A match made in Twente

Talentportaal brengt talent en Twentse bedrijven bij elkaar

In het kort

  • Hoe zorgen we ervoor dat afgestudeerden van UT, Saxion en ROC precies weten welk Twents bedrijf bij hun wensen past? Twente Board heeft het antwoord gevonden: door het ontwikkelen van het Talentportaal op www.twente.com
  • Hier komen vraag en aanbod bij elkaar om zo te komen tot ‘ a match made in Twente’.

Global Goal

global goal icon

Twente Board heeft het Talentportaal gelanceerd: hier kunnen Twentse bedrijven talent vinden en afgestudeerden een passend Twents bedrijf.

Het is het antwoord op een niet zo leuke vraag die na een onderzoek enige tijd geleden naar boven kwam: hoe kan het dat 85 procent van alle afgestudeerden onze regio de rug toekeert en ze maar lastig een paar Twentse bedrijven kunnen opnoemen terwijl ze toch zeker vier jaar hier gestudeerd hebben?

Het ontbrak niet aan initiatieven om ‘ze’ hier te houden, maar wel aan samenhang. Die is er dus nu wel met de komst van het Talentportaal.

 

Kathy van Eijkelenburg:  ”We lieten met z’n allen enorme kansen liggen. Daar willen we met het Talentportaal verandering in brengen. We luisteren naar talent en stellen hen een duidelijke vraag: hoe zoek jij het liefst naar een organisatie of baan die bij jou past?”

 

“Ik kwam er al snel achter dat er maar liefst 173 initiatieven waren rondom dit vraagstuk, maar nog niet veel samenhang. Het was los zand en bedrijven werkten elkaar soms zelfs onbewust tegen. Het vertrouwen was er wel, het ‘samen’ nog niet. Van Eijkelenburg kwam na haar onderzoek in contact met Gyula Rychtarski, programmamanager Talent en lid van de Young Twente Board. Wat volgde was een concrete opdracht: er moest een Talentportaal komen en daar ging Van Eijkelenburg mee aan de slag.

Triple helix

Ellen Kuipers is brandmanager van Twente en werkt samen met Van Eijkelenburg aan het Talentportaal. ‘We hebben de afgelopen jaren twente.com doorontwikkeld tot een platform dat vraag en aanbod met elkaar matcht’, vertelt Kuipers. ‘Daarnaast brengt Twente Board als triple helix samenwerking focus aan als het gaat om het ontwikkelen van Twente tot een toonaangevende groene technologische topregio. We investeren in de innovatiekracht voor een toekomstbestendig en duurzaam Twente én dus in het aantrekken en behouden van talent. Het profileren van Twente als aantrekkelijke regio om te wonen, werken en leven is belangrijk voor het aantrekken en behouden van talent. De ontwikkeling van het Talentportaal is een noodzakelijke ontwikkeling, waarbij we faciliterend kunnen werken voor heel Twente. De zoekmachine achter het Talentportaal is voor alle mooie bedrijven, instellingen en initiatieven.

Logisch

Aan het Talentportaal ging flink wat onderzoek vooraf. Van Eijkelenburg: “Wie zijn nou de talenten naar wie we op zoek zijn? ”We kwamen tot dertien talentgroepen. Al die groepen, met bijvoorbeeld onderscheid tussen jong, oud, mbo, hbo, wo, expats, parttimers, statushouders en onbenut potentieel, vormen de onderkant van een sandwich. De bovenkant van die sandwich zijn de organisaties. Die hebben we in tweeën gesplitst. Er zijn 20.000 bedrijven in Twente, 150 daarvan hebben meer dan 250 medewerkers. Er zijn, zeker ten opzichte van het westen, veel kleinere bedrijven. Die ondernemers zijn vooral heel druk met hun klanten, producten of diensten en hun mensen, maar niet zozeer met het organiseren van hun HR of financiën. Logisch. We maakten dus het onderscheid tussen bedrijven zonder HR en met HR.”

 

Kuipers: ‘Bedrijven zonder HR leven in het hier en nu. Die willen nu groeien en hebben nu iemand nodig. Die moet je op een andere manier begeleiden om bij één van die dertien doelgroepen te komen.’ Van Eijkelenburg en Kuipers noemen de functionaliteiten van het nieuwe portaal het beleg van de sandwich en de profilering van Twente is de rode saus over het geheel.”

Betere wereld

Het talentportaal levert maatwerk. “We willen lijntjes leggen met talent binnen én buiten Twente, zodat we hen actief kunnen informeren over relevante zaken. De ‘aanbodkant’ binnen de online zoekmachine kent vier onderdelen: werken, wonen, vrije tijd en jezelf ontwikkelen. ‘Voor de ‘vraagkant’ van het Talentportaal gaan we niet proberen al dat talent in een database te krijgen. We gebruiken daarvoor LinkedIn”, legt Kuipers uit.\

 

“Op dit moment komen er zo’n 30.000 bezoekers per maand op twente.com. De interesses van deze bezoekers matchen we aan de content, de bedrijven en vacatures. Als iemand de tag ‘robotica’ aan zijn profiel heeft toegevoegd, ontvangt hij alle relevante content die wij op het vlak van robotica hebben. In gesprekken met de doelgroep kwamen we er daarnaast ook achter dat veel van hen niet alleen zoeken naar vacatures, maar ook naar organisaties die bij hen passen. Daarbij baseren ze hun keuze ook op de bijdrage van die bedrijven aan een betere wereld. We leggen in het portaal daarom de link met de Sustainable Development Goals van de VN. Ben je benieuwd welk bedrijf in Twente bijdraagt aan de energietransitie, dan zie je dat in één oogopslag.”

 

“Al die tags in het nieuwe portaal zijn uniek. Iets soortgelijks bestaat nog niet in Nederland, voor zover wij weten. We gaan het nog verder uitbouwen. Wordt vervolgd!”

Datum: 16 februari 2022 |

Bron tekst: Twente Board |

Lees meer over #talent