Het mooiste is: iemand in nood de helpende hand bieden.

Ze heeft haar laatste werkdag bij ZGT locatie Almelo erop zitten. Vanaf nu werkt ze als assistent chirurg in het ziekenhuis in Emmen om meer kans te maken om een opleiding tot chirurg te kunnen volgen. Maar als het aan haar ligt, keert ze meteen als dat gelukt is weer terug naar Twente, waar volgens haar carrièremogelijkheden te over zijn.

In het kort:

Merle Geerds uit Oldenzaal gaat in Emmen werken om meer kans te maken op een opleiding tot chirurg. Na dit carrière-uitstapje van een jaar, zou ze graag weer bij ZGT terugkeren.
Ze breekt graag een lans voor Twente; volgens haar zijn er ook voor basisartsen mogelijkheden genoeg om bij topklinische ziekenhuizen te werken in deze regio.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Merle vind je hieronder. 

Merle heeft 3,5 jaar genoten van haar baan bij ZGT. “Ik werkte afwisselend op de afdeling traumachirurgie, de vaatchirurgie en de buikchirurgie en de spoedafdeling. Ik heb ontzettend veel geleerd. Ik wist al zeker dat ik in opleiding wilde tot chirurg, maar na deze ervaring weet ik het helemáál zeker.”

Van Groningen naar Maastricht

Om in aanmerking te komen voor de opleiding, moet je als basisarts ervaring opdoen bij chirurgie én het geluk hebben te worden aangenomen. Het is zeer lastig om in opleiding te komen voor chirurgie. Om meer kans te maken op een plek, heeft Merle ervoor gekozen om aan de slag te gaan in Emmen. “De vorige ronde is het me niet gelukt om een plek te veroveren, hopelijk lukt het nu ik deze stap zet, wel.”

Als het verleden een toekomstvoorspeller is, gaat het de Oldenzaalse lukken. “Ik wilde al vanaf dat ik een klein meisje was dokter worden”, vertelt ze. “Dat is altijd zo gebleven. Op het VWO heb ik mijn profiel zo gekozen dat ik die mogelijkheid zou hebben. Maar: ik werd uitgeloot en begon aan een studie Biomedische Wetenschappen in Groningen. Ineens werd ik gebeld dat ik toch mocht starten, maar dan wel in Maastricht! Dus het was van vrijdag nog in Groningen naar maandag in Maastricht, helemaal aan de andere kant van het land.”

Even wennen, maar het was precies wat ze wilde. Merle werkte in Eindhoven en in Venlo, maar ook bij het MST en de laatste 3,5 jaar dus bij ZGT. “Ik word zó blij van dit werk”, zegt ze. “Je kunt me echt wakker maken om een pols te reponeren of voor een groot trauma. Dat ‘geleefd worden’ in het ziekenhuis, nooit weten wat de dag je brengt, ik vind het fantastisch. Maar het allermooiste is dat je iemand in nood de helpende hand kunt bieden. Als chirurg kan ik mijn fascinatie voor het menselijk lichaam combineren met het werken met mijn handen, ik leef ervoor.”

Ziekenhuizen schreeuwen om basisartsen

Helemaal niet erg dus, dat ze nu dagelijks van Oldenzaal waar ze nu woont, naar Emmen gaat omdat ze zo haar droom hoopt te verwezenlijken. Ondertussen blijft ze gewoon in Twente wonen, want de functie is voor een jaar. “En hier liggen toch mijn roots”, verklaart ze. “Het type mensen dat hier woont, bevalt me goed, het zijn prettige patiënten. En verder is de natuur hier prachtig; ik fiets graag op mijn gravelbike bij het Hulsbeek bijvoorbeeld. Als ik de kans krijg, kom ik terug naar ZGT. Het is een fantastisch ziekenhuis waar veel expertise aanwezig is. Onder meer op het gebied van slokdarm, traumatologie en diabetes. Ik vind het jammer dat veel mensen wegtrekken. Met de technische universiteit hier, kun je je qua onderzoek helemaal uitleven. Zonde dat mensen niet verder kijken dan naar het Westen. Ook hier zijn topklinische ziekenhuizen waar ze schreeuwen om basisartsen.” 

Enthousiast over Twente

Merle zelf doet in samenwerking met de UT haar promotieonderzoek. “Naar optimale zorg bij heupfracturen, met name het voorkomen van complicaties zoals longontsteking. We zijn bezig met de ontwikkeling van een device - de e-forto- dat de knijpkracht meet in de hand. Onderzoek wijst namelijk uit dat de knijpkracht een indicator is voor de conditie van een patiënt, wat dus wat zegt over het herstel. Als deze gevalideerd wordt, kunnen we het device ook inzetten voor patiënten met andere aandoeningen. Mogelijkheden te over dus hier”, zegt Merle die ook graag haar opleiders noemt, zodat andere geneeskundigen die na het lezen van haar verhaal enthousiast zijn geworden over Twente, contact kunnen opnemen: Martijn Lutke Holzik (ZGT) en Ronald Beuk (MST).

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Ziekenhuis Groep Twente
Geerdinksweg 141
7555 DL HENGELO
+31 (0)88 7087 878 info@zgt.nl www.zgt.nl

Global Goals

Datum: 25 juli 2022 |

Bron tekst: ZGT |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft