Saxion ontwikkelt smart shirt om lichaamssignalen te meten bij sporters

Met textiel de lichaamssignalen, zoals de hartactiviteit, van een sporter omzetten naar data? Het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Saxion ontwikkelde samen met het bedrijf BodyGraph een prototype van de Textile Coach. Dit is een smart shirt waarmee trainers real-time de hartslag en prestaties van hun wielrenners kunnen meten.

In het kort

  • Het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Saxion ontwikkelde samen met het bedrijf BodyGraph een prototype van de Textile Coach.
  • Met dit shirt kunnen trainers real-time de hartslag en prestaties van hun wielrenners meten.

Global Goal

global goal icon

Iedere milliseconde is belangrijk bij het wielrennen. Het moment waarop mens en materiaal samen tot een optimale prestatie moeten komen is cruciaal. Verschillende factoren hebben hierin een rol, maar de komende jaren gaat sensortechnologie hier ook een steeds grotere rol in spelen.

Hartactiviteit van wielrenners meten

Begin 2020 startten BodyGraph en Saxion het onderzoekstraject naar de Textile Coach. De focus van dit onderzoek lag met name op het betrouwbaar kunnen meten van de hartslag van wielrenners. Bodygraph richtte zich op de elektronische componenten van de software en Saxion zocht naar het optimale ontwerp, materiaalgebruik en de integratie tussen het textiel en de sensoren.

 

Hellen van Rees: “Het is enorm interessant om te onderzoeken hoe je lichaamssignalen, zoals een hartslag, door een goed ontwerp met sensoren in textiel uiteindelijk om kunt zetten naar data. Vervolgens moet je die data op een begrijpelijke manier vertalen of visualiseren zodat gebruikers er iets mee kunnen. In dit geval zijn dat wielrenners en hun trainers, maar het product is ook geschikt voor andere doelgroepen en sporten. Zoals voor consumenten die aan fitness doen en meer inzicht willen hebben in hun training.”

Sensoren integreren met textiel

Het onderzoeksteam slaagde er in om de sensor volledig te integreren in het textiel. Hiervoor is een vlak geleidend textiel ontwikkeld dat direct in contact staat met de huid. Geleidend garen zorgen ervoor dat het signaal wordt doorgegeven naar de elektronische componenten. De sensorische banen lopen in verschillende zones over het shirt, zodat het hartritme gemeten kan worden.

 

Een van de ontwerpuitdagingen was de combinatie van maatvoering en aansluitingen. Hellen van Rees: “Je wilt het shirt perfect laten passen op het lichaam van een specifieke sporter. Maar hoe wordt het dan toch mogelijk om zo’n shirt in grotere aantallen, in de gangbare confectiematen te produceren?” Het projectteam gebruikt hiervoor een elastieken band, waarmee de sporter het shirt in de taille en rond de borst precies passend op het lichaam kan aansnoeren. Zo blijft de geleidende stof contact maken met het lichaam om de signalen door te kunnen geven.

 

Dit najaar wordt het shirt getest door wielrenners van Team DSM en wordt er gekeken naar vervolgplannen.

Datum: 2 december 2021 |

Bron tekst: Saxion |

Lees meer over #Technologie en sport