Landelijk ondernemen gaat prima vanuit Twente

Student Lorense ontwerpt en verkoopt duurzame kleding

In het kort:

  • 22 is ze en naast haar studie Ondernemerschap en Retailmanagement bij Saxion, zette ze haar eigen bedrijf op. Lorense ontwerpt en verkoopt leuke, duurzaam geproduceerde kleding.
  • Vanuit haar thuisbasis Enschede, bedient ze klanten door het hele land.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Lorense Pen vind je hieronder. 

Zolang ze het zich kan herinneren vraagt de hele familie haar al om kledingadvies. Kleren, haar, make-up, accessoires, Lorense Pen heeft er altijd al een passie voor gehad. De Enschedese is 22, studeert Ondernemerschap en Retailmanagement bij Saxion én heeft sinds twee jaar een eigen bedrijf. Inmiddels is haar zelfontworpen kleding, onder de naam Lorense, in haar eigen webshop en bij 24 winkels door heel Nederland te koop.

China, Bangladesh en Turkije

Ze kon nergens leuke kleding vinden die duurzaam gemaakt is. Niet in winkels, niet online. “Alleen maar wat basisitems, dat was het”, vertelt Lorense. “Toen dacht ik: dan doe ik het zelf omdat iedereen altijd zei dat ik goed was in combineren en kleding uitzoeken voor mensen.” In korte tijd ontwierp ze een aantal kledingstukken, waaronder kleurige jurken. “Toen moest ik gaan nadenken over waar ik het wilde laten maken. China, Bangladesh en Turkije bijvoorbeeld vielen af. Niet transparant genoeg. Een broer van mijn opa zit in de confectie. Hij werkt samen met een familiebedrijf in Polen. Uiteindelijk ben ik daar uitgekomen. Via hem heb ik een modellenproef laten maken en zo is het balletje gaan rollen.”

 

Inmiddels heeft Lorense een hele collectie ontworpen en laten maken. “Van duurzame stof uit Nederland”, zegt ze. “Het wordt steeds belangrijker om rekening te houden met de wereld. Ik denk dat het in de mode heel snel gaat nu. We zullen wel moeten! Maar ik wil ook dat het betaalbaar is. Ik maak chique kleding, maar ik wil wel dat het voor iedereen is en niet alleen voor mensen die het kunnen betalen.”

Inspiratie opdoen

Ze brengt niet zomaar wat op de markt. “Ik ontwerp iets, laat een patroon tekenen door een patroonmaakster en laat een proefmodel maken. Dat draag ik dan zelf en vraag anderen dat te doen en ik was en strijk het een paar keer zodat ik weet dat het goed blijft. Soms moet er een aanpassing gedaan worden zodat het comfortabeler zit of beter valt. Pas als het helemaal goed is, neem ik het in productie en ga ik er mee naar de winkels.” Dat zijn er ondertussen al 24. “Via via en door een agency waar ik werk, heb ik connecties met inkopers, dat helpt. En ik kijk de hele dag om me heen. Om inspiratie op te doen voor kleding en printjes, maar ik houd ook in de gaten welke nieuwe winkels er zijn zodat ik contact kan opnemen, mijn kleding wordt nu verkocht door het hele land: van Volendam tot Roermond.”

 

Ondernemen kan wat Lorense betreft prima vanuit Twente. “Amsterdam is natuurlijk het centrum van de mode, maar steeds vaker kan het online. Business to Business al helemaal; facetime werkt super. Ik zit liever hier in Twente, lekker bij mijn familie en vrienden.”

Zakelijk handig

Dat is voor haar privé leuk, maar ook zakelijk handig want haar ouders en zus runnen het familiebedrijf Pen Caravans. “Ik kijk veel mee in het bedrijf, vooral op administratief vlak kan ik veel leren wat ik kan gebruiken als ondernemer. En Twente is voor mij echt thuis. Ik zeg niet dat ik nooit naar het westen of misschien zelfs wel naar het buitenland zal gaan, wie weet, maar voorlopig zit ik hier hartstikke goed. Ik vind het fijn dat mensen hier lekker nuchter zijn en het waarderen wat ik doe. In het westen denken ze soms door mijn accent dat ik een boerentrien ben, maar dat vind ik wel grappig. Dan val je tenminste op!”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Hogeschool Saxion
Ko Wierenga
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
+31 (0)88 019 8888 info@saxion.nl https://www.twente.com/organisaties/saxion

Global Goals

Datum: 8 juli 2022 |

Bron tekst: Lorense |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft