In het kort
- Tijdens het jaarlijks bestuurlijke overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT) is toezegging gekomen voor de verbeteringen op de N35.
- Ook zijn er afspraken gemaakt over knooppunt A1/A35, de versnelling van de Berlijn-lijn, slimme en schone mobiliteit en logistiek.
Global Goal
Met de afgesproken aanpak komt het ministerie voor een aanzienlijk en belangrijk deel tegemoet aan de wensen die er al jaren in Twente leven ten aanzien van de N35. Tussen Wijthmen en Raalte wordt de weg een zogenaamde stroomweg waar het verkeer 100 km/u rijdt. Alle kruisingen worden ongelijkvloers aangelegd met ruimte om in de toekomst de weg verder aan te pakken. Het gaat om 5 kruispunten die ongelijkvloers worden gemaakt en waar het verkeer dus kan doorrijden. Dat geldt ook voor de situatie bij Mariënheem waar de N35 langs het dorp zal gaan in plaats van er doorheen. Bovendien worden nu ook vanuit de al beschikbare middelen meer veiligheidsmaatregelen genomen op het traject Mariënheem-Nijverdal. Onder andere bij Haarle (Hellendoorn). Naast dat dit de doorstroming verbetert levert dit een grote winst op voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid voor de omgeving. Zowel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als Provincie Overijssel dragen elk €100 miljoen euro bij in deze aanpak.

Er is € 5 miljoen toegezegd om de knelpunten tussen Azelo en Buren op korte termijn op te lossen. Er wordt hiervoor een zgn. weefvak tussen de toerit Delden en de afrit Hengelo-Zuid aangelegd. Hierdoor zal de veiligheid toenemen en de doorstroming op en naar de weg verbeteren. Daarnaast loopt nog een studie (plan MER) voor het project ‘Vloedbeltverbinding’. Deze verbinding tussen Hengelo en Almelo moet onder andere de N743-traverse door de kernen Zenderen en Borne ontlasten waardoor de leefbaarheid en veiligheid in beide kernen zal verbeteren.
Er wordt een Regiotafel Binnenvaart Oost-Nederland opgestart die een uitvoeringsagenda zal opstellen voor een betere benutting en verduurzaming van onder andere de Twentekanalen en de IJssel. Ook zijn afspraken gemaakt over het gebruik van (schone) walstroom, meer truckparkings langs de snelwegen en het versterken van de (Europese) goederencorridors zoals de A1. Deze afspraken zijn een vervolg op de Ontwikkelagenda Oost-Nederland.
Rijk en regio zetten via de reguliere afspraken over de werkgeversaanpak in Oost-Nederland in op anders, slimmer en schoner reizen. De regio zet verder in het kader van dit anders reizen in op realisatie van de onder meer de F35 en ontwikkeling van hubs en MaaS.
Datum: 11 december 2020 |
Auteur: Twente Board