Mark wist al snel dat hij geen boer wilde worden, nu werkt hij als Software Developer bij Nedap

Hij groeide op de boerderij op, maar boer worden? Dat zag Mark Banierink (34) niet zitten. Als kind hield hij van techniek, ‘prutsen’ aan computers. En dus koos de Weerseloër voor de opleiding Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente. Tegenwoordig werkt hij als Software Developer bij Nedap Security Management in Groenlo.

Je bent opgegroeid op een boerderij. Dan is de hightechwereld van Nedap wel even iets anders.

“Klopt, ik kom uit Weerselo. Mijn ouders hebben daar een boerderij. Die wordt overgenomen door mijn broertje. Ik heb altijd meer met techniek gehad. Daarom koos ik voor de opleiding Biomedische Technologie. Niet omdat ik de medische kant zo interessant vond, maar wel omdat je daar vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie en elektrotechniek kreeg. Dat sprak mij aan.”

Hoe komt een Tukker vervolgens bij een bedrijf in de Achterhoek terecht?

“Ik zag tijdens mijn afstuderen iets voorbijkomen over het Nedap University-programma en dacht misschien is dat iets voor mij. Enige tijd later kreeg ik een bericht via LinkedIn, waarin iemand anders mij op het programma wees. Toen dacht ik, hier moet ik wat mee. Ik ben bij Nedap op gesprek gekomen, heb een technische test gedaan en werd aangenomen. Dat was in november 2016. Toen het programma afgelopen was, ben ik in vaste dienst gekomen bij Nedap.”

Je werkt als Software Developer. Wat houdt dat in?

“Als Nedap Security Management ontwikkelen we toegangssystemen voor gebouwen en dergelijke. Je ziet onze systemen op vliegvelden, in het Europees Parlement of bij De Grolsch Veste. Als Software Developer kijken we heel goed naar de wens van een klant. We denken na over hoe we het systeem kunnen maken, hoe we het in moeten richten, hoe het onderhouden kan worden, maar ook of het schaalbaar is en of het veilig is. Uiteraard hoort ook het programmeren van software erbij. Al neemt dat maar een klein deel van mijn tijd in beslag.”

Hoe is het om voor Nedap te werken?

“Leuk! De producten die we maken en de markt waarin we werken vind ik erg interessant. Het is leuk om voor een bedrijf te werken dat internationaal opereert. Verder biedt Nedap ruimte om je te ontwikkelen en heb ik in mijn functie veel vrijheid. Onze CEO zegt weleens: je bent 24/7 Nedap-medewerker, maar ook 24/7 een privépersoon. Als er hier iets moet gebeuren, moet je er staan. Maar als er privé iets is, is daar zeker ook ruimte voor.”

Fijn, die vrijheid!

“Zeker. Als mijn broertje in het voorjaar belt dat hij hulp nodig heeft bij het inkuilen van het gras dan kan hij mij bellen. Voor Nedap is het geen probleem dat ik mijn werk dan even neerleg. Ze zijn hier niet zo strikt met het bijhouden van de uren en vakantiedagen.”

Naast je werk ben je erg actief in Weerselo.

“Ik zit in de dorpsraad en zit in het bestuur van de voetbalvereniging, UD Weerselo. Druk? Je moet er tijd voor vrijmaken. Maar ik vind het leuk om te doen, het is heel leerzaam. Daarnaast doe ik aan jagen en werk ik in het weekend voor een boomkwekerij in Saasveld, puur voor de hobby.”

Genoeg te doen! Je voelt je helemaal op je plek in het oosten van het land?

“Absoluut. Ik zie mezelf niet zo snel in het westen werken. Ik woon hier en heb mijn hele sociale leven hier. Bijna al mijn kameraden wonen in de buurt. Dus ja, ik ben redelijk gebonden aan Twente. Dat ik in het oosten van het land werk, is daar een logisch gevolg van.”

Datum: 6 februari 2024 |

Bron tekst: Nedap, Mark Banierink |

Auteur: Willem Korenromp