Hoe data mature is jouw organisatie?

We staan aan de vooravond van het digitaliseringstijdperk. Elke organisatie en iedere medewerker zal op enige manier met digitalisering te maken krijgen. Dat betekent ook dat jouw bedrijf er mee aan de slag moet…

In het kort

  • Technologie verandert razendsnel. Voor de toekomst in technologie is het belangrijk om te beschikken over de juiste data skills.

  • Uit onderzoek is gebleken dat 86% van de bedrijven aangeeft nog niet klaar te zijn voor de stap naar data driven werken. Terwijl 81% aangeeft dat het een belangrijke tool is voor de toekomst van bedrijven.

  • Ontdek als organisatie waar je nu staat en welke stappen gezet kunnen worden om jouw organisatie te digitaliseren.

Global Goal

global goal icon
Data skills

De technologie verandert razendsnel: van 5G naar the Internet of Things en van Artificial Intelligence tot Blockchain. Juist door deze snelle veranderingen is het belangrijk om data skills te hebben. Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat 50% van alle medewerkers voor 2025 reskilling nodig hebben als het gaat om data skills.

Gelukkig zijn er altijd mensen in een organisatie die al data skills hebben. Maar de medewerkers die specifiek zijn opgeleid voor de nieuwste data skills zijn over het algemeen erg klein. Maar wat belangrijker is: veel directies hebben (te) weinig verstand en ervaring met digital en data driven werken. Een directe noodzaak was er eerder ook niet, maar de komende jaren gaat dit veranderen. Want digitale skills en data driven werken bieden enorme kansen voor bedrijven.

Werken aan de toekomst

Om te profiteren van de kansen van digitale skills en data driven werken, moet een organisatie zelf actie ondernemen. Anders werken betekent verandering, alleen technologie kopen verandert niets. Digitalisering en data driven werken gaat over business, technologie én mensen.

Digitaliseren binnen een organisatie is een grote stap en raakt veel processen binnen de organisatie. Een belangrijke tip van Little Rocket is om klein te beginnen. Begin met kleine projecten, los drempels in processen eens op met een data mindset, ga extern rondkijken en informeer goed. Zoek naar voorbeelden, ontdek wat concurrenten doen en kijk ook vooral naar wat startups doen.

Er is nog tijd

Ondanks dat de technologie ontzettend snel verandert, is er nog altijd tijd. Een recent internationaal onderzoek, waar ook Nederland een onderdeel van was, laat zien dat 86% van de bedrijven aangeeft nog niet klaar te zijn voor de aanstaande Data Age. Ondanks dat is het besef er wel: 81% geeft aan dat data zeer belangrijk is voor hun bedrijf in de toekomst.

Daarmee staan veel organisaties nu op een drempel: de technologie is er, we weten dat het nodig is voor de toekomst, maar hóe gaan we dat dan doen?

De eerste stap

Flexibel, wendbaar en sterk geïnformeerd zijn is belangrijk voor vrijwel eider bedrijf. De eerste stap is beslissen dat je wilt digitaliseren, daarbij is het belangrijk om te weten waar je nu als organisatie staat. Hiervoor zijn meerdere ‘data modellen’ beschikbaar die eigenlijk allemaal over hetzelfde praten: data volwassenheid afgezet op de assen waarde en complexiteit. Iedere organisatie is ergens op deze groeilijn.

Als je weet waar de organisatie op dit moment staat, is de volgende stap makkelijker om te zetten. Daarvoor hoef je als organisatie niet meteen veel te investeren, de strategie om te gooien of grote plannen te schrijven. Begin met een gesprek om elkaars standpunt en visie te horen, kijk waar de organisatie nu staat en beslis samen welke nieuwe (kleine) stapjes gezet kunnen worden.

Datum: 12 januari 2022 |

Bron tekst: Little Rocket |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #digitaleinnovatie