Bastian Honerbom koos voor Enschede als uitvalsbasis voor internationaal advocatenkantoor

Bastian Honerbom, medeoprichter van Brouwer Legal, studeerde Duits recht in Münster en vervolgens Nederlands recht in Nijmegen. Eerder had hij al in Enschede gewoond en gewerkt en uiteindelijk vond hij dat de ideale plek voor een advocatenkantoor met een internationaal klantenbestand.

In het kort:

Bastian Honerbom, medeoprichter van Brouwer Legal, koos bewust voor Enschede als uitvalsbasis voor zijn advocatenkantoor.
Enschede is voor hem de perfecte plek voor zijn bedrijf. Niet alleen om persoonlijke redenen, maar zeker ook om de strategische voordelen

Global Goal

global goal icon

In deze serie vertellen ondernemers hoe het is om vanuit Enschede/Twente zaken te doen in het buitenland. In dit artikel vertelt Bastian Honerbom van Brouwer Legal.

Tijdens de dertien jaar werken in de juridische dienstverlening aan Duitse én Nederlandse ondernemers heeft Bastian Honerbom één ding opgestoken: het grote verschil tussen de beide manieren van werken. “De Duitser is erg toegewijd aan de manier waarop is afgesproken dat het resultaat wordt behaald. Nederlanders acteren veel doelmatiger. Als ze bereiken wat ze hebben afgesproken, maakt het ze eigenlijk niet uit hoe ze het hebben bereid. Dat zie ik nog wel eens tot conflicten leiden”, aldus Honerbom.

 

De Duitse advocaat ziet een cliché steeds weer bevestigd worden: “Nederlanders zijn erg direct. Duitsers formuleren de dingen juist heel verzichting. In de praktijk is dat al genoeg aanleiding voor miscommunicatie, wat zou kunnen leiden tot misverstanden en conflicten.

Biertjes tappen voor Hollanders

In zijn werk slaat Honerbom constant bruggen tussen twee verschillende culturen. Gelukkig is hij goed bekend met beide gebruiksaanwijzigingen. Vroger werkte hij in een café en tapte hij al biertjes voor Hollanders die in Münster op stap gingen. Een mogelijk conflict tussen een Duitse ondernemer en een Nederlandse aandeelhouder die met elkaar in zee gaan, ziet hij dan ook vaak al aankomen.

Enschede als vestigingsplek

Bastian Honerbom en Tom Brouwer waren eerst beide werkzaam bij een Arnhems advocaten kantoor en in 2016 besloten zij om voor zichzelf te beginnen. Enschede als vestigingsplek was om verschillende redenen een logische stap. Om persoonlijke redenen, want de stad ligt dicht bij Honerboms geboortestad Münster. Maar ook op twintig kilometer van zijn huidige woonplaats (Ahaus), zodat zij Duitse echtgenote haar werk ook kan voortzetten.

 

Maar net zo belangrijk zijn de strategische voordelen die Enschede hem bieden. Zoals de centrale liggen in West-Europa en de verbinding met Duitsland.  “Wij houden ons bezig met de verhoudingen binnen bedrijven; tussen aandeelhouders onderling, tussen aandeelhouder en bestuurder en tussen ondernemer en personeel. Dat gaat vaak over landsgrenzen heen. Stel dat je als Duits bedrijf in Nederland actief wilt worden, dan weten wij de weg. Wij bieden de infrastructuur om het goede personeel te contracteren en de verhoudingen tussen aandeelhouders in goede banen te laten leiden. Bovendien kunnen we de klant in zijn eigen taal te woord staan, iets wat onze clientèle erg belangrijk vindt.

Enschede als kenniscentrum in de regio

Honerbom en zijn partner profiteren van onder andere van de ligging dichtbij het Duitse Ruhrgebied, dat veel mogelijkheden biedt vanwege de hoge dichtheid aan bedrijven. Ook niet onbelangrijk is dat Enschede zichzelf de laatste jaren steeds meer ontwikkelt als hét kenniscentrum in de regio. “Sinds de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion meer talent kunnen aantrekken en opleiden, vestigen zich hier steeds meer bedrijven met een technische achtergrond in de nieuwe economie of machinebouw. In die ontwikkeling zagen wij voor ons als Duits-Nederlands kantoor een hele goede kans.”

De partners kregen gelijk. Behalve werk en bedrijvigheid biedt Enschede ze ook goed opgeleid personeel wat meerdere talen spreekt. “Hier zij relatief veel jonge mensen die niet alleen Engels, maar ook goed Duits spreken. Voor ons is dat heel belangrijk, want kennis van recht én de Duitse taal en cultuur is relevant voor ons kantoor”, zegt Honerbom

Internationale wereld

De dienstverlening van Brouwer Legal heeft zich de laatste jaren steeds meer uitgebreid naar de rest van Europa. Het klantenbestand bestaat inmiddels uit bedrijven in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, België, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen.  “Als je in één keer zo’n internationale scope hebt, dan is het makkelijker uitbreiden naar andere landen”, zegt Honerbom. “Enschede is voor ons een ideale Europese uitvalsbasis.”

Contactinformatie

Brouwer Legal
Moutlaan 35, 7523 MC Enschede
www.brouwerlegal.com

Global Goals

Datum: 10 december 2021 |

Bron tekst: Brouwer Legal |

Lees meer over #ondernemen