Van Kaapstad via Nijmegen naar Enschede

Saxion docente Kirstin Loos houdt van de stad-platteland-combinatie van Twente

Op de derde verdieping van Saxion aan de Van Galenstraat in Enschede is het een komen en gaan van studenten. Uit grote manden zoeken ze lapjes stof die ze kunnen gebruiken voor een van hun modeprojecten. Docente Kirstin vertelt in een vergaderruimte die vol ligt met boeken over de laatste collecties uit Milaan, Londen en Parijs over hoe ze het voor elkaar kreeg om van haar hobby haar dagelijkse werk te maken. 

In het kort:

Kirstin Loos heeft haar droombaan gevonden als onderzoeksdocent Fashion and Textile Technologies bij Saxion in Enschede
Ze studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente, maar haar hart ligt bij fashion.
Ze is geboren in Kaapstad en ze vliegt nog vaak naar Zuid-Afrika, maar wonen en werken doet ze het liefst in Twente

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Kirstin Loos vind je hieronder. 

Comfortzone

“Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Twente. Een brede studie en ik had verwacht carrière te gaan maken in de ‘business world’. Ik heb mijn master gehaald en ondertussen ben ik een fashion-kanaal gestart op YouTube. Ik was altijd al geïnteresseerd in mode en mijn vriend Mathew was net begonnen met videografie. Hoewel het buiten mijn comfortzone lag, ben ik toch voor de camera gaan staan. Mijn tweede video had al 60.000 views. Wat ik deed? Ik ging winkels langs, shopte verschillende outfits, trok ze aan en besprak ze, een soort styliste eigenlijk. Ontzettend leuk om te doen en uiteindelijk had ik 15.000 subscibers. Toen de algoritmes van YouTube veranderden, werd het lastiger. Ik was toen ook klaar met mijn master.” 

Gunnen

Kirstin kwam in contact met iemand die les gaf op Saxion en dat leek haar ook wel wat. “Toen een baan als onderzoeksdocent Fashion & Textile Technologies  voorbij kwam, wist ik: dit moet het worden, hier komt alles wat ik leuk vind samen.”

 

Binnen een week na haar sollicitatiegesprek hoorde ze dat ze ‘het’ geworden was. Dat is nu drie jaar geleden en ze heeft nog geen dag spijt dat ze niet in de communicatiewereld aan de slag is gegaan. “Ik begeleid nu studenten bij hun onderzoeken en hun onderzoekvaardigheden. Collega’s, de sfeer op school, alles is fijn. We hebben hier geen enkele onderlinge strijd of competitie. Ik weet natuurlijk niet hoe het in andere delen van het land is, maar ik denk dat mensen hier elkaar alles gunnen, dat is prettig.”

 

Vervuiling

Met haar fashionkanaal is ze gestopt in 2018, vanwege haar werk en zoals gezegd de veranderende algoritmes. “Maar ik weet ook niet of ik het op deze manier weer zou willen doen. Ik was me destijds nog niet zo bewust van de vervuiling die de kledingindustrie met zich meebrengt. Ik shopte toen bij winkels als Zara, H&M, dat zou ik nu niet zo snel meer doen. Gelukkig zijn er ook veel merken die zich bezighouden met duurzaamheid, G-Star bijvoorbeeld en Kings of Indigo. Steeds meer kleinere merken zijn hier ook mee bezig en bij een bedrijf als Zalando kun je nu zelfs de meer duurzame merken filteren. Een goede zaak. Misschien begin ik ooit wel weer een kanaal, maar dan met een andere focus.”

Sfeer

Sinds haar middelbare schooltijd, woont Kirstin in Twente. Ze was zes toen ze met haar moeder in Nederland kwam wonen. De eerste jaren in Nijmegen maar vervolgens verkaste ze naar Hengelo vanwege het werk van haar moeder. “Het was even wennen natuurlijk, maar ik maakte binnen de kortste keren vrienden en voelde me helemaal thuis. Ik heb toen ik ging studeren door het hele land gekeken, maar de sfeer op de campus van de Universiteit Twente sprak me het meest aan. Niet zo groot, gemoedelijk, precies wat bij mij past.”

 

De vader van Kirstin woont nog steeds in Zuid-Afrika en heeft een appelboerderij samen met haar oom even buiten Kaapstad. “Ik ben daar graag. Misschien komt het wel omdat ik in Kaapstad en in een dorp in de buurt ben opgegroeid dat ik me hier in Twente zo thuis voel. Ook hier heb je een combinatie van de stad en een groene, rustige omgeving. Je bent zó in de natuur, op Landgoed Twickel bijvoorbeeld is het fijn wandelen.”

 

Ze geeft aan dat ze het helaas vaak te druk heeft met haar werk en andere leuke dingen om te wandelen. “Maar het is fijn om te weten dat het binnen handbereik is. Nu wonen Mathew en ik in de stad, maar het kan zomaar zijn dat we binnen een aantal jaren verhuizen naar een woning in het buitengebied. In Twente ja, want hier voelt het goed.”

 

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Hogeschool Saxion
M. H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
+31 (0)88 019 8888 info@saxion.nl www.twente.com/organisaties/saxion

Datum: 25 oktober 2021 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft