PDEng leidt de technologische ontwerpers voor de toekomst op

Digitalisering verandert onze wereld in snel tempo. In de toekomst hebben digitale technologieën steeds meer invloed op onze manier van werken en leven. Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen sneller dan we ze kunnen implementeren. Het zijn de ondernemers in de regio die risico’s durven te nemen, de ontwikkelsnelheid hebben en daarmee de drijvende kracht zijn van innovatie. Van grote waarde voor deze innovatie is het PDEng-programma. Wij spraken met Mariska de Roo, business relations manager bij de UT.

In het kort

  • PDEng is een project in de Regio Deal Twente
  • Het is een tweejarige post master-opleiding aan de Universiteit Twente gericht op het (technisch) ontwerpen
  • Het traject heeft veel toegevoegde waarde voor de industrie. Een voorbeeld is de luchtvaart

Global Goal

global goal icon
Over het PDEng programma

De afkorting PDEng staat voor Professional Doctorate in Engineering. Het is een tweejarige post master-opleiding aan de Universiteit Twente gericht op het (technisch) ontwerpen. Een PDEng-positie bij de UT is een betaalde baan bij een bedrijf in combinatie met postmaster technologisch onderwijs aan de universiteit. Een trainee is voor 50% van de tijd bij het bedrijf en 50% op de UT om opleiding te volgen. Professionals met een relevante afgeronde masteropleiding kunnen solliciteren op het PDEng programma. Tijdens het programma ontwikkelen zij zich verder tot specialist in technologisch ontwerp, wat aansluit op een functie in het bedrijfsleven waarin kennis in de praktijk toegepast wordt op multidisciplinaire uitdagingen. En na succesvolle afronding van de opleiding ontvangen zij de graad Professional Doctorate in Engineering.

 

“We merken dat de ontwerpersopleiding populair is, zeker in de maakindustrie. We werken met veel verschillende organisaties samen. Tijdens het traject verdiept de PDEng-trainee zich in ontwerpmethodieken en wordt opgeleid om hoogwaardige, creatieve en vernieuwende oplossingen te ontwerpen voor complexe vraagstukken. Met het traject worden kennis, technologie en oplossingen op het gebied van Digitale Transformatie of Advanced Manufacturing ontwikkeld. Het traject richt zich echt op een praktijkprobleem. Onder begeleiding van wetenschappelijke staf en met toegang tot de universitaire kennis en het netwerk, pakt de kandidaat een concreet probleem aan en ontwikkelt hiervoor de beste oplossing. De PDEng trainee is dus heel nauw verwant met het bedrijfsleven en de industrie”, vertelt Mariska. “Hierdoor wordt de opgedane kennis omgezet in innovatieve bedrijfsoplossingen. De kandidaat levert echt een concreet product op voor het bedrijfsleven. Het PDEng-traject is een ideale manier om wetenschappelijke kennis toe te passen in de praktijk en kennis te maken met nieuw talent.”

Een voorbeeld: Onderhoud van een hybride/elektrisch luchtvaartsysteem

In het PDEng-programma worden verschillende specialismen onderscheiden, zoals Business & IT, Energie & Procestechnologie en Robotica. Het traject heeft veel toegevoegde waarde voor de industrie. Een voorbeeld is de luchtvaart. De luchtvaart is verantwoordelijk voor een klein, maar groeiend gedeelte van de CO2 uitstoot. Een van de mogelijke oplossingen is elektrisch vliegen, met als belangrijkste voordelen schoner, stiller en zuiniger. De UT biedt binnen het PDEng-traject onderwijs aan over het onderhoud aan elektrische vliegtuigen. Een PDEng trainee richt zich dan op het onderhoud van en hybride/elektrisch luchtvaartsysteem.

Voor bedrijven

Het PDEng-programma biedt bedrijven de mogelijkheid om een technologische ontwerper in te huren; een professional die complexe nieuwe producten en processen kan ontwerpen en

ontwikkelen en innovatieve oplossingen kan bieden voor technologische ontwerpvraagstukken. Dus ben je op zoek naar het talent dat kan helpen om je product of proces te verbeteren? Of wil je een ontwerp en een prototype voor een nieuw product, proces, systeem of een onderdeel daarvan? Of zoek je extra kennis die wordt toegepast binnen uw bedrijf? Denk dan aan het PDEng-traineeprogramma! Voor 43.000 euro krijg je een toptalent, voor twee jaar, inclusief salaris, opleiding en begeleiding bij de UT. “Er is grote behoefte aan professionals die zelfstandig een ontwerp kunnen maken voor multidisciplinaire vraagstukken en die concrete innovatieresultaten boeken. We verwachten dat tal van bedrijven en organisaties een PDEng-trainee willen hebben, waardoor talenten zich verder ontwikkelen. Je moet er als bedrijf dus snel bij zijn!”, aldus Mariska de Roo.

 

Staat jouw organisatie voor een uitdagend technologisch vraagstuk dat moet worden ontrafeld? Mariska de Roo gaat graag met je in gesprek om te kijken of het PDEng-programma bij jouw vraagstuk past. Neem daarvoor contact op via m.deroo@utwente.nl of tel: +31 6 18 700 849

Datum: 21 december 2021 |

Auteur: Ayke van Bloem

Lees meer over #Twente Board