‘Een goede waterkwaliteit is niet vanzelfsprekend’

‘Dit is mijn ding’, weet Julia Model meteen als ze leest over de opleiding Aquatische Ecotechnologie in Vlissingen. Ze twijfelt geen moment, pakt haar spullen en verhuist van haar woonplaats Bielefeld in Duitsland naar Vlissingen. Later vond ze een baan bij het waterschap, nu in Almelo, waarin ze het gevoel krijgt een echte bijdrage te leveren aan waterkwaliteit van Nederland. 

In het kort

  • Julia Model is als Vergunningverlener Waterkwaliteit Industrie bij waterschap Vechtstromen blij dat ze een bijdrage kan leveren aan Nederland door zich bezig te houden met de waterkwaliteit.
  • Als Duitse is ze trots op de reputatie van ons kleine landje in de wereld. Relatief gezien - voor zo’n dichtbevolkt land - is de waterkwaliteit de beste.

Global Goal

global goal icon

“Ik had het er met mijn ouders al eens vaker over gehad dat het onderwijssysteem in Nederland beter is dan dat in Duitsland, dus ik keek wel naar opleidingen in Nederland, maar pas toen ik over deze studie las, werd ik echt enthousiast. En Vlissingen had in vergelijking met de andere plaatsen in Nederland waar je deze studie kunt volgen de meeste zonuren, dus die keuze was snel gemaakt”, grapt ze.

Met eigen ogen

Dat ons land dé expert is in watermanagement, was voor Julia aanleiding om na haar studie ook een carrière op te bouwen in Nederland. “Dat ik een bijdrage kan leveren aan de waterkwaliteit, vind ik het mooiste dat er is”, zegt ze op het kantoor van waterschap Vechtstromen in Almelo waar ze werkt als Vergunningverlener Waterkwaliteit Industrie. “Omdat ik weet dat een goede waterkwaliteit niet vanzelfsprekend is.” Ze heeft het met eigen ogen gezien toen ze na haar studie in onder meer Nepal kwam waar ze vrijwilligerswerk deed. “Daar kwam ijzerachtig water uit de kraan. En in de Verenigde Staten is chloorhoudend water.”

Julia werkte bij Priva, een bedrijf dat gespecialiseerd is in klimaatbeheersing voor tuinbouw en dat zetelt in De Lier in het Westland. Voor haar werk daar, kwam ze veel in het buitenland waar volgens haar keer op keer weer bleek hoe goed Nederland is op het gebied van watermanagement. “De hele wereld kent Nederland. Van de kaas en de rozen natuurlijk, maar vooral van de waterinfrastructuur die hoort tot de beste van de wereld.”

Van Rotterdam naar Denekamp

Toen Julia een zoon kreeg, is ze zich opnieuw gaan oriënteren en vond ze een baan bij het waterschap waarin ze een echte bijdrage kon leveren aan de waterkwaliteit van het land. Eerst bij Waterschap Hollandse Delta in Rotterdam en sinds kort dus hier in Almelo.”

Ze verhuisde daarom van Rotterdam Zuid naar Denekamp. Een wereld van verschil. “Ik ben zó blij dat ik hier woon. Het is een verademing”, vindt ze. “De mensen zijn vriendelijk, ze groeten elkaar en staan voor elkaar klaar. De natuur is prachtig, ik heb een tuin bij mijn woning. Meer kan ik me niet wensen. Ik kende Twente al wel. Vroeger met mijn ouders kwamen we vaak winkelen in Enschede en in Oldenzaal. Duitsers vinden de kleding en de meubels in Nederland nu eenmaal vaak mooier”, lacht ze. “Maar nu ik er woon, weet ik pas echt hoe het is hier.”

Vriendelijkheid en collegialiteit

Ook bij Vechtstromen vindt Julia een vriendelijkheid en de collegialiteit die ze nog nooit eerder op deze manier heeft ervaren. “Het is zo fijn dat vragen meteen worden beantwoord, dat mensen behulpzaam zijn en dat er vanuit een gemeenschappelijk belang wordt gedacht en gehandeld in plaats van vanuit eigenbelang.”

Door haar baan komt Julia met veel verschillende bedrijven in contact. “Ik ga met bedrijven in gesprek over te verlenen vergunningen”, vertelt ze. “Bedrijven die hun activiteiten uitbreiden of die te maken krijgen met andere regelgeving in allerlei branches. Die diversiteit spreekt me heel erg aan.”

Privé leert Julia Twente steeds beter kennen en wordt ze, zo mogelijk, nóg enthousiaster over haar nieuwe thuis. “Ik was bijvoorbeeld laatst in Springendal, prachtig. Maar hardlopen in het bos, uit eten bij de Italiaan in Denekamp, wat drinken op een van de kleine terrasjes overal, ik vind het allemaal leuk. Maar: met mijn zoon Oskar onze nieuwe wereld ontdekken, doe ik het allerliefst.”

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Twente Leeft
Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Julia Model vind je hieronder.

Datum: 3 januari 2023 |

Bron tekst: Julia Model, waterschap Vechtstromen |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

Waterschap Vechtstromen
Kooikersweg 1
7609 PZ Almelo
088 220 33 33 www.vechtstromen.nl

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft