Europese regio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen versterken economische banden voor innovatie en duurzaamheid

PERSBERICHT | Enschede, 24 mei 2023

‘’Met een nieuwe strategie en partners zetten we samen stappen in innovatie in Advanced Manufacturing & Robotics, Energy, Medtech en Circulaire Economie’’

De grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen gaan intensiever samenwerken om innovaties te versnellen voor een duurzame toekomst. De focus ligt op Advanced Manufacturing & Robotics, Energy, Medtech en de Circulaire Economie. Een bijbehorende grensoverschrijdende strategie is gisteravond (23 mei) in Münster vastgesteld door de vele instellingen die zich inzetten voor een sterkere Duits-Nederlandse samenwerking. De Kamer van Koophandel en Industrie van Noordwestfalen, TwenteBoard en Oost NL onderstrepen hiermee hun "gemeenschappelijke missie om de regionale economie en het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen". Ook de steden Münster en Enschede alsmede Münsterland e.V., WTC Twente en EUREGIO ondersteunen de intentieverklaring en de grensoverschrijdende strategie.

In 2021 ondertekenden de Kamer van Koophandel en Industrie van Noord-Westfalen, Twente Board en Oost NL samen met vier ondersteunende partners (stad Enschede, stad Münster, EUREGIO en Münster Chamber of Crafts) het Memorandum of Understanding (MoU) voor grensoverschrijdende samenwerking. Vanuit het oogpunt van de Euregionale economie en voor het bedrijfsleven is grensoverschrijdende samenwerking nog niet vanzelfsprekend. Om deze samenwerking verder te bevorderen hebben de partners daarom een gezamenlijke strategie ontwikkeld. In deze MoU-strategie beschreven de partners hun langetermijnambities, doelstellingen voor de komende twee tot drie jaar en concrete activiteiten voor het komende jaar. IHK Chief Executive Dr Fritz Jaeckel legt uit: "In de komende jaren werken we samen aan een structurele, grensoverschrijdende strategische agenda met als doel onze economische activiteiten te versterken en het wereldwijde concurrentievermogen van onze bedrijven te vergroten."

Strategische actielijnen

Er zijn vier strategische thema's geformuleerd: Advanced Manufacturing & Robotics, Energie, Medtech en Circulaire Economie. Voor elk thema is de grensoverschrijdende ambitie gekoppeld aan de nationale agenda's in Duitsland en Nederland en aan relevante Europese programma's. Wendy de Jong, CEO Oost NL: ''Belangrijke focus van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Oost-Nederland en Nord-Westfalen ligt op onze wederzijdse succesgebieden batterijtechnologie, digitale industrie en medische gezondheid. Op deze thema's ontwikkelen we grensoverschrijdende actielijnen." Daarnaast zetten de partijen in op de thema's Talent, Infrastructuur en Internationalisering. "Met deze gezamenlijke inspanningen streven we naar verdere groei en ontwikkeling van de regio's waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan", aldus De Jong.

Samenwerking versterkt de regio's

De in 2021 ondertekende MoU door IHK Nord Westfalen, Twente Board, Oost NL heeft al geleid tot een vruchtbare samenwerking en succesvolle initiatieven. Victor Jan Leurs, Directeur Twente Board: “Regelmatig wisselen we al ideeën uit en organiseren we activiteiten om de economische ontwikkeling van onze grensoverschrijdende regio’s en bedrijven vooruit te helpen.” Dit leidde bijvoorbeeld tot de gezamenlijke programmering van het jaarlijkse Nederlands-Duitse Tech Digital Summit Euregio Event in 2021, 2022 en 2023. Ook de innovatie- en businessmissie naar Silicon Valley in 2022, resulterende in een samenwerking tussen de universiteiten van Stanford, Münster en Twente, de Smart Factory Tour in 2022, de Battery Research Day in 2022 en de Duits-Nederlandse zakendialoog met als thema energietransitie in 2022 zijn mooie gezamenlijke successen. Daarnaast werden bijeenkomsten gehouden tussen Nederlandse en Duitse MedTech clusters, startup communities en waterstofinitiatieven. Leurs: “Met het toetreden van WTC Twente en Münsterland e.V. tot het MoU is onze samenwerking nog krachtiger om in de regio’s de economische activiteiten en innovatie te versterken en zo de concurrentiekracht van onze bedrijven te vergroten."

Foto: Michael C. Moeller