Directeur Kennispark Twente: ‘Er worden hier zoveel mooie dingen gemaakt’

Marike Bezema mag zich sinds 15 maart directeur van Kennispark Twente noemen. Ze wil eraan bijdragen dat Twente zich beter op de kaart zet als innovatieregio. “Ik wil dat mensen trots zijn op alles wat hier in de regio wordt ontwikkeld.”

Twente Leeft
Dit artikel is onderdeel van de reeks 'Twente Leeft! ' Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Marike Bezema vind je hieronder.

Stralend loopt Bezema door de gangen van The Gallery, het beeldbepalende pand aan de Hengelosestraat in Enschede. Het is de plek waar Kennispark Twente kantoor houdt, maar waar ook veel startups hun eerste stappen zetten. “Er is hier zoveel energie en er zitten zoveel slimme mensen. Als ik hoor wat ze allemaal doen, dan denk ik: ‘Hier gebeurt het, hier moet je zijn’. Als ik hier rondloop word ik echt blij”, zegt Bezema.


In haar eerste weken als directeur van Kennispark Twente ging ze van bijeenkomst naar bijeenkomst. Ze hoorde verhalen aan over nieuwe innovaties, maar ook over zaken die eerder ontwikkeld zijn in Twente. “Weet je dat Bluetooth hier is uitgevonden? Ook in de ontwikkeling van chips zijn we heel ver. Het is jammer dat zo weinig mensen dat weten. Komt door de Twentse nuchterheid. Enerzijds een mooie eigenschap, maar het kan ook remmend werken. ‘Ik werk maar aan een heel klein stukje van de chip, maak niet het eindproduct’, krijg je dan te horen. We mogen best iets meer trots uitstralen, meer vertellen met welke gave dingen we bezig zijn en aan welke maatschappelijke opgaves wij werken. Op die manier kunnen we ons als regio beter profileren.”

Verbinden

Bezema werd geboren in Enschede, verhuisde op jonge leeftijd naar De Lutte en woonde tien jaar in Rotterdam. Inmiddels is ze alweer jaren gelukkig in Twente. Bezema werkte onder meer voor het waterschap, was kwartiermaker bij het Mobiliteitsteam Twente en bekleedt commissariaten bij Twente Milieu en FC Twente. Het directeurschap bij Kennispark Twente is een volgende stap. Bezema beschikt over een sterk netwerk in de regio. Kennispark Twente hoopt daarnaast te profiteren van haar verbindende persoonlijkheid. “Ik zie Kennispark Twente als een pareltje in de regio”, zegt Bezema. “Wij zorgen voor samenwerking tussen de drie O’s: overheid, onderwijs en ondernemers. Ik wil die samenwerking tussen de Universiteit Twente, Saxion, ROC van Twente, ondernemers, provincie en gemeente bevorderen. We moeten niet in onze eigen bubbel blijven zitten, maar kijken waar we elkaar kunnen versterken. Dan bereik je meer. Wij zijn de smeerolie tussen die verschillende partners, moeten ervoor zorgen dat we samen de focus houden om Kennispark Twente verder uit te bouwen tot een dynamisch en duurzaam innovatiedistrict.”

Een groot innovatieterrein

Ook op een ander vlak hoopt Bezema als directeur van Kennispark Twente een brug te slaan. Letterlijk. De Hengelosestraat werkt als een natuurlijke scheidslijn tussen de Universiteit Twente en het Business & Sciencepark. Bezema wil dat die muur verdwijnt. “Het zijn nog twee werelden. Dat moet de komende jaren anders worden. Je moet het gevoel krijgen dat je hier op één groot innovatieterrein zit.”

De eerste stappen om die grens te doen vervagen zijn al gezet, maar er staat nog veel op de planning. Zo moeten er een woongebouw, het pand Next Twente – een kantoorgebouw voor meerdere huurders – en een parkeergarage verrijzen. Dat moet ervoor zorgen dat er aan beide kanten van de Hengelosestraat 24 uur per dag reuring is. Over de invulling van die panden denken Kennispark Twente en Bezema actief mee. “Daar hebben we onlangs een plintenbijeenkomst voor georganiseerd.” Een plintenbijeenkomst? “Ja, in de plinten van die gebouwen – de benedenverdieping – moeten kleine ondernemers komen. Bijvoorbeeld een fietsenzaak, een koffietentje of een bruin café. Wij hebben verschillende partijen uitgenodigd om daarover mee te denken. Dat is ook echt iets à la Kennispark; we laten mensen elkaar ontmoeten, met als doel om samen dit gebied mooier te maken.”

Profileren als kennisregio

De ontwikkelingen moeten ervoor zorgen dat Twente zich nog meer als innoverende regio met sterke focus op de kaart zet. “We hebben zoveel in onze mars, er worden zoveel mooie dingen gemaakt. Kijk hoe de samenwerking tussen UT en bedrijven zich profileert op het gebied van chip design en MedTech. Zo maakt Axign bijvoorbeeld de chips voor speakers van JBL en Harman Kardon, heeft Movella (voorheen Xsens) de bewegingen van profvoetballers ‘gevangen’ en geïntegreerd in FIFA22 en ontwikkelde DEMCON in no-time de beademingsmachines voor coronapatiënten op de IC’s. Dat zijn ontzettend stoere dingen. Maar dat moeten we ook uitdragen. Wereldwijd moeten mensen weten dat ze voor kennis op dat gebied hier moeten zijn.”

 

 

Door Twente als kennis- en innovatieregio te profileren, hoopt Bezema ook dat er stappen gezet worden op het gebied van talentbehoud. Veel studenten van de universiteit vertrekken na het behalen van hun diploma uit Twente. Bezema ziet een rol voor Kennispark Twente om hen voor de regio te behouden. “Vanuit de bedrijven is er veel aandacht voor, terwijl ook de UT, Saxion en ROC zich op dit onderwerp richten met learning community’s. Ik voel me geroepen om die slimme oplossingen bij elkaar te brengen. Daarnaast denk ik dat we de banen op Kennispark slimmer aan studenten moeten verbinden. Veel studenten weten niet wat er mogelijk is qua stages of voor hun carrièrekansen, ze weten niet wat er binnen bij de bedrijven gebeurt. Die black box moeten we openbreken. Studenten moeten weten dat ze voor een leuke stage of baan niet per se naar de Randstad hoeven. Er valt echt een wereld te winnen.”

Trots

Bezema bruist van de energie en heeft ideeën te over. Waar ze Twente over vijf jaar als innovatieregio ziet staan? “Ik hoop dat we dan veel mensen met elkaar verbonden hebben. Dat je voelt dat het broeit als je hier door het gebied loopt. Het moet een broednest van innovaties zijn en dat moeten we ook uiten. Mensen moeten weten wat voor gave dingen hier gebeuren. In mijn sollicitatie heb ik het als volgt gezegd: de schilder die met zijn zoontje naar FC Twente gaat moet een gevoel van trots hebben als hij door dit gebied loopt, vanwege alle mooie dingen die hier worden ontwikkeld.”

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op 
twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan ons uitgebreide Jobportal.

Datum: 24 april 2023 |

Bron tekst: Marike Bezema |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #twenteleeft