Twente Board zet met toekenning voor BasisLabs maakcultuur stevig in het zadel

Met de eerste toekenning voor de realisatie van BasisLabs in 14 Twentse Maakplaatsen draagt Twente Board bij aan een regio-brede dekking in het vrijetijd- en onderwijsaanbod van maakcultuur en technologie voor iedere Twentse inwoner!

In het kort

  • Op 14 december vond een speciale openingshandeling en ondertekening plaats voor de toekenning van Twente Board aan BasisLabs
  • Het BasisLab is een FabLab waar 8 tot 10 mensen tegelijk kunnen werken met niet alledaags beschikbare technieken zoals een 3D printer, plotter of borduurmachine.
  • De ambitie is om zodra de BasisLabs draaien ook de verbinding met het onderwijs te versterken, het BasisLab is immers een prachtige plek om met kleine groepen aan bepaalde projecten te werken.

Global Goal

global goal icon

Cultuur- en ontwikkelinstelling Tetem is initiatiefnemer en aanjager van het project, waarbij de Maakplaats in iedere Twentse gemeente - gevestigd in de plaatselijke bibliotheek of het cultuurhuis - voorzien wordt van eigen apparatuur in een hoogwaardig technologisch én creatief lab. Kinderen,  jongeren en volwassenen krijgen hier de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen en (verder) te experimenteren met nieuwe technieken en creatieve maakprocessen.

 

“Het is belangrijk om creativiteit bij kinderen en jongeren te stimuleren en ze in aanraking te brengen met nieuwe technologieën. In zo’n uitgebreid lab in je eigen dorp of stad ontwikkel je makkelijker een maker-mindset en belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Dit helpt om je staande te houden in een snel veranderende maatschappij. Ook kan je in het BasisLab je eigen interesses en talenten ontdekken, op grond waarvan je keuzes kunt maken voor een toekomstige studierichting”, aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Waarom een BasisLab?

De Maakplaatsen zijn vanaf 2019 ontwikkeld vanuit de Proeftuin Maakplaatsen-Generators. Er is gewerkt aan het creëren van een sterk innovatief en technologisch platform waarin cultuur, onderwijs, bedrijfsleven en overheden intensief samenwerken. Wilja Jurg: “Doel is mensen hun weg te laten vinden op het gebied van maakcultuur en technologie. En de mogelijkheid hiertoe te bieden aan iederéén: ongeacht achtergrond, opleidingsniveau of sociaaleconomische status.”

 

Samen met de Maakplaatsen wil Tetem verder bouwen aan dit inmiddels gevestigde platform en een nieuwe stevige impuls geven aan de regio. Om dit te verwezenlijken heeft Tetem als opvolging van het huidige Maakplaatsen programma, het BasisLab ontwikkeld. Het BasisLab is een FabLab waar 8 tot 10 mensen tegelijk kunnen werken met niet alledaags beschikbare technieken zoals een 3D printer, plotter of borduurmachine. De ambitie is om zodra de BasisLabs draaien ook de verbinding met het onderwijs te versterken, het BasisLab is immers een prachtige plek om met kleine groepen aan bepaalde projecten te werken.

Officiële ondertekening

Op 14 december vond het officiële tekenmoment en speciale openingshandeling plaats. John van der Vegt van Twente Board en Wilja Jurg van Tetem ondertekenden de overeenkomst. ​

John van der Vegt tijdens de ondertekening: "Als we een aantrekkelijke regio willen blijven voor jong talent dan ligt er een belangrijke link met cultuur. Dan moet je ook een omgeving hebben met cultuur, een mooi landschap, waar je uit kunt gaan, dan gaat dat een stuk verder dan alleen sec die techniek. Daarom juichen we initiatieven zoals die van Tetem - in de bieb of het kultuurhuis - enorm toe omdat zij techniek en creativiteit op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor jong en oud. Met deze BasisLabs laat je inwoners ervaren dat techniek niet ingewikkeld is, maar dat ze gewoon leuke, aantrekkelijke dingen doen waarin ze hun creativiteit kwijt kunnen."

Toekenning aanvraag

Met de toekenning van de aanvraag is de financiering van de BasisLabs rond en wordt elke Twentse gemeente in 2022 gefaseerd voorzien van een compleet ingericht eigen Lab! Een team creatieve professionals van Tetem zal de apparatuur, materialen, trainingen en het workshopaanbod verzorgen.  

Datum: 14 december 2021 |

Bron tekst: Twente Board |

Lees meer over #Twente Board