eSports Ladder groeit: ‘We zijn een kruising tussen LinkedIn en een competitieplatform’

Onder toeziend oog van zo’n zeshonderd gamers werd eind november in de Grolsch Veste de eSports Ladder gelanceerd. Een online competitie die gamers binnen het Twentse bedrijfsleven en studenten met elkaar moet verbinden. Een klein half jaar later wordt er volop gegamed.

Bedrijvencompetities bestaan al jaren. Er wordt fanatiek getennist, tegen elkaar gehockeyd of gezaalvoetbald. Maar een gaming community voor bedrijven? Die was er nog niet. Tot afgelopen november, toen de eSports Ladder werd gelanceerd. De online competitie voor gamers is ontwikkeld onder leiding van assistent professor Guido Bruinsma van de Universiteit Twente. “Binnen organisaties en techbedrijven wordt door best veel mensen gegamed. In veel kantoren is een PlayStation, Xbox of Wii aanwezig. Ik vond het jammer dat hier geen bedrijvencompetitie voor was, terwijl gamen per definitie iets is waarbij je voor een bedrijf uit kan komen.”

 

Twee jaar onderzocht Bruinsma met studenten de mogelijkheden om een bedrijvencompetitie voor gamers op te zetten. Kennispark Twente en Twente Board gaven het laatste zetje om live te gaan. In november, tijdens gaming festival WIRWAR, was het moment daar. Sindsdien draait de eSports Ladder. Bruinsma: “In de eerste periode, tot komende zomer, draaien we een soort testperiode. Momenteel zijn er zes bedrijven aangesloten en doen er een stuk of dertig gamers mee. Grof gezegd werken we nu in de Bèta-versie van de eSports Ladder. Samen met de aangesloten bedrijven onderzoeken we hoe we het platform het best kunnen laten aansluiten bij wat bedrijven willen.”

Verbinden

Het doel van de eSports Ladder is om gamers binnen het Twentse bedrijfsleven en studenten met elkaar te verbinden. Op een speelse manier kunnen deelnemers aan hun netwerk bouwen. “De eSports Ladder is een kruising tussen LinkedIn en een competitieplatform”, legt Bruinsma uit. “Bedrijven en gebruikers maken een profiel aan met daarin algemene informatie. Wat doet het bedrijf, wat zijn de kenmerken, zulke zaken. Maar ook de contactgegevens van gebruikers staan erin. Het komt voor dat je een wedstrijd speelt tegen iemand die je nog niet kent. Het platform faciliteert gebruikers om contact te leggen; een wedstrijdmoment af te spreken en scores in te voeren. Op die manier doen gebruikers informeel contact op. Met de achtergrondinformatie in het systeem weten gebruikers van elkaar bij welk bedrijf ze werken en in welke functie.”

 

Die contacten kunnen in de toekomst zorgen voor een warme ingang, wanneer gebruikers contact zoeken met een bedrijf. “Dat eerste informele contact is een belangrijke drijver voor het ontwikkelen van zakelijke contacten”, zegt Bruinsma. “Er ontstaat langzaam een warm netwerk. Als een student een stageplek zoekt, of iemand op zoek is naar een andere baan bij bijvoorbeeld Thales, kan je in de matchgeschiedenis zien of je tegen iemand van Thales hebt gespeeld. Dat kan een mooie ingang zijn.”

Toegevoegde waarde

Op die manier wil de eSports Ladder van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijfsleven. Bruinsma proeft het enthousiasme bij de eerste bedrijven die zijn aangesloten. Zo wordt er veel samengewerkt met Little Rocket, een Enschedees bedrijf dat organisaties helpt door data en software slimmer en sneller te benutten. Bart Ensink van Little Rocket ziet de meerwaarde van de eSports Ladder. “Meer dan de helft van de medewerkers in ons bedrijf gamet regelmatig”, laat hij weten. “De eSports Ladder is een leuk en origineel idee om te netwerken. Het is iets heel anders dan een presentatie, bier en bitterballen. Voor ons kan het een interessant kanaal zijn in het kader van employer branding. Op een laagdrempelige manier kunnen we in contact komen met talent. Als werkgever vinden we het interessant om dit aan te bieden. Sommige mensen hebben minder met events en gaan liever gamen vanuit hun vertrouwde omgeving. Het voegt wat toe aan het aanbod naar onze werknemers.”

 

Ook Jasper Ipskamp van het Enschedese bedrijf SubCode is enthousiast. “Ik ben organisator van het gamefestival WIRWAR.gg en probeer bedrijven en studenten aan het gamen te krijgen om ze met elkaar in contact te brengen. Dit platform is hier een uitstekend verlengstuk van.” Ipskamp heeft de afgelopen maanden ervaring opgedaan met de eSports Ladder en contact gehad met meerdere tegenstanders. “Tussen de wedstrijden door chat je met je tegenstander. Dat is erg leuk, zeker als je dik voorstaat. De eSports Ladder draagt op die manier bij aan het vergroten van je contactenkring. De ladder is pas net gestart. Het zal dus nog even duren voordat er een levendige community ontstaat, maar het systeem werkt goed dus lang zal dat niet meer duren.”

Fanbase

Bruinsma hoopt met de eSports Ladder overigens niet alleen fanatieke gamers te bereiken, maar ook hun collega’s. Naast een specialistisch spel als CS:GO (Counter Strike: Global Offensive) worden er daarom ook laagdrempelige titels als Blobby Volley aangeboden. “Daarnaast willen we de toeschouwer een rol geven. Iemand die via het platform de wedstrijden kan volgen en gepassioneerd meeleeft.”

 

Zo heeft Bruinsma ideeën te over hoe de eSports Ladder verder uitgerold kan worden. Hij heeft het over finaledagen tijdens een volgende editie van WIRWAR en droomt ervan om het concept uit te rollen in andere steden. Maar eerst wil hij de eSports Ladder in Twente zo goed mogelijk wegzetten. “We hopen dat er veel bedrijven aansluiten, want geen enkele competitie is leuk als er niemand speelt. We willen dat het platform bijdraagt aan talentontwikkeling en talentbehoud voor de regio. Met het netwerk dat gebruikers hier op kunnen doen, willen we laten zien wat Twente als regio te bieden heeft.”

 

Ook meedoen aan de eSports Ladder? Meld je aan via esportsladder.gg.

Datum: 6 april 2023 |

Bron tekst: Esports |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #innovatie