Yoep is Cloud Engineer bij Inverid: 'Ik vind security van een hoger niveau interessant'

Hij volgde een PhD aan de Universiteit Twente, maar kwam er gaandeweg achter dat hij meer een man van de praktijk is dan van het onderzoek. Inmiddels is Yoep Kortekaas (26) gelukkig bij Inverid, waar hij er als Cloud Engineer voor zorgt dat vertrouwelijke gegevens veilig vergrendeld worden.

Yoep, je werkt als Cloud Engineer bij Inverid. Wat houdt dat in?

“Onze CTO zegt altijd dat we als Inverid vertrouwen verkopen. We ontwikkelden een tool waarmee je identiteitsdocumenten verifieert. We werken voor verschillende overheden, trust service providers en banken. Als Cloud Engineer zorg ik ervoor dat onze applicatie beschikbaar is in de cloud, maar ook dat de omgeving waarin de server werkt veilig is.”

Inverid was een van de eerste partijen die deze techniek aanbood.

“We zijn wereldwijd zelfs de eerste die een product ontwikkelden om identiteitsdocumenten op afstand te verifiëren met een smartphone. Daar komt wel wat bij kijken, want in ieder land zien die documenten er anders uit. Inverid heeft er veel tijd in gestoken om deze data te verzamelen en uitgezocht hoe je deze gegevens kan uitlezen met een mobiel apparaat. Daar zit de waarde van ons product in. Onze NFC-technologie staat bekend als de veiligste en nauwkeurigste manier om identiteitsdocumenten te verifiëren. De combinatie met gezichtsverificatie maakt het bijna onmogelijk om identiteitsfraude te plegen.”

Wat trekt je in deze functie?

“Ik vind het heel interessant om te kijken naar security op een hoger niveau. Ons product bestaat uit een aantal componenten. De meest kritieke applicaties zijn met meerdere lag­­­en beveiligd.  Ik vind het erg tof om na te denken hoe je dat het beste kan inrichten. Daarnaast vind ik het leuk om processen te automatiseren. Als wij aanpassingen moeten doen aan de architectuur achter ons product, moet er vaak een collega van het cloud-team meekijken. Voor de veiligheid is dat goed, maar voor de wendbaarheid minder, want het is vrij tijdrovend. Dat proces is efficiënter te maken door bepaalde stappen te automatiseren, zonder dat er iemand mee hoeft te kijken. Dat vind ik interessant, hoe we de human factor weg kunnen halen uit de architectuur.”

Het is een interessante wereld.

“Dat is ook een van de redenen waarom ik voor Inverid heb gekozen. Hiervoor werkte ik aan een PhD aan de Universiteit Twente. Daar ben ik 2,5 jaar bezig geweest met een onderzoek naar het veilig delen van data in zorginstellingen. Gaandeweg kwam ik erachter dat het doen van onderzoek minder bij mij past. Maar cybersecurity en cloudtechniek vind ik wel heel interessant. Ik ben gaan zoeken naar een bedrijf waar die twee dingen samenkomen. Dat heb ik gevonden in Inverid.”

Heb je voor je aan de PhD begon ook aan de UT gestudeerd?

“Ja. Ik ben opgegroeid in Heino, vlakbij Zwolle. Na de middelbare school heb ik een bachelor Informatica gevolgd. Dat kon ook in Eindhoven en Delft, maar ik koos voor Enschede. Later heb ik er ook de master Cyber Security gevolgd. Niet alleen omdat de studies goed staan aangeschreven, maar ook omdat de sfeer in Twente bij me past. Het is allemaal heel open en mensen zijn makkelijk benaderbaar. Dat vind ik prettig.”

Die open sfeer vind je ook bij Inverid?

“Zeker. De organisatie hier is heel plat. Een grote logge organisatie past niet bij mij, ik heb liever korte lijnen. Als ik iets nodig heb van onze CTO dan stap ik op hem af en maakt hij tijd voor mij vrij. Omdat de lijnen kort zijn, weten collega’s ook van elkaar waar ze mee bezig zijn. Ook dat is prettig. Tegelijkertijd krijg ik hier de ruimte om mezelf te ontwikkelen. Als ik een opleiding wil volgen, is dat geen probleem. Als je het kan verantwoorden wordt er budget voor vrijgemaakt. Voor mij voelt dat zoals het zou moeten zijn. Ik zit hier echt op mijn plek.”

Datum: 15 januari 2024 |

Bron tekst: Inverid, Yoep Kortekaas |

Auteur: Willem Korenromp

Meer informatie

Ariënsplein 1
7511 JX Enschede
+31 (0)53 - 4878 178 info@inverid.com www.inverid.com

Lees meer over #twenteleeft