Jaap kan op jonge leeftijd ondernemen in Twente

Jaap van der Meulen (30) werd geboren in Naarden, maar verhuisde naar Oldenzaal toen hij drie jaar was. Hij groeide op in Twente en is daar altijd gebleven, zowel voor zijn studie Small Business (nu Business Administration) aan het Saxion als voor de groeiende organisatie Chatkracht.

In het kort

  • Jaap is opgegroeid in Twente en heeft geen enkele reden om de regio te verlaten. 
  • Hij studeerde Small Business aan het Saxion en is vanuit daar in aanraking gekomen met het ondernemen. 
  • Inmiddels is hij directeur van het bedrijf Chatkracht en helpt hij bedrijven bij het beter online bereikbaar zijn.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Jaap van der Meulen vind je hieronder. 

Jaap werd geboren in Naarden, maar toen zijn vader een baan kreeg in Enschede verhuisde het gezin naar Twente. Jaap groeide op in Oldenzaal en had een mooie jeugd met vooral veel vrienden en voetbal. De keuze om te gaan studeren aan het Saxion in Enschede was voor hem dan ook een logische stap. Daar was de studie die hij graag wilde doen en ook zijn vrienden bleven vrijwel allemaal in de buurt. “Nee, ik ben eigenlijk nooit bij een andere open dag of een andere stad wezen kijken om te studeren”, vertelt Jaap.

Studeren in Twente

Jaap koos heel bewust voor de studie Small Business (nu Business Administration). Jaap: “Ik ben nooit echt een studiebol geweest, maar ik wilde wel verder leren. Met de studie Small Business was er veel praktijk en kwam je veel in contact met verschillende bedrijven. Juist dat vind ik heel erg leuk: bedrijven leren kennen en met mensen omgaan. Tijdens de studie kwamen allerlei aspecten van het runnen van een bedrijf naar voren: Het schrijven van een marketing- of communicatieplan, een financieringsplan en een ondernemersplan. Uiteindelijk kwamen daar ook vakken bij die mij minder interesseerden, zoals rechten. Maar ook daar heb ik veel van geleerd.” 

 

“Tijdens mijn studie begon ik ook samen met een vriend een bedrijf waarmee we ouderen hielpen met computerproblemen. In die periode kon ik alles van school toepassen in de praktijk en dat bedrijf heb ik destijds ook gebruikt voor mijn afstudeerscriptie. Later heeft iemand die bij ons werkte dat bedrijf van ons overgenomen.”

Een bedrijf starten in Twente

Na zijn studie is Jaap een baan gaan zoeken, zodat hij de nodige werkervaring op kon doen. Maar op een gegeven moment kriebelde het toch om weer iets voor zichzelf te beginnen. Hij kwam in contact met Niek, zijn huidige compagnon, en samen schreven ze een plan voor Chatkracht. “Wij dachten al vrij snel dat een chatbot erg interessant zou zijn, maar wilden het wel persoonlijk en betrokken houden. Niet veel later was Chatkracht een bestaand bedrijf, waarbij we chats installeren die ook daadwerkelijk worden beantwoord door echte mensen en niet door bots.” 

 

“We begonnen natuurlijk klein en hadden iemand in dienst die de hele dag chatberichten oppakte. Eerst waren we al blij met tien berichtjes per dag. Geleidelijk kwamen er steeds meer klanten en moest de capaciteit op kantoor ook worden uitgebreid. Inmiddels is Chatkracht meer dan een chatbox die persoonlijk wordt beantwoord. We doen nu veel meer voor onze klanten en zijn eigenlijk een flexibele klantenservice. Daarnaast komen we ook heel veel verbeterpunten tegen voor onze klanten, zodat ze hun website of webshop nog beter kunnen optimaliseren.” Veel organisaties zijn enkel bereikbaar tijdens kantooruren terwijl juist in de avonduren en in het weekend consumenten de meeste vragen hebben. Naast extra bereikbaarheid vergroten wij de klanttevredenheid wat tevens weer zorgt voor extra omzet.

Ondernemen in Twente

Veel van wat Jaap geleerd heeft tijdens zijn studie kan hij nu toepassen binnen zijn bedrijf Chatkracht. “Wij zijn werkzaam in een markt die hard groeit en ik probeer altijd naar de toekomst te kijken. Daarnaast hou ik me bezig met hoe we Chatkracht in de markt kunnen zetten en heb ik veel contact met onze klanten. Daarnaast ben ik ook veel in contact met ons team en probeer ik continu bewustzijn te creëren bij ze. Ik vind het heel belangrijk dat zij beseffen dat wij mogen communiceren voor klanten. Daarmee kunnen we hun naam maken of breken. We werken met een relatief jong team en dat komt met name omdat veel stagiaires en afstudeerders hier na hun stageperiode blijven voor een (bij)baan. Ik vind het vooral heel gaaf om te zien dat ze onderling veel van elkaar leren.” 

 

“Bij Chatkracht hebben we zowel klanten binnen als buiten Twente. Ondernemen in Twente vind ik echt ontzettend leuk, vooral dat je elkaar kunt helpen en goede afspraken kunt maken onder het genot van een bakje koffie. Hoewel ik merk dat het in Twente over het algemeen een stuk minder formeel is en de gunfactor vaak hoger ligt.” 

 

“We zijn met ons bedrijf ook genomineerd voor de Startersprijs 2019, maar in verband met corona ligt dat helaas tijdelijk stil. De Startersprijs laat zien wat wij als bedrijf kunnen betekenen voor Twente. We zitten bij de laatste zeven en het voor ons allemaal heel gaaf om te zien dat ons werk gewaardeerd wordt. Nog even afwachten dus..”

Niet alleen maar werken

Jaap doet meer dan alleen maar werken. In zijn vrije tijd gaat hij graag aan sporten en hij is gek op gezelligheid. “In de coronaperiode is het natuurlijk allemaal een beetje anders. Maar normaal mag ik heel graag voetballen, hoewel dat wel een stuk minder is geworden sinds ik ben begonnen met Chatkracht. Maar ik voetbal nog steeds, voor mij is het echt een stukje ontspanning. Ook ga ik graag op zaterdagochtend met mijn vader bijvoorbeeld ergens een kopje koffie drinken in Oldenzaal. Ik vind dat we hier een ontzettend gezellig centrum hebben.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Contactinformatie

Chatkracht
Beitelstraat 2
7556 NB Hengelo
074 700 2253 info@chatkracht.nl twente.com/organisaties/chatkracht

Global Goals

Datum: 11 februari 2021 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft