KLM-medewerker vliegt terug naar Twente

Eén rondleiding bij de KLM was voor Bart Hammer genoeg om te weten dat hij naar de Anthony Fokkerschool wilde in Den Haag. Na een jaar MTS, vertrok hij op 17-jarige leeftijd naar het westen van het land. “Ik woonde toen op Scheveningen”, vertelt hij. “Ver weg van mijn ouders en familie dus ik ben heel rap volwassen geworden. Het eerste jaar was een jaar vol feesten, daarna werd ik serieuzer en rondde de school af. Ik vond het geweldig: in een vliegtuig zit alle techniek; van airco tot motoren; precies wat ik interessant vond.”

 

In het kort:

Bart Hammer vertrok op zijn zeventiende uit Twente om te gaan studeren, werkte jaren in het westen, maar is voor zijn zoon (én voor FCT) terugverhuisd naar Enschede.
Als hoofd programmamanagement bij ROSEN Europe in Oldenzaal, zorgt hij ervoor dat projectmanagers in verschillende landen de inspectie van pijpleidingen gestroomlijnd kunnen laten verlopen

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Bart Hammer vind je hieronder. 

Zijn eerste baan was bij de KLM, 12 jaar lang. Dertien jaar geleden vond hij een baan bij Thales, daarna werkte hij voor Siemens en inmiddels werkt hij al weer 3,5 jaar als hoofd projectmanagement bij de ROSEN Europe Oldenzaal: terug naar zijn oude Twentse nest dus, maar na een mooie tijd in het westen.
 

Technisch beroep

“In Den Haag was ik natuurlijk het ‘boertje van buiten’ door mijn accent, maar ik heb er nooit last van gehad. Altijd vrienden gemaakt en bovendien was de school de enige in zijn soort waardoor er mensen uit heel Nederland les kregen. Ik was dus niet de enige die ‘van buiten’ kwam. Na een stage bij Transavia, kwam ik bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) in dienst. “Op de planning in plaats van in de techniek”, vertelt hij. “Het was in de vliegtuigcrisis en ik dacht: als ik eenmaal binnen ben bij het bedrijf, krijg ik vanzelf de mogelijkheid om in een technisch beroep terecht te komen.” Het liep anders: omdat hij zag dat de technici veel in de weekenden en de avonduren moesten werken en zijn leidinggevende vond dat hij geschikt was, koos hij ervoor om in de avonduren HBO Technische Bedrijfskunde te studeren. Hij leerde zijn vrouw Babette kennen en toen hun zoon de basisschoolleeftijd bereikte, vertrokken ze met zijn drieën naar Twente.

Ras-Twentesupporter

“Mijn vrouw komt uit Limburg. Voor ons allebei is het gemoedelijke wat wij in onze jeugd hebben gehad, met mensen in de straat die elkaar kennen en voor elkaar klaar staan, heel belangrijk geweest. Dat wilden we ook voor hem.” Het had net zo goed Limburg kunnen worden, ware het niet dat Bart een ras-Twentesupporter is en alle jaren dat hij in het Westen verbleef, de wedstrijden bleef bezoeken. “Allemaal”, zegt hij. “Ik reed soms letterlijk langs de Arena naar Enschede om daar op de bus te stappen naar de Arena voor de wedstrijd Ajax-FCT en weer terug om weer in de auto te stappen langs de Arena naar huis. De sfeer is niet alleen tijdens maar ook voor en na de wedstrijd aanwezig; ik moet er gewoon bij zijn.” Babette zag de bui al hangen als ze naar Limburg zouden verhuizen, dan was hij nog vaker en langer van huis voor de wedstrijden. “Dus ja, om eerlijk te zijn, is het óók daarom dat we weer hier zijn gaan wonen twaalf jaar geleden.”

Techniek altijd dichtbij

De tijd van alle wedstrijden bijwonen, is voorbij, maar bij de thuiswedstrijden zit Bart nog altijd steevast op de tribune. “Daar wordt de agenda omheen gepland’, zegt hij. Hij is over FCT net zo enthousiast als over zijn baan. “Bij ROSEN inspecteren we pijpleidingen over de hele wereld en we ontwikkelen zelf de tools om de inspecties uit te voeren en te lezen. De R & D-afdeling zit in Lingen, in Oldenzaal worden de tools in de werkplaats geconfigureerd om ze geschikt te maken voor een specifiek project. Elk project is namelijk verschillend; materiaal en van grootte variëren, net als de stoffen, voornamelijk olie en gas, die erdoor gaan, reageren de materialen verschillend waardoor iedere keer weer maatwerk vereist is om bijvoorbeeld lekkages, scheuren of andere afwijkingen in pijpleidingen op te kunnen sporen of te voorspellen. Ook de inspectie van opslagtanks is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden bij ROSEN.

 

Bart stuurt een team van 14 projectleiders aan die in Nederland, Engeland, Frankrijk en India actief zijn. “Het is mooi dat ik hier de kans krijg om mijn eigen visie op projectmanagement in te voeren. Voorheen duurde het jaren voordat iemand projectleider werd omdat verwacht werd dat hij of zij alle technische kennis in huis had voordat die functie bereikbaar was. Nu is het zo dat we mensen aantrekken die projecten kunnen leiden en de technische details laten we bij de experts. En: de techniek die ik altijd zo leuk heb gevonden, is natuurlijk nog steeds altijd dichtbij bij ROSEN.

 

De overstap naar het Westen, zal Bart niet meer maken. Dochter Iris, nu 11, zoon Jochem, nu 16 en zijn vrouw Babette, zweren bij Twente. “De rust en de ruimte die je hier hebt, zijn onbetaalbaar”, vindt Bart. “En ik zeg altijd: je hebt hier alles, behalve De Bijenkorf, maar ik kan prima zonder.” 

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 20 juni 2022 |

Bron tekst: ROSEN Group |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

ROSEN Group
Zutphenstraat 15
7575 EJ Oldenzaal
+31 (0)541 671 000 rosen-oldenzaal@rosen-group.com www.rosen-group.com

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft