Step up event voor ambitieuze Twentse vrouwen

Step up! Vier Twentse topvrouwen vertellen over hun weg naar de top en over de workshops die zij gaan geven tijdens het Step Up Event. Op basis van de 7 stappen uit het boek van Annette Onrust wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van vrouwen. 

In het kort:

  • The Future of Twente en Twentse Vos houden op 11 april het eerste ‘Step up Event’. In zeven stappen wordt de weg naar de top uitgelegd.
  • PvdA-lijsttrekker van Enschede Yara Hümmels, oud topsporter Maud Roetgering (FC Twente vrouwen) en ondernemers Pauline Hilbrink en Gemma Boon geven die dag workshops en vertellen hier over hun weg.

Global Goal

global goal icon

Annette Onrust schreef het boek ‘topvrouw in zeven stappen’. Aanleiding om haar uit te nodigen om daarover te vertellen tijdens het event en workshops te organiseren met die zeven stappen als kapstok:

  1. Ontdek je kracht
  2. Bepaal je koers
  3. Tackel beren op de weg
  4. In balans
  5. Zorg voor impact
  6. Laat jezelf zien
  7. Oefen invloed uit

 

“We willen aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling”, zegt Irene van Eerden, oprichter van Future of Twente, een collectief van Twentse bedrijven dat staat en gaat voor meer vrouwelijk talent in het bedrijfsleven en daarbuiten.

De vrouwen van de Future of Twente en die van de Twentse Vos, zijn allemaal bezig stappen te maken. Vier van hen vertellen over hun weg naar de top en over de workshops van 11 april.

Niet aan de zijlijn

 

Yara Hümmels is lijsttrekker van de PvdA in Enschede. Invloed uitoefenen is de stap waar ze in vijf jaar als raadslid en vier jaar als lijsttrekker mee bezig is. “Ik heb deze functie omdat ik niet aan de zijlijn wil blijven staan ik wil de maatschappij en de stad helpen door invloed uit te oefenen op besluiten die worden genomen.”

 

Haar betrokkenheid begon al tijdens haar jeugd. “Ik heb het zelf goed gehad en ben opgegroeid in een fijn en warm gezin. Bij ons waren altijd pleegkinderen in huis zodat ik al vroeg wist dat er ook mensen waren die in minder goede omstandigheden opgroeiden. Ik denk dat het daar vandaan komt dat ik me altijd druk maak over anderen en me wil inzetten.” Invloed uitoefenen in de politiek, daarvoor is vaak een lange adem nodig. “Ja, inderdaad. De invloed die je hebt is vaak niet zoveel als je zou willen en gaat ook niet zo snel als je het zelf wilt. Maar de invloed is er wel degelijk. Het is van belang om urgentie te creëren voor de onderwerpen die je aan het hart gaan, of aan te haken bij de actualiteit. Een voorbeeld daarvan is de straatintimidatie. Toen Myrthe Westrik uit onze stad daar aandacht voor vroeg en een petitie startte, ben ik direct met haar in contact getreden en heb geregeld dat ze de petitie kon aanbieden. Uiteindelijk is er een verbod gekomen in de stad op straatintimidatie. Hoewel het nog de vraag is of dat juridisch standhoudt, is het wel geweldig dat het er is gekomen en dat er aandacht voor is.”

Zeg ja!

Hümmels heeft nog een voorbeeld. Een ambtelijk plan om uit duurzaamheidsoverwegingen de straatverlichting eerder te dimmen, werd op haar initiatief getoetst. “Omdat het vaak mannen zijn die beleidsvoorstellen doen, wordt er helemaal niet gekeken naar welke gevolgen dit soort dingen voor vrouwen heeft. Het maakt nogal wat verschil voor een vrouw of er wel of geen verlichting is. Ik vind het belangrijk dat vrouwen gehoord worden. Diversiteit - op alle vlakken - is belangrijk, in het bedrijfsleven, maar ook in de politiek. We zijn op weg, maar we zijn er nog niet. Overigens ligt dat niet alleen aan de mannen, van wie vaak wordt gezegd dat ze elkaar baantjes toeschuiven. Dat speelt mee, maar het is ook vaak zo dat vrouwen een hogere functie weigeren omdat ze het spannend vinden of onzeker zijn. Daar hebben mannen veel minder last van. Ik zou tegen alle vrouwen zeggen: zeg ja als je ergens voor gevraagd wordt!.”

In de maatschappij

Oud FC-Twente speelster en aanvoerster Maud Roetgering, is hard bezig om na haar topsportcarrière haar koers te bepalen. Stap 2 dus. “Ik ben nu werkzaam als commercieel manager voor FCT-vrouwen, maar het heeft me echt tijd gekost om na mijn carrière als sporter mijn weg te vinden. Ik heb Technical Textiles gestudeerd aan het Saxion en heb aan de UT mijn bachelor communicatiewetenschappen behaald. Anderhalf jaar geleden stopte ik met voetbal en kwam ik ineens ‘in de maatschappij’ terecht. Eerder was ik altijd onderdeel van een team en werd de weg zo’n beetje bepaald. Ineens stond ik er alleen voor. Ik moest mezelf echt opnieuw uitvinden, mijn hele identiteit had ik van vijftienjarig meisje tot 28-jarige vrouw opgehangen aan het voetbal. Het heeft me echt wel even gekost om te komen waar ik nu ben. Mijn koers te bepalen dus. In mijn huidige baan heb ik er in ieder geval voor gezorgd dat de meiden die nu stoppen met voetbal goed begeleid worden. Dat er met hen gekeken wordt waar hun talenten buiten het voetbal liggen zodat de overstap gemakkelijker wordt.”

Flinke stappen gezet

Onderneemster Gemma Boon van Bureau Boon geeft op 11 april twee workshops over de thema’s ‘In balans’ en ‘Laat jezelf zien’. Ze herkent zichzelf in deze thema’s. “Ik heb jarenlang geworsteld met ‘in balans’ komen”, vertelt ze. “Tegen grenzen aanlopen, eroverheen gaan, dat soort zaken. Ik denk dat het voor heel veel vrouwen lastig is om een carrière te combineren met andere taken zoals een gezin. Meer nog dan voor mannen, hoewel dat ook voor hen geldt. Ruim 11 procent kampt met een burnout, het merendeel is vrouw. Ik heb hier de laatste jaren flinke stappen in gemaakt die ik in de workshop zal delen.”

Het andere onderwerp, ‘laat jezelf zien’ is er ook een waar Gemma wel raad mee weet. “Ik heb een achtergrond in de marketing, dus sowieso kan ik daar wat over vertellen. Maar ik weet ook dat vrouwen het vaak lastig vinden om echt te laten zien wat ze in huis hebben. Laat zien wat je kunt, mensen kunnen niet aan je neus zien wat je allemaal doet en wat je  voor mooie projecten uitvoert. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar het kan je in de weg staan op carrièrevlak. Als je niet laat zien wat je kunt en doet, wel op een manier die bij je past overigens anders werkt het niet, gaan er kansen aan je voorbij en dat is jammer.”

Beren zijn weg

Het thema ‘tackel beren op de weg’ is onderneemster Pauline Hilbrink van standbouwbedrijf Expovorm International op het lijf geschreven. Als medeeigenaar van het bedrijf zag ze de omzet door de coronacrisis van de een op de andere dag naar nul kelderen. “Dat was letterlijk in een hoekje zitten, huilen en een jaar reorganiseren en dieprood eindigen”, blikt ze terug. “Maar uiteindelijk hebben we het tij kunnen keren en hebben we vorig jaar een goed jaar gedraaid. We hebben letterlijk alles aangegrepen”, vertelt ze. “We zijn showrooms gaan bouwen, we hebben GGD’s geholpen met opbouwen van ‘testen voor toegang’ locaties, we hebben een aantal kantoren mogen ombouwen, we hebben meubels gebouwd, echt van alles.” Die beren zijn wel weg dus, op de weg van Pauline en ze helpt andere vrouwen graag inspiratie op te doen op 11 april.

Datum: 7 maart 2022 |

Bron tekst: Future of Twente |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #talent