Twentse bossen en hei zijn noodzaak voor Nijverdalse Leida Lichtenberg

Aan het lawaai in een van de productiehallen van Euromouldings, is Leida (41) al lang gewend. Vijf dagen per week loopt ze door de hele fabriek om zo de kwaliteit van de kunststof verpakkingen in de gaten te houden. Als Quality Technician is het haar taak om ervoor te zorgen dat de verpakkingen, waar uiteindelijk vaak smeerolie, schoonmaakmiddelen of producten uit de foodindustrie inkomen, veilig zijn.

In het kort

  • De jerrycans en de flessen uit de fabriek van Euromouldings in Nijverdal, komen door heel Europa terecht. Grootverpakkingen voor grootverbruikers, de kleinere worden in verschillende landen gevuld met onder meer olie en andere middelen voor consumenten.
  • De Twentse Leida Lichtenberg is helemaal verknocht aan ‘haar’ fabriek en aan ‘haar’ Twente. Ze begon ooit aan de sticker-lijn en is nu als Quality Technician dagelijks bezig om de kwaliteit van de producten te waarborgen.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Marjolein vind je hieronder. 

Jaloersmakend

Aan het lawaai in een van de productiehallen van Euromouldings, is Leida (41) al lang gewend. Haar op maat gemaakte oordoppen gaan op de automatische piloot in bij het binnengaan van de productiehal en bungelen weer langs haar shirt als ze op een rustiger plek is. Die handeling voert ze tientallen keren per dag uit. Het aantal stappen dat ze ongemerkt op een dag zet, moet voor iemand die er met moeite de ‘voorgeschreven’ 10.000 haalt, jaloersmakend zijn. Vijf dagen per week loopt ze door de hele fabriek om zo de kwaliteit van de kunststof verpakkingen in de gaten te houden. Als Quality Technician is het haar taak om ervoor te zorgen dat de verpakkingen, waar uiteindelijk vaak smeerolie, schoonmaakmiddelen of producten uit de foodindustrie inkomen, veilig zijn.

Vrieskou

“Hier gebeurt het allemaal”, zegt ze terwijl ze wijst op een soort kooi van glas. “Van grote hoogte, tot wel 2,85 meter, laten we gevulde verpakkingen vallen. Soms met alleen water, maar afhankelijk van de eisen van de klant ook gevuld met glycol; dan kan worden getest hoe de verpakking zich houdt in vrieskou.” Mocht een jerrycan of fles stuk gaan, worden de machines stilgezet en achterhalen de medewerkers wat de laatste ‘goede’ verpakking was. De machines worden opnieuw ingesteld, de slechte verpakkingen worden vermalen en hergebruikt en het proces begint opnieuw.

 

Leida werkt sinds 2012 voor Euromouldings. Ze begon op de stickerlijn, waar ze ervoor zorgde dat de stickers die op de verpakkingen worden geplakt, recht zaten, bleven zitten en aan andere eisen van de klanten voldeden.

 

De Nijverdalse begon haar werkzame leven ooit als groom voor een topspringruiter, na haar opleiding Paardenhouderij en Veehouderij aan AOC De Groene Welle in Zwolle. “Fantastisch was dat, ik zat veel in het buitenland voor wedstrijden en zo. Maar de sponsor stopte ermee waardoor er geen geld meer was om mij te betalen.” Destijds was ze, vanwege haar baan als groom, verhuisd naar Brabant. “Voor mijn werk was het wel oké, maar ik was blij dat ik weer terug kon naar hier. De mensen zijn daar echt anders. Hier vind ik iedereen ‘gewoon’, ik hoef niet zo nodig met een vreemde staan knuffelen”, lacht ze. “Als je daar in een kroeg stond en je kwam een kennis tegen van degene met wie je was, zei die: ‘O, jou ken ik nog niet, hoi en kreeg je meteen drie kussen en een knuffel. Ik houd daar niet van. Doe mij maar gewoon Twente.”

Stappen

Hier ging ze aan de slag bij Ola, het werken met paarden was voor haar verleden tijd geworden omdat dat vanwege haar knie niet meer mocht. Na een paar jaar kwam via een kennis de baan bij Euromouldings voorbij. “Hier voel ik me helemaal op mijn plek”, zegt Leida. “Hoewel er steeds meer vrouwen zijn komen werken in de acht jaar dat ik hier nu rondloop, is het nog steeds een beetje een mannenwereldje. Ik houd daar wel van. De grappen en het geouwehoer zijn net iets harder. Hier werk je echt voor je plezier, het is hard werken, maar een geintje kan altijd. Ook erg prettig dat je bij Euromouldings de kans krijgt om stappen te maken in je carrière en dat er opleidingsmogelijkheden zijn.”

 

Na haar werk zoekt ze graag de rust op. “Ook een van de redenen waarom ik zo blij ben om hier te wonen en er niet over denk om ergens anders naar toe te gaan: het bos en de hei zijn voor mij noodzaak. Ik kom er iedere dag, vanuit ons huis, ben ik binnen twee minuten in het bos.” Paardrijden mag ze niet meer, maar met hond Wicky, een kruising tussen een border collie en een Barbado da Terceira, neemt ze deel aan behendigheidstrainingen. “En we wandelen dagelijks dagelijks minimaal anderhalf  uur. “Dan kom ik helemaal opgeladen weer thuis en kan ik de volgende dag weer lekker aan het werk.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 10 augustus 2021 |

Bron tekst: Euromouldings |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

EuroMouldings
Ambachtsweg 3
7442 CS Nijverdal
00 31 5 48 61 10 07 info@euromouldings.com www.euromouldings.com

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft