Bruto Twents Geluk voor toekomstbestendig Twente

Twente floreert als nooit tevoren. Dat blijkt uit nieuwste editie van de Twente Index, de jaarlijkse graadmeter van Kennispunt Twente, uitgevoerd in opdracht van de Twente Board. In een jaar tijd is de economie met 10 procent gegroeid. Daarmee herstelt de Twentse economie zich krachtiger dan in de meeste regio’s in Nederland.

Gisteravond werd tijdens de Rode Loper de Twente Index 2022 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het aantal vacatures explosief is toegenomen en het aantal werklozen sterk gedaald. Een Twentse werkzoekende kan momenteel kiezen uit twee à drie vacatures. Dat is een gemiddelde. Een machinemonteur kan inmiddels kiezen uit 21 openstaande posities. Het aantal nieuwe vacatures is sinds januari 2020 verdubbeld, in Nederland was dit 75 procent. Momenteel staan zo’n 7.832 vacatures open en ontstaan maandelijks circa 3.300 vacatures.

Twente is een toonaangevende groene technologische topregio. Innovatiekracht, vakmanschap, voldoende banen, gezondheid, leefklimaat, duurzaamheid en kansengelijkheid staan naast elkaar en zijn allemaal even belangrijk voor de toekomst van Twente. De opgave van Twente en daarmee van de Twente Board, gaat verder dan alleen de economie en de arbeidsmarkt. Twente investeert in duurzame oplossingen voor mens en milieu, zoals het hergebruiken van textiel, letterlijk vanaf de vezels. Het MedTech cluster in Twente ontwikkelt slimme technologieën zodat de zorg efficiënter en effectiever wordt, en daar waar het kan wordt techniek ingezet om mensenhanden te vervangen.

Dit alles in nauwe samenhang met de opgave om het juiste talent voor de toekomst van Twente te behouden én aan te trekken. Victor Jan Leurs, directeur Twente Board: “Het onderscheidend vermogen van Twente om talent aan te trekken en te behouden en om een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven te creëren factoren als welzijn, kwaliteit van de leefomgeving, goede gezondheid en sociale netwerken, cruciaal voor de toekomst zijn. De algehele welvaart van de Twentse samenleving is meer dan economie en inkomen. De Twente Board gaat de komende jaren aandacht besteden aan de brede welvaart, omdat het welbevinden en geluk in Twente van groot belang is voor een toekomstbestendig Twente.” 

Nog even dit. Gelukkig is Twente tot nu toe de coronacrisis goed doorgekomen, gemiddeld zelfs beter dan Nederland. De opgaande lijn die is ingezet in de jaren voor de pandemie kan feitelijk worden doorgetrokken. Dat neemt niet weg dat meerdere branches het door de lockdown maatregelen zwaar hebben en bij individuele ondernemers het water aan de lippen staat.

                 

De Twente Index wordt door Kennispunt opgesteld. Twente Board is opdrachtgever van de Twente Index.

Datum: 18 januari 2022 |

Bron tekst: Twente Board |

Lees meer over #Twente Board