Aniek brengt exoskeletten naar Twente. ‘Wij zijn klaar voor Industrie 4.0’

Als tiener ontwikkelde Aniek de ambitie om iets in de gezondheidszorg te doen maar daarnaast was altijd al een passie voor het ondernemerschap en zakelijke leven aanwezig. Deze twee interesses heeft ze op een innovatieve, slimme, maar vooral Twentse manier weten te koppelen. Dit ging samen met oprichting van twee bedrijven, namelijk PreventiV en Pre-Tec Exoskeletons. Bij deze bedrijven staat verzuimpreventie door innovatie -en technologische toepassingen centraal. Door een samenwerking met Ottobock, de Duitse wereldmarktleider op het gebied van medische techniek, bouwt Aniek voort op de Twentse traditie van samenwerking met het onze oosterburen.

In het kort

  • Verzuim is een nog steeds te groot onderschat probleem
  • Aniek richt binnen een jaar twee bedrijven op: PreventiV en Pre-Tec Exoskeletons
  • Twente staat in Duitsland bekend als fijne samenwerkingspartner

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

Global Goal

global goal icon
Jonge ambities

Aniek maakte tijdens het laatste jaar van het VWO de keuze voor de studie Fysiotherapie op Saxion Hogeschool in Enschede. Ze is 23 jaar, geboren in Enter en inmiddels woonachtig in Rijssen samen met haar ouders en jongere zusje, die ook fysiotherapie studeert. Aniek bleef in Twente, daar voelde ze zich fijn en om de juiste studie te volgen hoefde ze er niet weg. Ook vanwege de paardensport, wat ze jarenlang op topniveau heeft beoefend, is Aniek in Twente gebleven. Ze heeft er eigenlijk nooit aan getwijfeld of ze wel in Twente wilde blijven. “Je hebt Enschede, Hengelo, Deventer, alle grote steden binnen een half uur. En de mensen die hier wonen, de cultuur, sluit goed aan op mijn doen en laten. Stel dat ik alleen op kamers in Utrecht zou zitten, dan zou ik me denk ik niet gelukkig voelen. Het is meer de omgeving wat me hier heeft gehouden, maar ook zeker de kansen op werk na je studie. Dat was hier geen probleem.”

Het is meer de omgeving wat me in Twente heeft gehouden, maar ook zeker de kansen op werk na je studie. Dat was hier geen probleem.”

Eigengereid

Na de studie Fysiotherapie is Aniek direct ingestroomd in de opleiding tot Adviseur Arbeid & Gezondheid. “Ik schrok van de passieve gedachtegang van zowel werknemers als werkgevers als het gaat om verzuim. Men wacht soms simpelweg tot het moment van verzuim voordat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen.” Het werken voor een arbodienst leek een logische keuze bij het volgen van deze studie, maar dat was niet wat Aniek aantrok.  “Ik wil niet meteen alle arbodiensten over één kam scheren, maar bij velen is er nog een sterke conservatieve werkwijze aanwezig. Er moet veel meer gefocust worden op het aanpakken van de verzuimbronnen, in plaats van wegpoetsen van symptomen.”  De oprichting van het bedrijf PreventiV was al snel een feit.  

Focus op preventie

Aniek wil waarde toevoegen aan bedrijven en inzicht bieden dat inzetten op preventie daadwerkelijk winstgevend is. Voornamelijk de MKB ondernemer vindt het lastig hier invulling aan te geven. “Verzuim kost hen bakken met geld en inzetten op preventie zien ze als extra kostenpost in plaats van een kans de verzuimcijfers te drukken. We begrijpen dat ondernemers bezig willen zijn met de business, of hoe wij dat in Twente zeggen, met de ‘handel’. Alles wat te maken heeft met verzuim en arbodienstverlening heeft met name een negatieve klank, maar hier liggen volop de kansen. Vanuit PreventiV kijken wij niet alleen naar medisch gerelateerde factoren die bijdragen aan verzuim, maar veel breder dan dat. Dat betekent niet alleen bedrijfsprocessen verbeteren met oog op lichamelijke belasting, maar ook kijken naar het personeelsbeleid binnen een bedrijf, de financiële situatie, en andere omstandigheden die kunnen leiden tot verzuim. 70% van al het verzuim is namelijk helemaal niet van medische aard.”

Exoskeletten

“Toen een klant mij vroeg of wij ons ook bezig hielden met exoskeletten, was het antwoord: Nee, maar dat zou eigenlijk wel moeten”. Aniek zag hier mooie kansen liggen, aangezien de opkomst van exoskeletten momenteel in sneltreinvaart gaat en ons laten zien dat Industrie 4.0 dichterbij is dan wij denken. Ze bieden de mogelijkheid om in preventief stadium klachten te voorkomen en daarnaast biedt het volop kansen voor ouder wordende werknemers om de eindstreep te halen.

 

Een exoskelet heeft het uiterlijk van een backpack en is in staat om medewerkers verlichting en ondersteuning te bieden tijdens fysieke werkzaamheden. Het zorgt ervoor dat belasting sterk verminderd wordt, er minder vermoeidheid optreedt en werknemers daardoor ook langer nauwkeurig kunnen blijven werken. In de toekomst denkt Aniek dat de exoskeletten ook breed ingezet kunnen worden binnen de kaders van inclusief werkgeverschap, ook daar liggen volop de mogelijkheden van dit type innovatie.

Aniek Averesch draagt een exoskelet.

Samenwerking met Duitsland

Het feit dat Duitsland in de achtertuin van Twente ligt, biedt economische kansen. Deze kans heeft Aniek gegrepen door een samenwerking aan te gaan met het Duitse bedrijf Ottobock. Maar waarom Duitsland, en niet een samenwerking met een Nederlandse partij? “Misschien wel de eigenwijsheid van een Twentenaar”, zegt Aniek met een knipoog.

 

“Ottobock is een sleeping giant”. Met meer dan 100 jaar ervaring in het maken van medische hulpmiddelen zoals protheses en ortheses, weten ze exact hoe onnatuurlijke hulmiddelen zo natuurlijk en comfortabel mogelijk te maken. Aniek was onder de indruk van de exoskeletten die in Duitsland werden geproduceerd. “Vanaf 2012 heeft Ottobock Industrials in samenwerking met o.a. Volkswagen en het Frauenhofer Institut gewerkt aan de ontwikkeling van de Paexo Shoulder en zijn hier pas in 2017 mee naar buiten getreden. Paexo staat voor passief exoskelet, dit betekent dat er geen enkele elektronische of mechanische activatie plaatsvindt. Dit resulteerde in een exoskelet van 1,9 kg die zelfs onder de kleding gedragen kan worden.”

 

Inmiddels is het niet bij enkel het type exoskelet gebleven die ondersteuning biedt bij bovenhands werk. “We bieden inmiddels ook een exoskeletten voor de nek, de duim en in 2020 verwachten wij de introductie van een derde type, speciaal gericht op ondersteuning van de onderrug.” Door de Twentse samenwerking met Duitsland worden deze producten van topkwaliteit ook beschikbaar voor de rest van Nederland en Belgie.

Goede band met de oosterburen

Wat Aniek bijzonder vindt is dat ze er door deze samenwerking achter kwam dat Twente in Duitsland erg goed op de kaart staat. “Ze weten hoe de bedrijvigheid hier is, dat het betrouwbare mensen en harde werkers zijn. De manier van werken en de no-nonsens aanpak heeft veel overlap, en van de Deutsche pünktlichkeit valt nog verschrikkelijk veel te leren.”

Een rood hart

“Je hoeft hier niet weg, we hebben in Twente alles te bieden!”, zegt Aniek. Aniek vindt het jammer dat er soms geroepen wordt dat Twente bepaalde dingen net zoals de Randstad moet gaan doen, of op Brainport Eindhoven moet lijken. Juist de eigenschappen die Twente al heeft, zijn onze unique selling-points, volgens Aniek. Onder andere het feit dat er in Twente geen sprake is van massaliteit, maar wel alles kan bieden, is iets dat mensen hiernaartoe trekt. “Deze Twentse authenticiteit moeten we behouden, we hoeven niet op iemand anders te lijken.” Aniek heeft een hart voor Twente en op de vraag hoe ze de toekomst voor zich ziet, antwoordde zij: “Wij hebben een heel goed product in handen en ik hoop ik dat wij uiteindelijk Twente hiermee op de kaart kunnen zetten. Ik zou het gaaf vinden om een steentje bij te dragen aan de naamsbekendheid van Twente, maar dat we voornamelijk gewoon dicht bij ons zelf blijven. Dat heeft Twente groot gemaakt”. 

 

Datum: 22 november 2019 |

Bron tekst: Aniek Averesch |

Auteur: Twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft