Contactpersonen Regio Deal on tour in Twente

Op maandag 25 november brachten de contactpersonen Regio Deal van nagenoeg alle ministeries een bezoek aan Twente om kennis te maken met de Regio Deal Twente. Doel van het bezoek was niet alleen kennismaken met onze regio en Regio Deal en het beschikbaar stellen van financiële middelen, maar ook om inhoudelijk aan te haken op de projecten in onze Regio Deal. 

 

#trotsoptwente

Het programma ging van start bij de Combi Terminal Twente op het XL Businesspark in Almelo. Daar werden de deelnemers welkom geheten door ondernemer Regina Nieuwmeijer, kartrekker Platform Ondernemend Twente en lid van de Twente Board. Zij nam de aanwezigen in vogelvlucht mee door het afgelopen jaar, van de voorbereiding van de Deal tot de formele ondertekening in november. Met de hashtag #trotsoptwente werd er door de Rijksambtenaren flink op los getwitterd.

 

Vervolgens werd de veelzijdige Regio Deal Twente van diverse kanten belicht. Met uitzicht op duizend gekleurde opgestapelde containers op de kade van de terminal, praatte directeur XL Businesspark Jan Geerdink de aanwezigen bij over het XL Businesspark, de ijzersterke unique selling points, de groei van het bedrijventerrein én de verlenging van de kade met 150 meter. Henk Smit van Kees Smit Tuinmeubelen, die een paar dagen ervoor nog was uitgeroepen tot de Beste Twentse Ondernemer van 2019, vertelde dat Kees Smit Tuinmeubelen een nieuw bedrijfspand krijgt op het XL Businesspark en dat de nabijheid van de laad- en loskade, de goede verbindingen over water en duurzaam ruimtegebruik redenen zijn om op XL Businesspark te vestigen.

 

Met de opmerking dat de uitbreiding van de kade zal zorgen voor meer banen in de logistieke sector in Twente, werd een mooi bruggetje geslagen naar het verhaal van Ben Gerrits, projectleider van het Twents Huis van de Logistiek. Hij praatte de Rijksambtenaren bij over de doelstellingen en ambities van dit project. Tot slot nam binnenvaartexpert van Port of Twente en directeur van de Combi Terminal Twente Anne-Ruth Scheijgrond het stokje over en ging met de aanwezigen, die ondertussen genoten van een lunch met natuurlijk een plak Twents krentenwegge, in gesprek over de Combi Terminal Twente.  

 

Risk Factory Twente

Na de lunch vertrok de Haagse delegatie naar de Twente Safety Campus op Technology Base Twente. Johan Moolenaar, directeur Economische en Stedelijke Ontwikkeling bij de gemeente Enschede, heette de deelnemers welkom op deze ontmoetingsplek voor innovatie en ontwikkeling van veiligheid, waar de Rijksambtenaren deze middag veel over zouden horen én zien. Ze luisterden geboeid naar de verhalen van voorzitter van TalentIT Jeroen van de Lagemaat, dat met TalentIT de braindrain in Twente wil tegengaan, van Wouter Asveld van de gemeente Enschede over de belangrijke economische en maatschappelijke rol van drones en van gebiedsdirecteur Kennispark Anne-Wil Lucas over de ambitie om talent in de regio vast te houden en de manier waarop ondernemerschap met de universiteit wordt verbonden.

 

Hoogtepunt van de middag was de rondleiding van David Bornebroek over de Twente Safety Campus. De directeur van de Twente Safety Campus nam de Rijksambtenaren mee naar de hangar van de Risk Factory Twente, gelegen op de Twente Safety Campus. Met veel belangstelling namen zij kennis van dit veiligheidseducatiecentrum. We kijken terug op een zeer geslaagd werkbezoek, waarbij de Rijksambtenaren in een goede sfeer veel hebben geleerd over onze regio en onze Regio Deal. Het was een dag vol ontmoetingen, kennismakingen en nieuwe ideeën voor de toekomst.