Vrouwen in de techniek

Meer diversiteit zou mooi zijn, maar een technische baan laat je daarom niet schieten. 

in het kort

  • Als enige vrouw bij Demcon Nymus 3D voelt Rebecca Bertram zich prima op haar plek. Maar wat meer diversiteit is volgens haar welkom.
  • Een technische studie kan ze iedereen aanraden: het oplossen van ingewikkelde puzzels door logica te gebruiken is het leukste dat er is.

Global Goal

global goal icon

Vrouw en techniek. Het kan een gouden match zijn zo weten al een heleboel mensen. Maar nog niet genoeg. Steeds meer meisjes kiezen voor een technische studie met natuurlijk een baan in de techniek als volgende stap. Maar een (ongeveer) gelijke man/vrouw verhouding is er nog niet.

Rebecca Bertram werkt al negen jaar in de techniek. De geboren Duitse is managing director bij Demcon Nymus 3D, een dochteronderneming van Demcon waar 3D visualisaties voor wetenschap en techniek gemaakt worden.

Een baan in de techniek kan ze iedereen aanraden.

Beelden scheppen duidelijkheid

“Van jongs af aan was ik al geïnteresseerd in de techniek. Dat kwam niet vaak voor. Ik kom uit Duitsland en tijdens de techniekles waren we met slechts twee meisjes.”

Toen Rebecca verhuisde naar Enschede om hier de opleiding Kunst en Techniek te volgen, was de man-vrouwverhouding nog steeds ongelijk. “Ik begon als stagiaire bij Nymus 3D. In 2013 kwam ik er in dienst. In 2015 werd het bedrijf onderdeel van Demcon.” Ze groeide door tot senior projectleider en is dus nu managing director. “In de afgelopen jaren heb ik veel projecten begeleid. Wat we doen is door 3D animaties processen, producten of abstracte concepten inzichtelijk maken. Het kan soms moeilijk zijn om grootschalige of juist heel kleinschalige zaken in woorden te vangen. Beelden kunnen dan in korte tijd veel duidelijkheid scheppen.”

Alle kanten

Het creatieve van haar werk spreekt haar erg aan. “Bij het maken van een animatie ben je iedere keer weer bezig om een puzzel op te lossen. Dat maakt werken in de techniek fantastisch. Je kunt met een technische studie alle kanten op. Bij Demcon kun je de engineeringskant op, de wiskundige, noem maar op.”

Als managing director heeft Rebecca een meer overkoepelende functie. “Ik zit niet meer aan de productiekant nu. Maar mijn creativiteit kan ik op een andere manier kwijt. Ik haal veel vreugde uit de gesprekken die ik met klanten voer, ik doe acquisitie en ik zorg ervoor dat de projecten die we draaien goed verlopen. Een mooie mix vind ik.”

Rebecca is de enige vrouw bij Demcon Nymus 3D. Dat maakt het soms lastig. “Als er meer diversiteit zou zijn, een meer realistische afspiegeling van de maatschappij, worden sommige dingen ‘normaler’.”

Toen ze moeder werd merkte ze dat. “Als enige vrouw in het team kan het lastig zijn om begrepen te worden als het gaat om moederschap. Over bepaalde zaken, zoals borstvoeding geven, is wel enigszins nagedacht en de wettelijke regelingen zijn van toepassing, maar toch denk ik dat het een algemeen probleem is dat de regelingen heel kortzijn. Velen staan er niet bij stil dat kinderen langer dan 9 maanden borstvoeding kunnen krijgen.”

Juiste balans

Initiatieven als Future of Twente vindt Rebecca dan ook heel belangrijk. “Het is belangrijk om ook op de werkvloer de juiste balans te creëren tussen mannen en vrouwen. En dat we daarover met elkaar in gesprek gaan.” Maar het is volgens Rebecca ook zaak om er echt wat mee te doen. “Als werkgever moet je voor iedereen mogelijkheden creëren om op dezelfde manier te starten en door te kunnen groeien.” En wat je daarin zelf kunt betekenen? “Heb zelfvertrouwen en laat je niet klein maken door anderen. Als jij ergens achter staat en er vrolijk van wordt om dat te doen, laat het dan ook horen. En investeer in jezelf… want dat gaat je veel opleveren!”

Datum: 18 februari 2022 |

Bron tekst: Demcon |

Auteur: Maaike Thüss

#techniek