Renske brengt onderzoek naar de praktijk via het TechMed Centre van de UT

Renske van Wijk is een gedreven projectleider, die theorie het liefst zo snel mogelijk verbindt aan de praktijk. Dit doet ze als onderdeel van het TechMed Centre aan de Universiteit Twente. Hoewel ze oorspronkelijk niet uit Twente komt, past ze perfect thuis in het ondernemende Twentse wetenschappelijke landschap. Inmiddels heeft Renske wel een Twents hart. Ze is erg trots op de prestaties van de universiteit, daarnaast maken de omgeving en de toegankelijke mensen dat ze graag in Twente woont. Meer weten over haar beweegredenen, interessante onderzoekstopics en verassende resultaten? Lees hieronder verder.

In het kort

  • Renske werkt in het TechMed Centre van de UT dat recentelijk geopend is door koning Willem-Alexander
  • Hier werkt ze als projectleider van het TOPFIT Citizenlab aan oplossingen die gericht zijn op ziektepreventie, waarbij nauw wordt samengewerkt met Twentse burgers

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

Global Goal

global goal icon
Wetenschappelijke wortels

Renske van Wijk heeft een passie voor onderzoek, maar verliest hierbij de praktijk niet uit het oog. Ze kleurt het liefst buiten de lijntjes, gebaande paden vindt ze niet interessant. Deze eigengereidheid en innovatiedrang passen goed thuis in het Twentse landschap, hoewel ze geboren en getogen is in Oosterhout, Noord-Brabant. Na de middelbare school vertrok Renske naar Maastricht om Gezondheidswetenschappen met een specialisatie in Bewegingswetenschappen te studeren. Dit kon ze combineren met de opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool in Heerlen. Deze combinatie was op haar lijf geschreven. Op deze manier kon ze verbinding leggen tussen de theorie en manier van denken uit de wetenschap, en de toepassing in de praktijk en bezig zijn met relevante uitkomsten. Daarna rondde ze ook nog de master Bewegingswetenschappen af. Hoe kwam ze dan uiteindelijk in Twente terecht? 

Promotieonderzoek in Twente

Na haar studie ging Renske op zoek naar een baan die bij haar paste. Ze wilde graag onderzoek doen met grote relevantie voor de patiënt. Uiteindelijk kwam ze het perfecte promotieonderzoek tegen bij de Universiteit Twente: “Waarom ik voor Twente heb gekozen was puur de inhoud van het onderzoek dat ik hier kon doen; dat was een stuk aansprekender dan een ander promotieonderzoek waar ik in Nijmegen aan had kunnen beginnen”. Haar promotieonderzoek ging over het nut van helmbehandeling voor baby’s met een schedelvervorming. 

Verassend resultaat

Het verassende resultaat van dit onderzoek was dat de helm die gebruikelijk was bij het behandelen van een schedelvervorming bij baby’s niet bijdraagt aan de natuurlijke herstelgroei. Het onderzoek van Renske viel in de prijzen en kreeg veel aandacht in de media, ook internationaal. 

“Het was een intensief traject, maar ik ben nooit met tegenzin achter mijn computer gaan zitten. Zeker nu ik zelf ook een kind heb begrijp ik de zorgen van ouders heel goed.”

“Je wil ook gewoon zeker weten dat je het beste doet voor je kind, dan is het ook fijn als je mensen kan adviseren dat niets doen misschien ook wel goed is, ook al voelt dat soms tegennatuurlijk. Voor deze ouders, maar ook voor de verschillende betrokken zorgprofessionals, waren de uitkomsten van mijn onderzoek dus zeker van betekenis.”

TechMed Centre

Hierna was het voor Renske toch weer even een zoektocht naar wat ze wilde doen. Ze was echter wel op haar plek in Twente. “Wat me altijd is bijgebleven is de vraag die ik tijdens mijn promotieonderzoek kreeg van een oud-studiegenoot: ‘wanneer mag je daar weer weg?’. Dat vond ik zo’n bijzondere, vooringenomen vraag, waarom zou ik hier weg moeten willen? Twente is een mooie regio, en de mensen zijn toegankelijk. Ik hou van wielrennen en dat kun je hier fantastisch doen.” Uiteindelijk vond ze haar plekje aan het MIRA-instituut, nu het TechMed Centre. Renske houdt zich nog steeds met onderzoek bezig, maar doet dit met een speciale aandacht voor de samenwerking met overheid, bedrijfsleven, zorginstellingen en burgers. Op die manier kan er gewerkt worden aan relevante oplossingen die daadwerkelijk bijdragen aan gezondheid en welzijn.

De perfecte proeftuin

Aangezien Renske valorisatie van onderzoek zo belangrijk vindt, was de Universiteit Twente de perfecte match voor haar. De UT is niet voor niets voor de vierde keer op rij verkozen tot meest ondernemende universiteit van Nederland. Renske is erg trots op dergelijke prestaties van de universiteit: “Maar ook als ik talentvolle onderzoekers of studenten zie spreken tijdens bijvoorbeeld de ‘Dies Natalis’, of hoor over nieuwe, veelbelovende samenwerkingen die mooie beurzen toegekend krijgen”. Als projectleider van het TOPFIT Citizenlab houdt ze zich bezig met ‘citizen science’, ook wel burgerwetenschap, waarbij de burger een actieve rol bij onderzoek krijgt. Zo raken wetenschap en de maatschappij meer verbonden. Doel van het onderzoek is het voorkomen van ziekte en ziektelast en de helpende rol die technologie hierbij kan spelen. Volgens Renske is Twente de perfecte proeftuin voor haar vakgebied. “Alles is hier in Twente aanwezig. Het zorglandschap is compleet, maar het is ook compact genoeg waardoor het overzichtelijk is. Je kan hier laagdrempelig met het hele ecosysteem samenwerken.” 

Opening TechMed Centre

Op 29 november 2019 werd het TechMed Centre officieel geopend. Koning Willem-Alexander was bijzondere gast bij deze opening. Aangezien samenwerking een belangrijke pijler is het voor het TechMed Centre en de UT, hebben de aanwezigen samen met de koning het gebouw geopend.

“Het was een fantastische dag! Het geeft een trots gevoel als wordt besloten om een koninklijk bezoek te wijden aan de organisatie waar je werkt.”

Zelf heeft Renske ook nog even met de koning gesproken. “Dat was wel heel bijzonder, hij is goed op de hoogte van de thema’s die we bespraken en stelde relevante vragen. Tegelijkertijd komt hij toegankelijk over”. Het TechMed Centre is een imposant gebouw, dat de mensen die er werken en studeren inspireert en stimuleert tot samenwerking. “Voor bijvoorbeeld de succesvolle spin-off Micronit is de stap naar een centrum gericht op het toepassen van technologie voor een betere gezondheid een logische waar ze graag deel van uitmaken.”

Innovatie

In het TechMed Centre bevindt zich een gesimuleerde ziekenhuisomgeving. Daar kan naast onderwijs en training, ook op een laagdrempelige manier onderzoek worden gedaan door verschillende externe partijen, wat uiteraard innovatie stuwt. “Je kunt bijvoorbeeld met een robot in een MRI experimenteren zoals de spin-off Machnet Medical Robotics doet”. Als dit onderzoek in een echt ziekenhuis plaats zou moeten vinden zou de drempel veel hoger zijn. Spin-offs vormen daarbij ook de perfecte plek om aan het werk te gaan na een studie aan de universiteit: er wordt vaak nog veel onderzoek gedaan, maar je maakt ook meteen kennis met het bedrijfsleven. 

Een Twents hart

Dat Renske en haar man, die hier oorspronkelijk ook niet vandaan komt, beiden gegrepen zijn door Twente kwam ook naar voren tijdens hun bruiloft. Ze trouwden in de buurt van Ootmarsum, volgens Renske het mooiste stukje Twente. ”We hoopten door met onze familie en vrienden twee mooie dagen in Twente te beleven, ze nog beter begrijpen hoe fijn het hier is.” Wat denk jij, missie geslaagd?  


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 17 december 2019 |

Bron tekst: Renske van Wijk |

Auteur: Twente.com