‘Hartelijk ontvangen, zowel in de buurt als in het ziekenhuis’

Het verhaal van traumachirurg Rayner Maayen begint in Leiden. Hij is er geboren, getogen en hij ging er na zijn middelbare school naar de Universiteit. Zijn opleiding tot chirurg rondde hij af in Leiderdorp op een steenworp afstand. Toen vertrok hij voor een jaar naar Londen en is sinds 2019 verbonden aan het Medisch Spectrum Twente (MST).

In het kort

  • Traumachirurg Rayner Maayen verhuisde vanwege zijn werk van Leiden naar Enschede. Iedere dag stapt hij op zijn fiets naar het ziekenhuis; het leven en werken in Twente bevalt hem prima.
  • Als arts helpt hij mensen om zo optimaal mogelijk verder te leven na een trauma. In Leiden, in Londen of in Enschede, dat maakt voor hem weinig verschil. “Het is mooi om te kunnen bijdragen aan een zo goed mogelijke uitkomst voor patiënten.” 


Global Goal

global goal icon

Twente Leeft

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Rayner vind je hieronder.  ​

“Inderdaad”, zegt hij. “Mijn leven heeft zich heel lang alleen in en net buiten Leiden afgespeeld. “Ik ben begonnen met een studie Biomedische Wetenschappen, zeg maar de wetenschap achter de gezondheidszorg. Maar ik kwam er al snel achter dat ik patiëntencontact miste en ik ben overgestapt naar Geneeskunde.” Hij studeerde af in het Alrijne ziekenhuis in Leiden en Leiderdorp. “Maar ik wilde heel graag in een groot ziekenhuis werken. The Royal Londen Hospital staat bekend als één van de beste en grootste ziekenhuizen van Europa. Ik heb het er tijdens mijn fellowship heel erg naar mijn zin gehad. Het werk was complex, het ziekenhuis groot. Hectisch en altijd druk.” 

Andere invloeden

Hij zat er in een klein appartement – stervensduur voegt hij eraan toe -, had er een prima tijd en heeft er veel geleerd. Omdat het een tijdelijke baan was, keerde hij terug naar Nederland om daar aan de slag te gaan als traumachirurg. “Het ziekenhuis waar ik werkte was leuk, maar toen ik de vacature voor traumachirurg bij MST voorbij zag komen, solliciteerde ik omdat het me goed leek eens ergens anders te kijken dan in Leiden; zowel voor mijn werk als voor mijn privéleven wilde ik wel eens andere invloeden meemaken.”

Dat heeft, hoewel hij midden in de Covid-pandemie zijn draai moest zien te vinden in Twente, goed uitgepakt. Rayner heeft intussen zijn weg helemaal gevonden. Hij woont in Roombeek met zijn vriendin want hij koos bewust voor wonen in de stad. “De overstap naar de andere kant van het land leek me al groot. Ik ben een echt stadsmens, dus in een dorp wonen was waarschijnlijk een te grote overgang geweest”, zegt hij. De chirurg stapt dagelijks op de fiets naar zijn werk en in zijn vrije tijd naar de sportschool. Daarnaast is hij een hardloper en vindt hij het fijn dat er in Twente zoveel natuur en ruimte heel dichtbij is. “Ik zeg niet dat ik nooit meer weg ga, maar voorlopig zit ik hier helemaal op mijn plek. Het is moeilijk om iets te zeggen over ‘de Twentenaar’ want ik wil niet generaliseren, maar we zijn hier heel hartelijk ontvangen. We zaten binnen de kortste keren in de buurtapp en werden uitgenodigd voor buurtborrels en barbecues toen het weer kon.”

 

Acuut probleem oplossen

De sfeer bij het MST is er één die Rayner fijn vindt. “In een ziekenhuis is er altijd wel sprake van hiërarchie, maar ik heb gemerkt dat het hier informeler is dan bijvoorbeeld in Leiden. Hier heerst een teamgevoel, van de schoonmakers tot de leden van de Raad van Bestuur, iedereen is gelijkwaardig, dat past prima bij hoe ik denk.”

Ook Twentse patiënten wil hij niet over één kam scheren, maar hij heeft wel ondervonden dat Tukkers over het algemeen langer wachten voor ze naar een specialist gaan dan in en rond Leiden. “Over het algemeen zijn mensen hier wat ‘harder’ en vind ik soms dat ze wel wat eerder aan de bel hadden kunnen trekken. Als ze bij ons komen, zijn ze vaak zieker dan ik in Leiden gewend was. Maar mijn vak is natuurlijk hetzelfde, waar ik ook werk. Ik vind het een uitdaging om een acuut probleem te kunnen oplossen na een ongeval of een ander trauma. Het is mooi om te kunnen bijdragen aan een zo goed mogelijke uitkomst voor een patiënt. Om hen te kunnen helpen zo optimaal mogelijk verder te kunnen leven.”

 

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 6 oktober 2022 |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

Medisch Spectrum Twente
Koningsplein 1
7512 KZ Enschede
+31 (0)53 4872 000 sollicitaties@mst.nl https://www.twente.com/organisaties/medisch-spectrum-twente

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft