor jullie kansen om door te groeien?

Bouke: “Absoluut. We krijgen zelfs allebei een nieuwe functie. Floor gaat het Brand Managementteam Gedistilleerd aansturen, ik het team Wijnen. Er komt als het ware een laag tussen de Brand Managers en de directie.”

Floor:De Monnik is de afgelopen jaren hard gegroeid, wij hebben de kans gekregen om mee te groeien. Allebei zijn we begonnen als Junior Brand Manager en doorgegroeid naar Brand Manager. Nu zetten we deze stap. Daar spreekt vertrouwen uit.”

Meer informatie

Deventerstraat 6
7575 EM Oldenzaal
0541 - 513 076 info@monnik-dranken.nl monnik-dranken.nl

Global Goals

Datum: 9 oktober 2023 |

Bron tekst: De Monnik Dranken, Floor Zanderink en Bouke Wijlens |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #twenteleeft