Kampus bouwt aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Twente

Twente heeft talent veel te bieden. Helemaal door alle digitale en innovatieve ontwikkelingen. Daarin wordt stevig geïnvesteerd. Kampus, gebouw vol talent, wil een etalage worden voor nieuwe innovaties, waar een dynamische leeromgeving voorop staat. Binnenkort gaat de schop voor de aanvullende nieuwbouw de grond in. 

In het kort

  • Kampus is een krachtig opleidingscentrum in Twente voor verschillende vakopleidingen vanuit verschillende branches;
  • Er wordt toegewerkt naar het realiseren van een centrum waar het bruist van de energie, de innovaties en waar bedrijven zich willen presenteren en hun nieuwste innovaties willen lanceren;
  • Kampus zal een aantrekkingskracht hebben op meer vakmensen in de regio die goed opgeleid worden.

Global Goal

global goal icon
Kampus, gebouw vol talent

Kampus, gevestigd in Rijssen en voorheen bekend onder de werknaam Vakopleidingscentrum West Twente, is een krachtig opleidingscentrum in Twente voor verschillende vakopleidingen vanuit verschillende branches. Hier wordt verbinding gestimuleerd, samenwerkingen worden versterkt en innovatiekracht wordt vergroot. “Kampus speelt in op de sectoren waar veel vraag naar is, zoals o.a. de bouw, installatietechniek, maar ook de zorg”, vertelt projectmanager Eugenie Knaap. “In Kampus wordt de samenwerking tussen deze domeinen gestimuleerd. We werken toe naar het realiseren van een centrum waar het bruist van de energie, de innovaties en waar bedrijven zich willen presenteren en ook hun nieuwste innovaties willen lanceren. Zo zorgen we ervoor dat Kampus goed is voor de samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemers en Overheid. Dit zal ook een aantrekkingskracht hebben op meer vakmensen in de regio die goed opgeleid worden (een Leven Lang Ontwikkelen) wat naadloos aansluit op de skills behoefte van de ondernemers in de desbetreffende branches. Ook zien wij kansen om doorlopende leerlijn vanuit het VO verder uit te breiden naar het HBO en de UT bijvoorbeeld. En er is volop ruimte voor zij-instromers.”

Schop de grond in

De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. De oude beheerderswoning en hal zijn weggehaald en binnenkort worden de entrees aan de kopgevel van het bestaande pand weggehaald, zodat na de bouwvak direct kan worden gestart met de nieuwbouw. Tijdens de bouw gaan alle opleidingen gewoon door, in het al bestaande deel van het gebouw. Dit is de locatie waar vroeger de opslag van kamgaren was gevestigd. Dit is dan ook een verwijzing in de nieuw naam van het gebouw “Kampus”. Daarnaast verwijst het ook naar een campus, een terrein waarop alle bij een universiteit behorende gebouwen zijn gevestigd. “Vanaf de zomer 2022 komen alle partners binnen door één en dezelfde entree. Op dit moment heeft elke partner zijn eigen (achter)deurtjes en kom je elkaar niet tegen. Momenteel zijn er 7 formele entrees van alle onderdelen. Vanaf volgend jaar dus nog maar één entree die zowel vanuit de stationszijde als vanuit de noordzijde (parkeerzijde) betreden kan worden. Die entree is ook het experience- en ontmoetingscenter voor al deze opleidingen. Hier zullen ook de pauzes worden gehouden in het restaurant met alle partners samen. Het experience center wordt zo ingericht dat er continu nieuwe ontwikkelingen zichtbaar zijn en men er geïnspireerd kan raken door ontwikkelingen en nieuwste innovaties in het eigen vakgebied, maar ook juist dat van de andere vakgebieden, om de brede gedragenheid van de vakbranches van zorg, commercie, infra, logistiek, bouw en techniek ten toon te kunnen stellen”, aldus Knaap. 

Carrièreperspectief in Twente

Het carrièreperspectief van technisch talent is beter in Twente dan in de rest van Nederland. Een goed opgeleide beroepsbevolking is belangrijk om als topregio te blijven functioneren. “Een gezamenlijke huisvesting helpt om deze gezamenlijke ambities in te vullen. Deze Kampus waar alle vakopleidingen nauw samenwerken en korte lijntjes hebben, biedt kansen tot versnelling voor technologische ontwikkeling. De 800 leerlingen uit het voortgezet onderwijs en 3000 zijinstromers die voor om- en bijscholing komen (leven lang ontwikkelen), krijgen les in hetzelfde gebouw. Hiermee lopen ze letterlijk in dezelfde ruimtes. Dit werkt motiverend en aanstekelijk dus daarmee zorgen we voor binding, cross-overs en het stimuleren van innovaties. Hiermee worden ontwikkelingen in Twente beter zichtbaar gemaakt en dit draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat.”

Trots

Eugenie Knaap is trots dat er gestart wordt met de bouw. “Het is niet makkelijk om nieuwbouw m² financieel rendabel te maken voor onderwijs, laat staan voor extra programma waar wij het Kampus Concept kunnen realiseren. Deze huur moet jaarlijks door alle partners worden gedragen. Mede dankzij de eenmalige bijdrage vanuit de Regio Deal is het gelukt het financiële plaatje voor het Kampus-Concept rond te krijgen. Dat dit financieel nu rond is en we kunnen starten met de uitvoering is een hele belangrijke mijlpaal. Nu gaan wij zorgen dat er over een jaar ook een experience beleving staat om trots op te kunnen zijn.”

Datum: 1 juni 2021 |

Bron tekst: Twente Board |

Lees meer over #Twente Board