Jolein kiest voor de Spoedeisende hulp in Twente

Jolein Huttenhuis is geboren en getogen in Oldenzaal en ging naar Nijmegen om Geneeskunde te studeren. Daar had ze een leuke studententijd, maar wilde daarna toch weer terug naar Twente. In Twente ging ze op zoek naar een baan, maar wilde uiteindelijk -naast haar baan- toch verder studeren. Ze koos voor het specialisme Spoedeisende Geneeskunde en na drie jaar studeren in Zwolle ging ze naar Brighton in Engeland om ervaring op te doen. Inmiddels is ze weer helemaal gesetteld in Twente, want juist hier zijn voldoende carrièrekansen.

In het kort

  • Jolein Huttenhuis studeerde Geneeskunde in Nijmegen en het specialisme Spoedeisende Geneeskunde in Zwolle.
  • Nadat ze ervaring opdeed in Brighton (Engeland) was ze helemaal klaargestoomd voor de Spoedeisende hulp in Twente bij ZGT.
  • Volgens Jolein zijn er juist in Twente veel carrièrekansen voor artsen (in opleiding) en is er voor artsen veel uitdaging in hun werk met Twentenaren.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Jolein Huttenhuis vind je hieronder. 

Veel gestudeerd

Jolein is geboren en getogen in Oldenzaal en ging daar ook naar de middelbare school. Voor haar studie Geneeskunde ging ze naar Nijmegen. Hoewel ze het daar erg naar haar zin had, wist ze altijd dat ze graag weer terug wilde naar Twente. Eenmaal weer in Twente, zocht ze een baan die paste bij haar studie. “Ik kon terecht bij ZGT in Almelo als Arts-assistent chirurgie, wat ik erg leuk vond. Maar ik wilde meer en toen hebben we een Spoedeisende hulp poule opgezet in het ziekenhuis. Als gevolg daarvan heb ik in Zwolle nog een aanvullende studie voor Spoedeisende Geneeskunde gedaan. Dat is een specialisatie en duurt -net als de opleiding huisarts- drie jaar.”

 

“Het studeren in Zwolle was behoorlijk zwaar. Ik werkte fulltime met afwisselende diensten en moest daarnaast ook nog de studie doen. Om het vol te houden heb ik tijdelijk een kamer in Zwolle gehuurd, waar ik dan kon verblijven. Dat scheelde heel wat stress en gereis. Na de opleiding tot Spoedeisende hulp arts ben ik acht maanden naar Brighton in Engeland gegaan om ervaring op te doen en als verrijking voor mijn vak.”

Carrièrekansen in Twente

Na de acht maanden in Engeland kwam Jolein weer terug naar Twente. “Over het algemeen is er een tekort aan artsen in Nederland, dus er is wat dat betreft genoeg werk. Juist in Twente heb je hele mooie carrièrekansen als arts. De ziekenhuizen in Almelo en Enschede hebben vrijwel alle opleidingen binnen geneeskunde die er zijn, dus het is absoluut niet noodzakelijk om naar een ziekenhuis te gaan die dichtbij de studie Geneeskunde zit. Ik denk juist dat je je carrièrekansen vergroot door te werken in een ziekenhuis in Twente.”

 

“Het leuke van het werken op de Spoedeisende hulp vind ik dat je echt in een team werkt met verpleegkundigen. We hebben assistenten die net afgestudeerd zijn, coassistenten, verpleegkundigen, SEH-artsen, specialisten en Physician Assistants (PA). Allemaal leuke en betrouwbare krachten die weten wat ze doen en ook buiten werktijd erg gezellig en collegiaal zijn.”

Juist extra uitdaging in Twente

“Daarnaast vind ik dat er in Twente extra uitdaging is in mijn vak. De Twentenaren wachten over het algemeen een stuk langer om naar een arts te gaan. Mensen in Twente zijn nuchter en dat zien we ook op de Spoedeisende hulp terug, ze denken hier in Twente: ‘Het gaat wel weer over’. Vaak is dat ook zo, maar ik kom veel patiënten tegen die echt wel eerder actie hadden mogen ondernemen. Door die mentaliteit zien we veel mensen die écht onze hulp nodig hebben, in plaats van mensen die voor ieder wissewasje naar de Spoedeisende hulp komen en daardoor voor een soort ‘vervuiling’ zorgen.”

 

“Daarnaast merk ik echt wel dat de mensen in Twente meer vertrouwen hebben in ons als medisch personeel. Ze luisteren hier goed naar mijn advies, zijn een stuk geduldiger en daarmee minder eigenwijs. Wel mogen de Twentenaren nog leren om meer kritische vragen te durven stellen over hun proces en herstel.”

Corona

Het is iedere keer weer afwachten wat de dag brengt wanneer je op de Spoedeisende hulp werkt. “Sommige dagen zijn enorm heftig, op andere dagen lijkt het wel alsof ik mensen alleen maar naar de gipskamer hoef te sturen. In de coronacrisis is het weer heel anders op de SEH-afdeling. Zeker nu is de druk heel hoog. In de eerste golf bleven mensen met andere klachten dan Corona-klachten veel meer thuis, nu komen zij ook gewoon en hebben we het wat dat betreft dubbel zo druk.”

 

“Ik vind het vooral heel mooi om te zien hoe we het hier met het team aanpakken. De collega’s zetten allemaal alle zeilen bij om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Alles is goed geregeld en we kunnen in deze tweede golf beter inschatten wat er allemaal komen gaat en hoe het verloop zal zijn.”

Niet alleen maar werken

Als SEH-arts heeft Jolein gelukkig ook nog tijd over om in haar vrije tijd te genieten van Twente. Eerder dit jaar is ze moeder geworden van een dochter. “Ja, zo’n klein kindje kost veel tijd, maar ik geniet er enorm van! Daarnaast speel ik Badminton en het instrument Bariton.”

 

Om de toekomst nog mooier te maken, zijn ze druk bezig met de verbouwing van een huis en kunnen ze bijna verhuizen. “Ook zit ik nog in de commissie van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Dus mijn weken zijn altijd zo voorbij!”


Twente leeft
Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 4 november 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer over #twenteleeft