Pionieren in Enschede? Marike Lammers doet het!

Na haar studie Industrieel Ontwerpen in Delft, had Marike Lammers niet het plan om terug te keren naar haar geboorteplaats Hengelo. Het lot besliste anders, want de eerste baan die ze vond was in Hengelo. Toch weer op de ‘oale groond’ dus sinds 1993 en het bevalt haar prima.

“Toen ik terugkwam meteen al eigenlijk. Als je hier opgroeit, heb je eigenlijk niet zo door hoe Twente is. Ik merkte dat ik het heel fijn vond dat iedereen elkaar groet, dat er geen files zijn en dat het ‘assertieve’ wat minder is hier. En, maar dat was toentertijd, dat er een huis beschikbaar was. Zomaar! Dat was in Delft wel anders toen.”

In het kort:

  • In haar werk bij Saxion wordt Marike Lammers uitgedaagd om na te denken over het onderwijs van de toekomst en mag ze pionieren, volgens haar het leukste dat er is.
  • Ook privé zit Marike goed in Twente. Alles wat ze nodig heeft is aanwezig; van een fantastische omgeving voor een tochtje op de mountainbike of om te wandelen tot goede restaurants, een muziekcentrum en fijne buren

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Marike Lammers vind je hieronder. 

Klassiek denken

Marike begon in Hengelo te werken bij ontwerpbureau Indes en stapte over naar Pemstar (wat nu Benchmark heet) in Almelo. “Europa lag aan onze voeten. We moesten het allemaal uitvinden, want Almelo was de eerste plek in Europa waar Benchmark startte.” Koren op de molen van Marike, want pionieren vindt ze het leukste dat er is. Ook bij haar huidige werkgever, Saxion, is dat eigenlijk waaruit haar functie bestaat. Ze is manager van de nieuwe Onderwijsinnovatie Hub van Saxion waarvan het Toptalent Programma onderdeel is. “Het klassieke denken over onderwijs is volgens mij niet houdbaar voor de toekomst. GenZ en de generatie erna doet en denkt heel anders en daar moet het onderwijs op anticiperen. We zijn in de hub aan het nadenken over hoe we het vorm kunnen geven zodat er een manier ontstaat die passend is. Van tevoren bedenken wat je wilt en vervolgens een vastomlijnd programma volgen, is naar onze mening niet de manier om de intrinsieke motivatie van leerlingen aan te spreken. Het moet denk ik veel meer toe naar een soort leercommunities. Mensen om je heen verzamelen die je wat te bieden hebben. Meedraaien bij bedrijven en als je de juiste richting hebt gevonden, bekijken wat ervoor nodig is om de baan uit te kunnen voeren en dáár het onderwijs op aanpassen. Of dat nou bij het Saxion is, elders in het land of in de wereld, online is er van alles mogelijk. Het vergt wel wat van het onderwijs, de docenten en het onderwijssysteem natuurlijk. Maar dat is een mooie uitdaging.”

Motivatie

Het Toptalentprogramma sorteert wat Marike betreft voor op de nieuwe manier van onderwijs. Extracurriculair kunnen studenten deelnemen aan programma’s die hen aanspreken. “Zo word je aangesproken op je intrinsieke motivatie”, aldus Marike. “Het is heel fijn om een werkgever te hebben die je de mogelijkheid biedt om een lange termijnvisie te ontwikkelen op onderwijsgebied. Met een goede visie, kunnen we een hogeschool zijn die toekomstbestendig is.”

Roombeek

Hoe leuk ze haar werk ook vindt, tijd voor ontspanning moet er ook zijn en die vindt ze vooral in haar huidige woonplaats Enschede. “We hebben twee kinderen en een huis in Roombeek. Zo fijn hoe mensen hier met elkaar omgaan. We lopen de deur bij de buren niet plat, maar we kennen de mensen in de buurt en we weten dat áls er wat is, ze er zijn voor ons. En andersom. In Delft kende ik de buren niet eens. Dit soort dingen maakt het voor mij fijn om in Twente te wonen. Ook dat ik eindelijk weer kon tennissen trouwens, ik heb daar zes jaar op de wachtlijst gestaan en ben nooit aan de beurt gekomen. De mogelijkheid om naar het theater te gaan, de naar de muziekvereniging, de geweldige mountainbikeroutes hier, de goede restaurants….Voor mij heeft Twente alles wat ik nodig heb. Ik kan hier ook maatschappelijk bijdragen door bijvoorbeeld mijn rol in de raad van toezicht in de Openbare Bibliotheek Enschede en via goede doelenacties vanuit de Rotary. Ik zit hier prima!”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Ko Wierenga
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
+31 (0)88 019 8888 info@saxion.nl www.saxion.nl

Global Goals

Datum: 11 april 2022 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft