Wouter krijgt in Twente de ruimte om te werken aan zijn patent

Na zijn studie Biomedische technologie aan de Universiteit Twente vertrok Wouter Spoorendonk naar Eindhoven. Al snel kwam hij erachter dat hij toch liever wilde werken in Twente en kwam uiteindelijk terecht bij IMS in Almelo. Bij IMS krijgt hij eindelijk de ruimte om te werken aan zijn passie: high tech technologie en werken aan oplossingen voor de toekomst. Hier heeft hij de kans gekregen om te werken aan een baanbrekende innovatie met een patent als gevolg.

In het kort

  • Wouter Spoorendonk kwam naar Enschede voor de studie Biomedische technologie.
  • Hij besloot om daarna te werken op de High Tech Campus in Eindhoven, maar kwam al snel weer terug naar Twente.
  • Bij IMS in Almelo kreeg hij de ruimte om te werken aan zijn passie met een nieuwe innovatie en patent als gevolg.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Wouter Spoorendonk vind je hieronder. 

Opgegroeid in de Randstad

Wouter Spoorendonk is opgegroeid onder de rook van Rotterdam. Hij komt uit een gezin met drie kinderen, waarvan hij de jongste was. “Mijn vader werkte ook in de techniek en hier is echt mijn interesse voor techniek wel ontstaan. Als kind werkte ik al graag met mijn handen en was ik altijd bezig met knutselen. Dat ik de techniek in zou gaan, was geen verrassing. Alleen had ik toen niet verwacht dat het high tech zou zijn.

“Op zoek naar een nieuwe werkgever kwam ik dus toch weer terug naar Twente: om de vele technische bedrijven in de regio en mooie plekken om te wonen.

Wouter Spoorendonk - IMS

Kiezen tussen Eindhoven en Twente

Voor zijn studie Biomedische technologie kon hij kiezen uit studeren in Eindhoven of in Enschede. Uiteindelijk koos hij voor Universiteit Twente. “Vooral omdat de campus mij heel erg aantrok. Maar ook omdat ik graag projectmatig wil werken, naar mijn mening kon dat het beste in Twente.”

 

Toch is Wouter voor zijn eerste baan tijdelijk verhuisd naar Eindhoven. “Veel grote en technische bedrijven zitten op de High Tech Campus in Eindhoven en ik vond dat toen erg interessant. Ik ben toen begonnen met werken bij een grote organisatie die werkzaam is in medische technologie. Maar ik kwam er al snel achter dat de medische wereld bestaat uit veel regelgeving. De ontwikkelingssnelheid ligt daarom erg laag.  Maar ook vond ik het niet fijn om te werken voor een hele grote organisatie waarin je een nummer bent. Ik heb graag goed contact met mijn collega’s, maar ook met mijn werkgever. Mijn vorige werkgever was zo groot dat je niet wist hoe de kaarten lagen. In een kleiner bedrijf is dat toch echt heel anders. Op zoek naar een nieuwe werkgever kwam ik dus tóch weer terug naar Twente; om de vele technische bedrijven in de regio en mooie plekken om te wonen.

 

Ik ben destijds op de automatische piloot naar het zuiden vertrokken voor werk. Maar niks is minder waar: in Twente is er minimaal zo veel werk in de techniek en kun je een stuk beter en fijner wonen.” 

Ruimte krijgen om te ontwikkelen

Bij IMS in Almelo krijgt Wouter veel ruimte om zich te ontwikkelen. “Ik wist precies wat ik wilde qua functie en ben erg blij met IMS als werkgever. Niet ieder bedrijf heeft een afdeling Research & Development (R&D), en zeker niet op een manier waar je ook nog heel veel vrijheid krijgt. Met een team mogen wij hier werken aan de nieuwste technieken en machines, die vervolgens gebruikt kunnen worden door de grootste merken. Daarnaast krijgen we veel ownershipbinnen het team waardoor de motivatie groot is.” 

“Mijn vader werkte ook in de techniek en hier is echt mijn interesse voor techniek wel ontstaan.

Wouter Spoorendonk - IMS

Nieuwe innovatie

IMS is een machinebouwer die actief is in de wereld van optica en sensoren. Een sector die vraagt om uiterst nauwkeurige productassemblage en hier is zeer veelzijdige en geavanceerde apparatuur voor nodig. Wouter heeft ruim anderhalf jaar meegewerkt aan de nieuwste interne ontwikkeling van IMS: het 6-Degree-Of-Freedom Active Alignment-werkstation (IMS 6DOF-AA-werkstation).

 

Active Alignment wordt met name gebruikt bij machines die camera’s of lenzen moeten uitlijnen, bijvoorbeeld voor smartphones en camera’s in de auto. Dit soort camera’s zijn opgebouwd uit verschillende lenzen die optisch op 1 lijn moeten zitten. Active Alignment houdt in dat dit  uitlijnproces van componenten wordt geautomatiseerd en geoptimaliseerd op een zeer nauwkeurige en kosteneffectieve manier. Dit gebeurt allemaal computer gestuurd om zo de meest optimale positie op de micrometer nauwkeurig te bepalen. Een intern ontwikkeld algoritme bepaalt zelf wat de beste positie is voor de onderdelen. 

 

Wouter en zijn team hebben nu een grote stap genomen in het optimaliseren van Active Alignment. Met de nieuwe innovatie kunnen zij de cyclustijd halveren én de efficiëntie verhogen, terwijl de precieze nauwkeurigheid gelijk blijft.

 

Het nieuwe IMS 6DOF-AA-werkstation is modulair en past in diverse productiesysteemarchitecturen. Het kan een grote verscheidenheid aan producten verwerken, waardoor duplicatie van dure gereedschappen onnodig is. 

 

Het meest opmerkelijke aan deze innovatie is dat het de mogelijkheid biedt om de actieve uitlijnprocesstap en de verbindingsstap te splitsen. Bij de meeste systemen moet de verlijming binnen de werkplek plaatsvinden. Met de IMS 6DOF-AA-werkstation kan de verlijming parallel plaatsvinden, waardoor kostbare tijd wordt bespaard en de productie wordt gemaximaliseerd. 

Patent voor Wouter Spoorendonk

Op dit moment loopt de aanvraag voor patent op deze innovatie. “Wij denken dat het zo baanbrekend is, dat we er patent op hebben gevraagd. Want deze technologie gaat straks de wereld over en bespaart enorm veel tijd én geld. Zelf ben ik enorm trots wat wij als team hebben neergezet. Het is een kans en ervaring die ik niet had willen missen!”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Contactinformatie

IMS
Einsteinstraat 14-16
7601 PR Almelo
+31 (0)546 80 55 80 vacancies@ims-nl.com www.ims-nl.com

Global Goals

Datum: 24 september 2020 |

Bron tekst: IMS |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #techniek