Het gezicht achter – Anka Mulder

Ze studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, is sinds 2018 collegevoorzitter van Saxion en het conflict rondom Rusland en Oekraïne gaat haar enorm aan het hart. Maak kennis met Anka Mulder.

global goal icon

global goal icon
Op de bres voor studenten uit Oekraïne

“De oorlog in Oekraïne is een drama voor onze Oekraïense studenten”, begint Anka. “Ook op onze Russische en Belarussische studenten heeft de situatie een grote impact.” Door het conflict lopen de getroffen studenten en medewerkers van Saxion opeens tegen veel onvoorziene uitdagingen aan. Anka vindt het mooi om te zien dat er in de regio veel initiatieven opgezet worden om hulp te bieden aan studenten die zijn getroffen door de situatie in Oekraïne. “Saxion zelf biedt steun, op emotioneel, praktisch en ook financieel gebied en ook de Saxion studenten en – medewerkers zelf hebben hulpacties opgezet”, vertelt ze. “Ik heb de Twente Board gevraagd om in de regio de krachten te bundelen. Tijdens een spoedoverleg tussen de Twente Boardleden werden al snel de contouren van het hulpprogramma geschetst. Dit is enorm snel op gang gekomen, en dat bewijst maar weer de kracht van de Twente Board. Zo gaan Twentse ondernemers bijbanen regelen voor Oekraïense en Russische studenten die in financiële onzekerheid zitten. En ook voor studenten die binnen nu en korte termijn afstuderen gaan we gezamenlijk passende oplossingen vinden. Door de samenwerking van onderwijs, ondernemers en overheid binnen de Twente Board zijn de lijnen kort en kunnen we snel slagen maken. Dat is heel mooi om te ervaren, want samen kunnen we veel meer bereiken dan alleen.”

I love it when a plan comes together

Na een gesprek over een gespannen onderwerp als de oorlog in Oekraïne voelt het ietwat ongepast om over te schakelen naar de alledaagse zaken. Toch willen we ook graag van Anka weten wat haar persoonlijk drijft. “I love it when a plan comes together”, zei Hannibal Smith van ‘The A-Team’, een oude serie uit de jaren ’80 en ’90. Dat is een mooie zin”, zegt ze. “Niets beter dan als je samen een plan hebt gemaakt, opeens alles op zijn plek valt.” Twente zet zich op de kaart op het gebied van duurzaam textiel. Volgens Anka kunnen we hier in Twente echt groot in worden en ook op internationaal vlak een speler van betekenis zijn. “We hebben een Circulair Textiel lab, stichting TexPlus, waar bedrijven en organisaties rondom het hele proces van textielrecycling in vertegenwoordigd zijn en we maken plannen voor opschaling. De juiste combinatie van organisaties en bedrijven kan ervoor zorgen dat het doel ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. En dan kunnen we met recht zeggen: I love it when a plan comes together! Daar kan ik dan echt van genieten.”

 

In haar dagelijkse leven wordt Anka blij van de samenwerking met scherpe en gemotiveerde collega’s, zowel binnen Saxion als de Twente Board. “Ik merk dat we elkaar steeds gemakkelijker weten te vinden en dat is goed’, vindt ze. In haar schaarse vrije tijd is Anka graag in de tuin te vinden. “Of ik ook groene vingers heb? Haha”, lacht Anka. “Dat weet ik niet hoor. Het is eerder gewoon beginnen en kijken waar het schip strandt. Begin ergens, experimenteer lekker. Vorig jaar had ik opeens wel 100 courgettes!”