Bart zou niet weten waarom hij ooit uit Twente weg zou gaan

Bart Meinen studeerde Integrale Veiligheidskunde aan het Saxion, gevolgd door European Studies aan de UT en de universiteit van Münster. “De bedoeling was om in Brussel te gaan werken, maar er was veel concurrentie en bovendien leek het mij bij nader inzien toch niet zo leuk om voor een logge, publieke organisatie te werken.” 

In het kort

Bart Meinen (31) zorgt er bij ETC (Enrichment Technology Company) in Almelo als Management Systems Engineer/QA Engineer voor dat het management systeem perfect in orde is en de kwaliteit van producten wordt gegarandeerd. Verder worden verbeterprojecten uitgevoerd om ervoor te zorgen dat ETC zichzelf continu blijft verbeteren.
De Hengeloër is met veel plezier in de Hasseler Es opgegroeid, woonde op een andere plek in de stad en keerde pas geleden met zijn kersverse vrouw Sharon terug naar zijn geliefde wijk. 

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Bart Meinen vind je hieronder. 

Na wat omzwervingen die hem qua werkervaring veel gebracht hebben, kwam hij terecht bij ETC Nederland in Almelo, in het verleden onderdeel van Urenco. Geen gewoon bedrijf, want de eisen aan het personeel zijn streng vanwege de hoge kwaliteit en de geavanceerde hightechtechnieken die nodig zijn voor het maken van een ultracentrifuge. ETC ontwikkelt en bouwt de ultracentrifuges (in Almelo en in Duitsland) voor het verrijken van uranium. Ze zijn marktleider en hebben een aandeel van 45 procent in de wereldmarkt. 


Bart: “Normaal gesproken krijg je een rondleiding als je voor het eerst bij een bedrijf komt. Dat was hier niet zo en dat vond ik wel leuk en spannend vanwege het onbekende. Verder heeft vanwege de veiligheid niemand toegang tot álle informatie en is alle personeel gescreend omdat te veel kennis van de centrifugetechniek gevaarlijk kan zijn als iemand met slechte bedoelingen daar toegang toe heeft.” 


Los van deze bijzonderheden, is ETC volgens Bart een mooi bedrijf om voor te werken. “Nu is alles anders natuurlijk omdat er veel thuis wordt gewerkt en je collega’s nauwelijks ziet, een groot gemis. Maar de sfeer is altijd goed en er zijn veel mogelijkheden binnen ETC om je te ontwikkelen.” 

Feedback is welkom

Hij roemt de sfeer omdat jong en oud volgens hem goed samenwerken. “Er is geen onderlinge competitie zoals die er bij andere commerciële bedrijven soms wel is”, geeft Bart aan. “Als jongeren hebben we geopperd om een nieuw on-boardingprogramma op te stellen zodat onder meer de mensen die er al langer werken als coaches fungeren voor de starters. Er wordt serieus naar dit idee gekeken en het is fijn om te merken dat feedback welkom is. Ook biedt het bedrijf een Traineeship via Ascending People aan waarin medewerkers zich ook buiten hun eigen vakgebied kunnen ontwikkelen.”


Bart heeft er nooit over nagedacht om te verhuizen uit Twente. “Ik vind het heerlijk hier. Alles is lekker vertrouwd, mijn familie woont hier en dat is voor een familiemens als ik heel fijn.” 


Zijn familie is groot. Hij komt uit een gezin met zeven kinderen; Bart heeft vijf broers en een zusje. Met drie broers woonde hij een tijd samen in Hengelo, totdat hij trouwde. Ze zien elkaar nog steeds veel en met één van zijn broers heeft hij sinds kort een nieuwe hobby: bierbrouwen. 

Weinig blaaskaken

Familie en vrienden zijn belangrijk voor hem, maar hij vindt de rest van de Twentenaren ook prettig in de omgang. “Wij Twentenaren zijn lekker nuchter en hebben een no-nonsense mentaliteit. Er lopen maar weinig blaaskaken rond hier. Ik voetbal en tennis veel, heb mijn sociale contacten hier dus ik zou niet weten waarom het ergens anders beter zou zijn.”

 

Zijn vrouw Sharon komt ook uit Hengelo, niet ver van de wijk Hasseler Es vandaan waar Bart opgroeide en nu met haar weer woont. Afgelopen mei zijn ze, midden in de corona-tijd, getrouwd. “We wilden het niet uitstellen”, vertelt hij. “Hoewel we een mooie dag hebben gehad, mochten we toen maar met dertig mensen bij elkaar zijn. Het echte feest gaat dus nog komen. Als dat om welke reden dan ook niet lukt, dan doen we het gewoon als we vijf jaar getrouwd zijn, maar dat feest kómt er.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Datum: 17 juni 2021 |

Bron tekst: ETC |

Auteur: Maaike Thüss

Contactinformatie

Planthofsweg 77
7601 PJ Almelo
+31 (0)546 54 55 00 www.enritec.com

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft