Inzet van automatische drones voor inspecties en bewaking is nu landelijk mogelijk

Waar drones eerder nog redelijk onbekend waren en slechts af en toe voorbij kwamen, zijn ze inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niet alleen om vanuit de lucht mooie beelden te maken, maar door de inzet van drones kunnen hulp- en veiligheidsdiensten ook veel effectiever en veiliger werken. Op het bedrijventerrein Technology Base kon door de samenwerking tussen Space53, Twente Safety Campus en Mapture.ai al gevlogen worden met drones, zowel dag als nacht, zonder dat de operator de drone in het zicht heeft, maar nu is de inzet van automatische drones ook landelijk toegestaan.

In het kort:

  • Dronetechnologie biedt veel kansen voor maatschappelijke (crisis)situaties. Maar om de drones goed in te zetten, moet dit altijd veilig gebeuren.
  • Twente is een proeftuin voor dronetechnologie. Binnen Space53 wordt samen met diverse bedrijven en overheden gewerkt aan het ecosysteem voor dronetechnologie.
  • Na een uitgebreide proef op Technology Base mogen automatische drones nu ook landelijk ingezet worden.

Global Goal

global goal icon
Ecosysteem voor dronetechnologie

Het innovatiecluster Space53 werkt samen met diverse bedrijven en overheden uit Twente aan een ecosysteem voor dronetechnologie. Het dronecluster is gevestigd op Technology Base, waar alle ruimte is om drones te ontwikkelen, te testen en toe te passen in de praktijk.

 

Volgens Marc Sandelowsky, programmadirecteur van het drone-innovatiecluster en testcentrum Space53, worden drones in de toekomst vooral ingezet om automatisch of zelfs autonoom hun werk te doen. Maar voordat het zo ver is, moest er nog heel veel getest worden. De afgelopen maanden is er bij Space53 veel getest met de inzet van automatische drones.

Automatische en autonome drones

Aan het besturen van drones zitten veel regels en wetten gekoppeld. Zo was het bijna nergens in Europa mogelijk om met drones buiten het directe zicht van de piloot te vliegen. Zelfs het experimenteren en testen was vrijwel onmogelijk. Maar door de bundeling van veel innovatiekrachten in Twente is het gelukt om de nodige ontheffingen te krijgen en dag en nacht met de automatische drones te testen op Technology Base.

 

Sinds kort is het eindelijk toegestaan om ook landelijk automatische drones en droneboxen in te zetten voor inspectie- en bewakingsdoeleinden.

Lees meer over #robotica