Toekomstgericht opleiden in de zorg betekent ook technisch innoveren

Zorg en technologie gaan steeds vaker hand in hand. Dat moet ook in een samenleving die vergrijst, volop in ontwikkeling is en waarbij personeelstekorten tot problemen leiden. Blijven innoveren en zoeken naar technische toepassingen in de zorg is voor studenten van het ROC van Twente niets nieuws. Sterker nog, het is onderdeel van alle zorgopleidingen.

In de afgelopen jaren is in de zorgopleidingen de nodige ervaring opgedaan met de koppeling van zorg aan technologie. “Zo hebben we de leerlingen gevraagd welke techniek zij in de zorg tegenkomen en waar nog behoefte aan is. We kregen meteen al aardig wat mooie ideeën, waardoor onder meer een pillensnijder werd gemaakt door een groepje studenten”, vertelt Anne-Ruth Oosterbroek. Zij is docent-onderzoeker Practoraat Zorg en Technologie bij het MBO-college Mens & Gezondheid van het ROC.

 

De ideeën smaakten naar meer, vonden Oosterbroek en haar collega’s. Vanuit het practoraat voerden ze gesprekken met docenten en opdrachtgevers uit de praktijk. Daar kwam het deelproject ‘Kun jij het maken’ uit voort, waarin studenten vanuit de colleges voor Technologie en college Mens & Gezondheid interdisciplinair samenwerken aan oplossingen voor een hulpvraag van een eindgebruiker. Eén van deze hulpvragen kwam van een rolstoelgebruiker die een tablethouder zocht om zijn hobby als vliegtuigspotter makkelijker te kunnen uitvoeren. Naar aanleiding van andere vragen werd bovendien een datasysteem opgezet en werd meegewerkt aan een app voor de verslavingszorg Tactus. “Het werken aan echte opdrachten, waar dus ook vraag naar is, stimuleert de studenten om er ook echt hard voor te werken. Dat is mooi om te zien.”

ROC Zorginnovatieprijs

In de afgelopen jaren werden er binnen het ROC op het gebied van zorgtechnologie dus mooie stappen gezet. Dit jaar kwam daar de Zorginnovatieprijs bij. “Een paar jaar geleden ontwikkelde een student van ons een fietslabyrint dat zij koppelde aan de hometrainer op haar werk. Hier maakten veel ouderen gebruik van. Ik vond dat zo innovatief van haar dat ik haar aanmeldde voor de Zorginnovatieprijs van de vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden. Ze werd toen derde. Een collega zei later; “Zo’n prijs zouden we ook bij ons moeten hebben. En zo geschiedde”, vertelt Oosterbroek enthousiast. Studenten werden vervolgens uitgedaagd om iets te bedenken waarmee de kwaliteit van zorg verbetert. Inmiddels is bekend dat er twee ideeën meedingen naar de prijs, die bestaat uit een geldbedrag om het idee verder te ontwikkelen. Vanaf september worden de kanshebbers bekend gemaakt. Iedereen kan daarna stemmen op zijn/haar favoriete idee. Een vakjury bepaalt mede de winnaar. “We hopen dat veel mensen hierdoor de waarde inzien van zorgtechnologie. En dat het veel mensen inspireert om ook over mogelijkheden voor zorginnovatie na te denken. Laten we met elkaar open staan voor en blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de zorg te verbeteren. ”

Ander beeld van de zorg

“Veel studenten die aan onze zorgopleidingen beginnen, denken dat ze te maken krijgen met de klassieke, warme, zorg: mensen helpen met alledaagse handelingen. Maar het is veel meer dan dat”, weet de docent-onderzoeker. Ze doet onderzoek naar de toepassing van technologie in de gezondheidszorg, het welzijnswerk en het onderwijs. De resultaten vertalen ze door naar het onderwijs. Daarnaast geeft ze beroepsgerichte lessen en begeleidt ze met haar collega’s twee keer per jaar tien weken lang een keuzedeel op het gebied van zorg en techniek. In dit keuzedeel werken studenten aan verschillende actuele zorg- en technologievraagstukken. Zij doen dit zowel op school als bij opdrachtgevers uit de zorg.

Zorginnovaties en zelfredzaamheid

Hoewel we in ons dagelijks leven veel in aanraking komen met technologie, denk aan een stofzuiger of wasmachine, staan mensen daar volgens Oosterbroek nog te weinig bij stil. “Onze studenten werken veel in de ouderenzorg en ook daar gebruiken ze vaker zorginnovaties, zoals digitale zorg of hulp van robots. Zorgvragers willen zelfredzaam zijn en houden graag de regie over hun zorgvraag. Het is goed dat onze studenten hierover op school al het nodige leren, zodat ze zorgvragers in de praktijk goed kunnen ondersteunen in hun behoeftes.”

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan ons uitgebreide Jobportal.

Datum: 10 augustus 2023 |

Auteur: Marloes Neeskens

Contactinformatie

ROC van Twente
Gieterij 200
7553 VZ Hengelo
+31 (0)74 852 50 00 info@rocvantwente.nl www.twente.com/organisaties/roc-van-twente

Global Goals

Lees meer over #innovatie