In het kort
- Verpleegkundig specialist Diana Nuijs uit Houten maakte niet alleen privé een switch door naar Twente te verhuizen. Ze zegde de drukke spoedeisende hulp in Amsterdam vaarwel om zich te richten op de cliënten van Aveleijn.
- In het begin – afgelopen april- voelde ze zich een toerist tussen alle mensen die in dialect of met een accent spreken hier, maar dat gevoel is door de nuchtere en gemoedelijke volksaard nu al helemaal verdwenen.
Global Goal
Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Diana vind je hieronder.
Verhuizen betekent meestal een dagje keihard bikkelen met een stel vrienden en aan het eind van die lange dag samen neerploffen met een drankje. Als je woning op orde is, volgt een housewarming waarna je huis een echt thuis wordt. Als corona roet in het eten gooit, ziet het plaatje er anders uit: dan pak je met z’n tweeën een bus in, rijd je samen naar je nieuwe huis om daar vervolgens alles weer uit te pakken. Dat overkwam verpleegkundig specialist Diana Nuijs afgelopen april. Hoewel een housewarming dus op de lange baan moest worden geschoven, voelt ze zich al helemaal op haar plek in Delden en zeker ook bij haar nieuwe werkgever: Aveleijn.
Diana werkt op de Medische Dienst van de organisatie die verstandelijk gehandicapten zorg en begeleiding biedt. “We voeren onder andere de periodieke screening uit van cliënten die een indicatie hebben en waarbij de Medische Dienst betrokken is. In mijn functie heb ik de combinatie van uitvoerend en van beleidsmatig werk. Zo neem ik in deze periode bijvoorbeeld coronatesten af bij mensen die klachten hebben, maar breng ik ook de scholingsbehoefte van het team van Aveleijn in kaart.” De verhuizing naar Twente was een grote verandering voor haar. Voor haar werk is dat niet minder. “Ik werkte op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis in Amsterdam. Het was hectisch, ik draaide onregelmatige diensten en moest vaak ad hoc reageren. In deze functie is er meer rust. We kunnen signaleren en anticiperen, een prettige manier van werken.”

Ook de doelgroep waarmee Diana in Twente te maken heeft, is veel specifieker dan die in Amsterdam. “Op de spoedeisende hulp komen natuurlijk mensen van allerlei achtergronden terecht. De mensen met wie ik nu werk, verstandelijk beperkten, zijn erg leuk. “Spontaan en transparant, waardoor ze ook kwetsbaar zijn. Je kunt er met deze mensen nooit met een ‘gestrekt been ingaan’ zoals dat bij de spoedeisende hulp soms wel moest. Je krijgt namelijk meteen een spiegel voorgehouden en dat vind ik leerzaam en ook prettig.”
Het wonen in Twente bevalt haar, net als haar baan. “In het begin kon ik helemaal niets van de taal verstaan. En sommige woorden al helemaal niet: ‘hakkepak’ bijvoorbeeld en uitdrukkingen als ‘goed te pas zijn’. Wist ik veel! In de supermarkt voelde ik me soms net een toerist, iedereen sprak met een accent en ik ABN. Maar dat gevoel is helemaal over nu. En: Twente is prachtig. We wandelen zo met de hond naar Twickel en mijn vriend heeft me natuurlijk een ‘tour de boer’ gegeven waardoor ik heel veel plaatsen heb leren kennen. Het gemoedelijke en nuchtere van de Twentenaren past heel goed bij me.”

Contact informatie

Global Goals
Datum: 10 december 2020 |
Bron tekst: Aveleijn |
Auteur: Maaike Thüss