Ronan is Data Engineer bij De Monnik Dranken: ‘Data helpt ons voor te bereiden op de toekomst’

De Monnik Dranken draagt sinds het 100-jarig bestaan in 2018 het predicaat ‘Koninklijk’. Ondanks die leeftijd gaat het Oldenzaalse familiebedrijf met zijn tijd mee. Data Engineer Ronan Berendsen (32) legt uit hoe De Monnik data inzet om als organisatie beter te functioneren.

Ronan, de drankenhandel en data. Dat lijken twee compleet verschillende werelden.

“In zekere zin wel, maar uiteindelijk heeft ieder bedrijf met data te maken. Of je nu in schoenen handelt of in drank. Als Data Engineer probeer ik die data zo goed mogelijk te analyseren.”

Wat doet De Monnik Dranken zoal?

“We zijn een groothandel met meer dan 10.000 drank- en drankgerelateerde producten. We leveren aan horeca, slijterijen, groothandels, grootwinkelbedrijven, evenementen et cetera. Daarnaast zijn we als importeur over de hele wereld actief om de mooiste wijnen en gedistilleerde dranken binnen te halen voor de Nederlandse markt. We willen met merken samenwerken die kwaliteit bieden en een goed verhaal hebben. Merken waar we ons mee kunnen identificeren. Als derde kerntaak zijn we merkenbouwer. We verkopen onze geïmporteerde dranken en wijnen exclusief in Nederland. Dat betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor zowel het logistieke als commerciële proces van deze merken.”

Hoe belangrijk is data voor De Monnik?

“Het helpt om bepaalde beslissingen te onderbouwen. We kunnen wel denken dat een bepaalde whisky goed verkoopt, maar het is fijn om te zien dat dit wordt onderstreept door de cijfers. Bovendien geeft data veel inzichten. Waar gaat die whisky naartoe? Maar ook of er een bepaalde trend te ontdekken valt, bijvoorbeeld dat een drank in een bepaalde regio veel gedronken wordt. Ik verzamel alle data binnen De Monnik, voeg die samen en visualiseer het voor collega’s. Ik zorg ervoor dat zij de juiste informatie hebben om beslissingen te nemen die het bedrijf vooruit helpen.”

Op welke vlakken zetten jullie data nog meer in?

“We zetten het over de volle breedte van het bedrijf in. We zijn bijvoorbeeld bezig met een project om ons orderpickproces te verbeteren. Als uit data blijkt dat bepaalde orders wekelijks terugkeren, kan je daarop inspelen. Ook kunnen we op basis van data de ideale inrichting van ons magazijn bepalen. Zo verzorgen we bijvoorbeeld de distributie voor franchiseslijtersketen Mitra. Als zij iedere week dezelfde hoeveelheid producten afnemen, kan het handig zijn om die producten bij elkaar te zetten. Door de locatie en de afstanden tussen producten in kaart te brengen, kunnen we bovendien bijna op de seconde nauwkeurig voorspellen hoelang het duurt om een order klaar te maken. Op basis daarvan kunnen we per dag bepalen hoeveel collega’s we in willen zetten. Het helpt efficiënter te werken. In een ander project hebben we klanten die op een bepaalde afstand van de grens zitten op basis van hun exacte locatie in kaart gebracht. Dit in verband met de accijnsverhoging die per 1 januari in Nederland wordt doorgevoerd. Deze verhoging kan mogelijk gevolgen hebben voor zowel onze klanten als voor ons. Het is fijn om dat van tevoren in kaart te hebben. Door data te gebruiken zijn wij en onze klanten beter voorbereid op de toekomst.”

Hoe ben je in deze functie gerold?

“Ik ben in februari 2021 bij De Monnik begonnen. Hiervoor heb ik als consultant voor een bedrijf in Hengelo gewerkt. Daar hield ik mij met data-onderzoek voor externe klanten bezig. Ik wilde graag meer met de voeten in de klei staan, producten aanraken in plaats van alleen op een beeldscherm zien. Toen kwam ik deze vacature tegen. Ik kende De Monnik al, omdat ik voorzitter ben van de Stichting Hellehondsdagen in De Lutte. Daar ben ik verantwoordelijk voor de horeca. In die hoedanigheid had ik geregeld contact met De Monnik. Het leek mij een mooi bedrijf om voor te werken.”

Kan je iets vertellen over de cultuur bij De Monnik?

“Het is heel familiair. Collega’s zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar. Staan voor elkaar klaar bij vreugde en verdriet. Die betrokkenheid is er onderling, maar ook richting onze klanten. Om een voorbeeld te geven: er ging afgelopen zomer iets mis met de bestelling van een klant uit Groningen. Een collega heeft zich toen niks bedacht, een busje ingeladen en de juiste bestelling alsnog naar Groningen gebracht. Er heerst een mentaliteit van ‘niet zeuren, maar poetsen’. We zijn af en toe wat direct, maar altijd met de beste bedoelingen. We doen ons werk met trots, maar ook met Twentse bescheidenheid. Dat wordt heel erg gewaardeerd door klanten.”

Wat maakt werken als Data Engineer bij De Monnik interessant en anders dan bij andere bedrijven?

“Ik denk toch de saamhorigheid. We proberen hier onderling veel samen te doen, ook buiten werktijd. Denk alleen aan onze vrijdagmiddagborrel, waar chauffeurs, magazijnmedewerkers, directie en kantoorpersoneel het naast elkaar, door elkaar en met elkaar gezellig hebben. We doen hier niet aan hokjesdenken of afgebakende functies. Het is laagdrempelig, iedereen staat voor elkaar open. Als iemand een goed idee heeft, kom maar. Je hebt hier de ruimte om verantwoordelijkheid te pakken. Naast het datastuk, begeleid ik bijvoorbeeld stagiaires en afstudeerders. Dat vind ik leuk om te doen. Ook ben ik gevraagd om mee te denken over het nieuwe bestelportal waar we mee bezig zijn. Al die ingrediënten zorgen ervoor dat het werken bij De Monnik heel divers en afwisselend is.”

Datum: 8 januari 2024 |

Bron tekst: De Monnik Dranken, Ronan Berendsen |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #twenteleeft