Innovaties in de zorg dragen bij aan vitale regio

Twente is sterk in het bedenken en ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Niet alleen regionaal, maar ook nationaal en internationaal vinden innovaties uit Twente hun weg. Ook op het gebied van de zorg. Oplossingen uit Twente leveren een directe bijdrage in de medische wereld. Denk aan medische apparatuur of innovaties die een bijdrage leveren in de strijd tegen het coronavirus. Deze innovaties dragen bij aan een vitale regio: een gezondere bevolking en een boost voor de economie.

In het kort

  • Innovatie in de zorg is één van de vier focusgebieden van de Twente Board. De Board stimuleert investeringen en innovaties op het gebied van medische technologie, de bestrijding van het coronavirus, preventie en nieuwe businessmodellen in de zorg.
  • Onderwijs, overheid en ondernemers leveren een directe bijdrage aan het zorglandschap, zowel regionaal, nationaal als wereldwijd.

Global Goal

global goal icon
Impactportfolio Innovatie in de Zorg

De mogelijkheden van nieuwe technologieën reiken ver. Om de algemene gezondheid te bevorderen, de kwaliteit van leven te vergroten en de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg te verbeteren is innovatie in de zorg noodzakelijk. In Twente hebben we de kennis en kunde in huis. Daarom focust de Twente Board zich de komende jaren op het versnellen van toepassingen van innovaties in de zorg. Dit doen ze samen met kennisinstellingen, zorgprofessionals, burgers en ondernemers. Maak ook kennis met de andere impactportfolio’s van de Twente Board: digitalisering, circulaire economie en sleuteltechnologieën.

Investeren in Twente

Het impactportfolio Innovatie in de Zorg komt ook terug in de investeringsprogramma’s van de Twente Board. De Board stimuleert investeringen en innovaties op het gebied van medtech, de bestrijding van het coronavirus, preventie en nieuwe businessmodellen in de zorg. TopFit Citizenlab is een mooi voorbeeld van een project uit de investeringsprogramma’s van de Twente Board. In dit onderzoeks- en innovatieprogramma werken burgers, zorgprofessionals, bedrijven en wetenschappers samen aan het ontwikkelen en inzetten van technologische innovaties voor zorg en gezondheid. Ook is de Twente Board trots op het Technisch Medisch (TechMed) Centrum: de toonaangevende innovatiehub, gericht op de zorg van de toekomst. Het centrum is uitgerust met de modernste infrastructuur: nagebouwde intensive care ruimtes, een echte operatiekamer met een robotarm en een testhuis voor technologie in de thuiszorg. Studenten werken in het TechMed Centre zij aan zij met professionals uit het bedrijfsleven en van ziekenhuizen.

Ondernemend Twente levert bijdrage in de zorg

ZGT en MST zijn voortdurend bezig met onderzoeken en het verbeteren van de zorg. Zo startte het MST onlangs met revalidatie-app CureYou voor hartpatiënten en vernieuwde ZGT de Operatiekamer Complex, voorzien van de nieuwste technieken. Maar ook ondernemers uit Twente leveren belangrijke innovaties die bijdragen aan de zorg. Zo verzorgde Demcon, in opdracht van SmartQare, de ontwikkeling en productie van een innovatieve wearable. Deze wearable bewaakt vitale functies. Verzorgt een nauwkeurige locatiebepaling, voor het geval de cliënt gaat dwalen en heeft het apparaat een alarmknop. De wearable is het eerste medische apparaat waarbij gebruik werd gemaakt van Internet of Things. Hiermee staan apparaten via het internet met andere apparaten in verbinding en kunnen daarmee efficiënt gegevens uitwisselen. Directe zorgverleners zijn betrokken bij de monitoring en krijgen een melding bij verschillende situaties. De oplossing van Demcon zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Lees meer over de wearable.

 

Ook jong talent uit Twente komt met oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zo begonnen Sander en Menno Kamphuis in 2017 met Moovd, een start-up die zich richtte op Virtual Reality (VR). Inmiddels is Moovd uitgegroeid tot koploper in digitale therapie en ontwikkelen en ontsluiten ze nieuwe behandel- en begeleidingsmethoden. Per 1 januari namen ze SilVRmind, de ontwikkelaar van online EMDR, over. Deze overname past in de strategie van de start-up om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren met bewezen technische innovaties. Menno vertelt: “Iedereen zou laagdrempelig toegang moeten hebben tot hoogwaardige geestelijke gezondheid. Digitale, technische innovaties kunnen daarbij een doorslaggevende factor zijn.” Daarnaast zijn Sander en Menno bezig met tools gericht op preventie en brengen ze binnenkort een digitale training op de markt die ze samen met Philadelphia Zorg hebben ontwikkeld. In februari 2021 werden ze uitgeroepen tot winnaar van de zorginnovatie 2021 regio Oost. Lees meer over Moovd.

Vitale regio

Innovaties uit Twente leveren een belangrijke bijdrage aan het zorglandschap. Niet alleen overheid en onderzoeks- en onderwijsinstellingen, maar vooral ook ondernemers uit Twente komen met oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de zorg. De innovaties dragen bij aan een gezondere bevolking en geven de economie in onze regio een boost. Samen zetten we ons in voor een vitale regio. Samen dragen we bij aan welzijn en welvaart voor iedereen in onze regio.

Datum: 22 februari 2021 |

Auteur: Twente Board

Lees meer over #medischetechnologie