Regio Twente verheugd met motie CDA om directe intercityverbinding Enschede-Schiphol in stand te houden

Op 8 februari 2024 maakte de Nederlandse Spoorwegen (NS) de concept-dienstregeling voor 2025 bekend. Met daarin het bericht dat de directe treinverbinding van Enschede naar Schiphol eind dit jaar tijdelijk gaat verdwijnen. In plaats daarvan moeten reizigers uit Twente die naar Amsterdam-zuid en Schiphol reizen, overstappen op Amersfoort Centraal. Er is nu een motie aangekondigd die de regering oproept om met de NS in gesprek te gaan over alternatieven. 

De regio Twente is zeer verheugd met de motie van CDA Tweede Kamerlid Eline Vedder om de directe intercityverbinding Enschede-Schiphol in stand te houden. De motie wordt mede ondersteund door NSC, ChristenUnie en SGP. Nu is het aan de Tweede Kamer om hier dinsdag a.s. over te stemmen. 

NS wil verbinding tijdelijk schrappen

In de concept-dienstregeling 2025 wil NS de rechtstreekse verbinding schrappen. De motie roept de regering op om met de NS in gesprek te gaan over alternatieven zodat de directe verbinding in stand kan worden gehouden. Mocht dit echt niet mogelijk zijn, roept de motie op in ieder geval duidelijkheid te geven over de einddatum van deze tijdelijke maatregel. Ook wordt opgeroepen om bij de volgorde van de uitrol van nieuw ICNG-materieel door de NS rekening te houden met het zo snel mogelijk herstellen van de directe verbinding. 

Veel reacties uit de regio

Wethouder Hanneke Steen spreekt namens de regio en de 14 Twentse gemeenten: “Nadat bekend werd dat de rechtstreekse trein (tijdelijk) zou worden geschrapt hebben wij veel reacties gekregen van inwoners en bezoekers van Twente. Voor hen is deze directe verbinding tussen Twente en Amsterdam-Zuid/Schiphol belangrijk voor hun werk of studie. Denk bijvoorbeeld aan de universiteiten en hogescholen in Oost- en West-Nederland die nauw samenwerken. Zonder overstap van A naar B reizen betekent dat je gewoon lekker kunt doorwerken in de trein. En uiteraard is de verbinding met de luchthaven Schiphol belangrijk, niet alleen voor vliegreiziger, maar ook omdat men daar ook kan overstappen op de internationale treinen naar het zuiden en westen van Europa”. 

De 14 Twentse gemeenten, Twente Board en Young Twente Board stuurden eerder al een brief aan de NS om hun ongenoegen en zorg uit te spreken over het voorgenomen plan om de rechtstreekse treinverbinding tussen Twente en Amsterdam Zuid/Schiphol Airport te schrappen en zullen hierover samen met de provincie Overijssel nog met de NS in gesprek gaan. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irma Lissberg, i.lissberg@twente2050.nl of 06 104 08 838 of team Communicatie Twente Board e.list@twenteboard.nl of 06 53475385.

Lees meer over #Twente Board