Twente heeft volgens Mariëlle het beste van alles

‘Goede carrièrekansen en een mooie leefomgeving als kers op de taart’

 

De liefde bracht haar weer terug in Geesteren, dezelfde gemeente als waarin ze opgroeide. Ze startte haar carrière in het westen van het land, had nooit verwacht terug te keren naar haar geboortegrond, maar is zielsgelukkig dat ze er weer is. "Ik geloof dat we met ons allen hier beter moeten beseffen wat we hebben,” zegt Mariëlle. "Eerlijk is eerlijk, nu ik weggeweest ben en weer terug ben, besef ik het zelf ook beter, maar toch: wat een geluk hebben we hier! Volop carrièrekansen en als kers op de taart een mooie leefomgeving.”

In het kort

  • Mariëlle Smit uit Geesteren is de kersverse HR-directeur Nederland van de Urenco Groep. Denken in mogelijkheden is haar specialiteit.
  • Amsterdam stal tijdens haar studie Personeel & Arbeid haar hart. Ze is nog steeds dol op de hoofdstad, maar voelt zich bevoorrecht dat ze weer werkt en woont in haar eigen Twente.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Mariëlle Smit vind je hieronder. 

Wie met Mariëlle praat, merkt al na een paar minuten dat ze een bevlogen en enthousiast type is. Haar vak vindt ze het mooiste dat er is want, zo zegt ze, Human Resources is de perfecte combinatie van werken met mensen en een bijdrage leveren aan bedrijfsdoelstellingen. Bij Urenco, waar ze sinds 2018 werkt, zit ze helemaal op haar plek. Het afgelopen jaar leidde ze het wereldwijde Cultuur Programma vanuit Engeland. Op maandag vloog ze naar Londen, op donderdagavond weer terug en op vrijdag werkte ze thuis.

Soep

"Een top-project", vindt ze, waar door het coronavirus plotseling een eind aan kwam. "Ineens mocht ik niet meer terugvliegen naar Engeland. Al mijn spullen stonden nog in mijn appartement, ik had zelfs al soep gemaakt voor maandag na mijn werk! Alles is door iemand daar ingepakt en opgestuurd naar hier." Het programma is nu overgedragen aan een opvolger in Engeland en Mariëlle is in de tussentijd door Urenco gevraagd om Head of  Human Resources te worden voor Urenco Nederland. "Een mooie carrièrestap waar ik ongelooflijk blij mee ben. Mensen in hun kracht zetten en daardoor het bedrijf naar het volgende level helpen…ik heb er zin in."

Ander perspectief

"Urenco is een geweldig bedrijf", zegt ze. "Ik houd van het internationale speelveld en ik vind het fijn dat mijn stem ertoe doet. Dat heb ik bij mijn vorige werkgevers, zoals Unilever, ook altijd extra leuk gevonden. De cultuur is anders dan bij sommige kleinere bedrijven, heb ik ervaren. Wereldse en essentiële thema’s als Diversiteit & Inclusie en Duurzaamheid hebben een vaste plek op de agenda. Dit creëert niet alleen arbeidskansen voor bijvoorbeeld iemand als ik, een ambitieuze, werkende moeder, maar het stelt me ook in staat om verschil te maken en waarde toe te voegen. Ik mag mijn ‘purpose’ leven en misschien wel de weg vrijmaken voor jonge ambitieuze meisjes en jongens na mij. De vraag of fulltime werken als moeder wel te combineren is met een gezin, heb ik hier niet gekregen. Ik heb een zoon van 8, Ot. Hij vindt het heel normaal dat zijn moeder fulltime werkt. Zijn vader, Ronny, trouwens ook."

Anoniem

Het is uiteindelijk Ronny geweest die Mariëlle heeft doen besluiten terug te keren naar Twente. "Doordat ik mijn eerste man was verloren, begon Amsterdam, waar ik het altijd heel erg naar mijn zin heb gehad, zijn glans een beetje te verliezen. Het bruist altijd, op elk tijdstip van de dag kun je iets doen, maar uiteindelijk blijkt dat je er toch een anoniem leven leidt."

 

Een tijd nadat haar man overleed, bezocht Mariëlle haar moeder in Tubbergen. "Zij vond dat ik maar weer eens moest uitgaan. Dat deed ik met een aantal vriendinnen die ik hier nog altijd had. Naar de Koale kermis in Ootmarsum, net als vroeger. Daar ontmoette ik toen Ronny. Uiteindelijk besloten we hier, in Geesteren, te gaan samenwonen."

 

Nooit gedacht dus, maar spijt heeft ze geen seconde. "Het wonen in Twente is echt fantastisch. De prachtige natuur alleen al! Vasse, Ootmarsum, het Springendal, magnifiek. Ik voel me echt een mazzelaar. Onze zoon kan zelf naar school lopen, naar de training fietsen. Daarbij wordt hier in Twente omgekeken naar elkaar, ouderen worden verzorgd en niet in de steek gelaten."

Met stip op 1

"Zakelijk gezien hebben we hier prachtige technische bedrijven die niet onder doen voor bedrijven uit de Randstad. Urenco staat natuurlijk met stip op 1, maar wat dacht je van bijvoorbeeld Demcon, Panalytical of Unilever’s Ben & Jerry’s? Innovatieve bedrijven genoeg waardoor onze regio zich kan ontwikkelen. De mensen die er wonen en werken hebben die kans daardoor ook. We hebben een regio vol potentie."

 

Ze vat wat ze denkt over wonen en werken in Twente op een mooie manier samen. "Andere mensen komen hier naar toe voor een weekend of een weekje om even op te laden zodat ze er weer tegenaan kunnen. Ik ben altíjd opgeladen, dat gaat hier vanzelf."

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

URENCO Nederland
Drienemansweg 1
7601 PZ ALMELO
+31 (0)546 545 454 almelo@URENCO.com twente.com/organisaties/urenco-nederland-b-v

Global Goals

Datum: 23 november 2020 |

Bron tekst: Urenco |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft