Manon geniet als vrouw in de techniek

Als klein meisje was Manon Pap al geïnteresseerd in techniek en leerde ze van haar vader hoe ze tractors moest repareren. Toen ze een studie moest kiezen, was het al snel logisch dat ze de studie Werktuigbouwkunde zou gaan doen. Inmiddels voelt Manon zich helemaal thuis als vrouw in de technische wereld en geniet ze van elke werkdag bij Strukton Systems in Hengelo.

In het kort

  • Manon Pap werkt als Engineer, junior projectmanager en assistent manager engineering bij Strukton Systems in Hengelo.
  • Manon was van jongs af aan al gek op techniek en zou graag meer vrouwen in de techniek zien.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Manon Pap vind je hieronder. 

Als klein meisje al dol op techniek

Hoewel er over het algemeen niet veel vrouwen werken in de techniek, was het voor Manon al van jongs af aan een hele logische keuze. Manon: “Mijn interesse in de techniek is al ontstaan op jonge leeftijd. Mijn vader heeft een eigen landbouwmechanisatiebedrijf en als klein meisje mocht ik hem helpen in de schuur. Dat begon met sleutels aangeven, maar later mocht ik ook zelf sleutelen en zelfs tractors repareren. In eerste instantie wilde ik automonteur worden, maar gelukkig was er een juf die zei: ‘Maar je kunt goed leren, met de techniek kun je meer doen dan alleen sleutelen’. Vervolgens was het een hele logische keuze om werktuigbouwkunde te studeren.”

Voor de techniek gekomen naar Twente

Manon is opgegroeid in Gelderland en is vervolgens Werktuigbouwkunde gaan studeren aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na haar studie is ze begonnen als Engineer bij een bedrijf in ’t Harde, maar is daarna vanuit Nunspeet naar Twente gekomen voor een nieuwe uitdaging in de techniek. Inmiddels werkt ze al bijna vier jaar bij Strukton Systems en heeft ze verschillende functies. 

 

Manon: “Ik voel me helemaal thuis bij Strukton Systems! Naast de secretaresse ben ik de enige vrouw binnen het bedrijf en daar doet niemand moeilijk over. In het begin moesten ze misschien een beetje wennen, maar nu vinden ze het allemaal hartstikke leuk om een vrouwelijke collega te hebben. Bij Strukton komt alles samen: werktuigbouw komt samen met civiel, de elektrotechniek én hoogspanning. Een hele mooie combinatie van allemaal interessante werkvelden.”

Draai gevonden in en om Twente

Inmiddels heeft Manon haar draai gevonden in Twente. Hoewel ze woonachtig is in Deventer, is ze werkzaam in Hengelo en besteedt ze ook regelmatig haar vrije tijd in Twente. “Mijn vriend en ik vinden het allebei erg leuk om met onze cabrio te touren door Twente. De natuur is hier echt prachtig! Maar ook als we wat sportiever willen zijn en de fiets pakken kunnen we naar veel verschillende mooie natuurgebieden. Daarnaast vind ik het fijn dat Twente vrijwel alles te bieden heeft wat je nodig hebt.”

 

“Wanneer ik van Deventer naar Hengelo rijd, dan is het zo ontzettend lekker rustig. Maar als ik dan de andere kant van de autobaan bekijk, zie ik allemaal mensen die in de file staan.. Ik denk dan vooral: ‘Dat is helemaal niet nodig! Ook in Twente is er genoeg werk en dat is nog een stuk rustiger ook!’ En dat is overigens niet alleen op de heenweg zo, maar zeker ook op de terugweg. Maar juist de rust in Twente is echt een van de grootste voordelen, als je het mij vraagt.”

Meer vrouwen in de techniek

Hoewel Manon als klein meisje dol was op het sleutelen aan tractors en auto’s, is ze er inmiddels achter gekomen dat techniek zo veel verder gaat dan dat. Inmiddels heeft ze in haar carrière meerdere functies gehad en kon ze op die manier kennis maken met de verschillende vlakken op het gebied van techniek. “Als junior projectmanager heb ik een aansturende functie over vier onderhoudsmonteurs die hoog- en laagspanningsinstallatie beheren. Als assistent manager Engineering stuur ik op dit moment samen met een collega de afdeling engineering aan die momenteel uit 40 mensen bestaat. Op dit moment doe ik geen echt engineerswerk meer en focus ik me nu op mijn andere rollen. Maar ik heb wel altijd gewerkt als engineer, dus ik weet goed wat de functie inhoudt en wat er bij komt kijken.”

 

Manon vindt het heel belangrijk dat er meer vrouwen in dit werkveld komen, juist omdat het zo veel verder gaat dan dat de meeste mensen nu wellicht denken. “Tijdens mijn studie begon ik samen met 150 andere studenten, waarvan er nog maar een andere vrouw was, zo jammer! Juist daarom deed ik vaak mee met open dagen, omdat ik wilde laten zien at je ook als vrouw goed in de techniek kunt werken. Mijn boodschap voor alle meiden die twijfelen: ‘Je kunt zoveel kanten op met de techniek, dus waag het om de stap gewoon te zetten!’. 

Datum: 25 augustus 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Lees meer over #twenteleeft