logo
None

Inclusiviteit levert de beste bedrijfsresultaten op

Enschede
Onderwijs
diversiteit
inclusie
Inclusiviteit levert de beste bedrijfsresultaten op

Datum van publicatie: 23 juli 2024

Luister naar audio

Lees tijd +/- 6,3 minuten

Waar Luna Vogelzang (24) zich als transgender persoon nooit geaccepteerd heeft gevoeld door haar omgeving, vindt ze die acceptatie nu als onderzoeker bij Saxion en als masterstudent aan de Universiteit Twente wel. “Ik voel mij voor het eerst in mijn leven ergens thuis.”

Als 11-jarige viel voor Luna het kwartje dat ze niet in het juiste lichaam was geboren. “Mijn moeder was ervan overtuigd dat het een fase was. Mijn vader kon het niet eens aanhoren”, vertelt Luna. “Zijn precieze woorden weet ik niet meer, maar de pijn die ik voelde vergeet ik nooit.” Zo goed als ze kon stopte ze haar gevoelens weg tot ze jaren later in een zware depressie raakte. “Ik heb meerdere pogingen gedaan mezelf het leven te ontnemen. Het was onbeschrijfelijk zwaar.”

Het leven als iemand die ze niet is, was niet langer een optie voor Luna. Na ruim drie jaar op de wachtlijst is ze daarom begin 2023 begonnen met haar medische transitie. “Het voelt alsof ik nu eindelijk echt kan gaan leven. Voor het eerst heb ik plannen voor de toekomst.” En die plannen zijn groot. Als onderzoeker bij het lectoraat Sustainable Energy Systems en met haar masterstudie Nanotechnologie aan de Universiteit Twente hoopt Luna een steentje bij te dragen aan de energietransitie. “Ik wil de wereld beter maken”, licht ze trots toe.

En niet alleen op het gebied van klimaat, maar ook op sociaalmaatschappelijk vlak. Als lid van de adviesraad genderzorg van het Radboud Medisch Centrum en als onderdeel van een betrokken groep bij de Diversity Office van Saxion wil Luna namelijk een bijdrage leveren aan het creëren van een veilige werkomgeving voor specifiek transgender personen en andere mensen die behoren tot de lhtbqia+-community. “Ik heb mij mijn hele leven onveilig en ongelukkig gevoeld omdat ik niet mezelf kon zijn, ik wil voorkomen dat een ander datzelfde pad moet bewandelen. Met kleine stappen kunnen we samen een groot verschil maken.”

Beleid

Zo heeft haar input als bestuurslid bij Saxion bijvoorbeeld geleid dat de aanwezige verlofsoorten ook ingezet kunnen ter ondersteuning bij transitie. “Transgender personen zoals ik hoeven hierdoor geen vrije dagen meer in te leveren voor medische afspraken inzake hun transitieproces.” Luna vertelt trots dat haar werkgever één van de eerste hogescholen is die dit beleid heeft doorgevoerd. “Fantastisch toch?” Ook het feit dat een derde van de toiletten binnen de hogeschool genderneutraal zijn, stemt de onderzoekster positief. “Mensen onderschatten denk ik hoe groot de mentale pijn is van een persoon in transitie die moet kiezen tussen een mannen- en een vrouwentoilet. Dankzij het beleid van Saxion hoef ik mijzelf niet af te wijzen en kan ik mij gewoon focussen op mijn werk.”

Veilig

Want dat is wat Luna wil: gewoon bezig zijn met haar werk. “In een veilige werkomgeving speelt mijn trans-zijn geen rol en kan ik net als ieder ander mezelf zijn.” En dat is wat Luna vindt bij Saxion. “Ik vond het heel spannend om te delen dat ik in transitie ging, maar het bleek helemaal geen big deal te zijn voor mijn collega’s. Er verandert behalve mijn uiterlijk immers niks. Ze wilden alleen weten hoe ik aangesproken wilde worden en daarna zijn we overgegaan tot de orde van de dag.” Een gedroomde reactie voor de onderzoekster: “Er wordt niet anders naar mij gekeken.” En ook op de UT treft Luna niks anders dan acceptatie. “Iedereen is gefocust op de technische inhoud, mijn trans-zijn speelt daarin geen rol. Er wordt zelfs een persoonlijk leerschema gemaakt zodat deadlines haalbaar blijven in combinatie met mijn behandelingen.”

Geweld

Dat haar situatie niet vanzelfsprekend is, weet Luna. Uit recente onderzoeken blijkt dat bijna de helft van de transgender personen in Nederland verbaal geweld meemaakt op de werkvloer, net als transgender jongeren op school. “Ook ik word regelmatig nageroepen op straat of uitgescholden in het openbaar vervoer. Ik kan nog steeds niet helemaal mezelf zijn. Het liefst ga ik elke dag in een mooie rok met een fleurig topje over straat, net als mijn vrouwelijke collega’s, maar ik weet dat ik dan te veel shit over mij heen krijg.”

Werk aan de winkel dus, ook in Twente. “Een stukje bewustzijn ontbreekt soms nog. De realisatie dat trans- en andere lhbtqia+-personen een vast onderdeel uitmaken van de maatschappij en dat het belangrijk is om hier rekening mee te houden.” Luna wil daarom een voorbeeldrol vervullen in het Twentse onderwijs en bedrijfsleven. “Transgender personen zijn in tegenstelling tot wat de media en politiek soms doen vermoeden niet eng of raar én we hebben net als andere werknemers de potentie om uit te blinken. Als mensen in een veilige omgeving kunnen werken, kunnen ze de beste versie van henzelf zijn. Ik zet mijzelf met hart en ziel in voor Saxion, en daarmee voor onze maatschappij, omdat ik mij gezien voel. Zo levert inclusiviteit uiteindelijk ook de beste bedrijfsresultaten op. Ik heb voor het eerst in mijn leven een thuis gevonden in mijn werk bij Saxion en in mijn opleiding aan de Universiteit Twente en dat gun ik anderen ook.”

Up to date blijven?

“Ik vind security, van een hoger niveau, interessant”

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy and Servicevoorwaarden apply.