Relevantie voor samenleving als drijfveer

Kanker heeft een enorme impact op de samenleving. Voor patiënten en hun omgeving heeft de ziekte ingrijpende gevolgen op bijvoorbeeld zowel lichamelijk en psychisch vlak. Annemieke Witteveen ’s levenswerk is om met haar onderzoek ervoor te zorgen dat de kwaliteit van leven na kanker verbetert. Met het onderzoek aan de Universiteit Twente probeert ze mogelijke gevolgen van kanker te voorspellen en monitoren zodat een persoonlijke aanpak mogelijk is. 

Twente Leeft
Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Annemieke Witteveen vind je hieronder.

“De late effecten van (borst)kanker, kunnen veel invloed hebben op de levenskwaliteit”, zegt ze. “Vermoeidheid, depressie, seksueel disfunctioneren, gewrichtsproblemen; er is een heel scala aan klachten die voor kunnen komen. Ik houd me binnen het TechMed Centre van de universiteit bezig met manieren om deze klachten te voorspellen, zodat artsen proactief kunnen handelen en ook een betere behandeling mogelijk is.” 


Annemieke ontwikkelde individuele voorspellingsmodellen die artsen in Nederlandse ziekenhuizen online inzetten. Hierdoor wordt niet alleen de kans op terugkeer van borstkanker beter voorspeld, maar wordt deze ook eerder in beeld gebracht. Zo is eerder duidelijk op welke klachten een individuele vrouw meer risico heeft. De modellen kunnen ervoor zorgen dat vrouwen geen standaard nabehandeling krijgen, maar een op maat gemaakt behandelplan krijgen.

 

Intensief werk

“Het is geweldig dat ik in mijn vak de kans krijg om techniek in te zetten voor de medische wetenschap”, vertelt Annemieke. “Het is intensief werk dat ik doe, maar ik kan me niets leukers en belangrijkers voorstellen dan dit.” Haar werk blijft niet onopgemerkt: de Enschedese sleept de ene na de andere prijs binnen om zo de financiële armslag te krijgen haar onderzoeken voort te zetten. Ze zorgde onlangs nog voor een 4TU onderzoeksprogramma 6,23 miljoen voor toekomstig onderzoek.


“Waar die gedrevenheid vandaan komt? Ik vind het belangrijk werk dat me voldoening geeft en direct relevant is”, verklaart ze. ”Ik zie het als een challenge om mezelf steeds verder uit te dagen om betekenisvol te zijn. Niet alleen voor patiënten, ex-patiënten en hun omgeving, maar ook voor de maatschappij. Bewustwording van de gevolgen van de ziekte op lange termijn, is ook een van de taken die ik mezelf stel.”

 

Vakantie in Delden

Als assistent-professor aan de Universiteit Twente, voelt ze zich als een vis in het water. Uit werken haalt ze veel voldoening. Tijd voor hobby’s heeft ze maar beperkt, want naast haar drukke baan, heeft ze samen met haar man Jesper drie kinderen: een tweeling van 5 (Frank en Mark) en een dochter van 2, Laura.


Op momenten dat ze niet werkt, trekt ze met haar gezin de Twentse natuur in die ze vanaf het moment dat ze vanuit Egmond aan Zee naar Enschede verhuisde al waardeert. “We wandelen graag op het vliegveldterrein of we gaan met de kinderen naar de kinderboerderij. Het grappige is, vanwege mijn werk zijn de kinderen ‘overal’ ter wereld geweest, maar ze vinden een vakantie in Twente het leukst. Gewoon op de fiets naar Delden, in een hotel met een indoorspeeltuin en een zwembad, vinden ze geweldig.” 


Weggaan uit Twente is geen optie voor Annemieke: haar baan, de natuur en de vriendelijke volksaard die Twentenaren volgens haar hebben, houden haar voorlopig hier.

 

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 10 januari 2023 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: Maaike Thüss

Contact informatie

Universiteit Twente
Drienerlolaan 5
7522NB Enschede
+31 (0)53 489 9111 info@utwente.nl https://utwentecareers.nl/nl

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft