Staande rolstoelen J58 maken de wereld voor rolstoelgebruikers beter en inclusiever

"Onze missie is om het leven van mensen te verbeteren en de wereld inclusiever te maken," vertelt Gabriel Costa. Samen met zijn compagnons heeft hij een rolstoel ontworpen die rolstoelgebruikers de vrijheid geeft om te staan. Gabriels fascinatie voor uitvindingen begon in zijn jeugd. In dit artikel deelt hij zijn verhaal: van kinderdroom tot het opzetten van een innovatief bedrijf.

Het idee voor de J58 ontstond toen Gabriel Dr. Rivelino Montenegro ontmoette. Rivelino wilde een rolstoel voor zijn vriend Augusto ontwerpen. Augusto was een volleybalspeler op hoog niveau, maar vanwege een auto-ongeluk kwam hij in een rolstoel terecht. Na het ongeluk wilde Augusto maar één ding: weer kunnen volleyballen. Met Gabriels technische kennis, Rivelino’s ervaring in de medische wereld en Augusto als ervaringsdeskundige begonnen ze te brainstormen en te experimenteren om een oplossing te vinden die rolstoelgebruikers meer bewegingsvrijheid zou bieden.

 

Het proces van het ontwikkelen van de staande rolstoel was een uitdaging op zich. Gabriel en zijn team deden onderzoek naar bestaande rolstoeltechnologieën en probeerden de behoeften van rolstoelgebruikers te begrijpen. Ze ontdekten dat bestaande opties beperkingen hadden: mechanische rolstoelen konden staan maar niet bewegen, terwijl elektrische rolstoelen die dat wel kunnen vaak zwaar, duur en batterijafhankelijk waren.

 

Toen Gabriel zich ging verdiepen in de situatie van rolstoelgebruikers, werd hij zich steeds bewuster van hoe het is om in een rolstoel te zitten. "Een drankje bestellen aan de bar, iets van een hoog schap pakken of gewoon oogcontact maken… Het zijn allemaal dagelijkse handelingen die voor rolstoelgebruikers moeilijk zijn," vertelt hij. Met de introductie van de Ezer, een lichtgewicht, betaalbare rolstoel aangedreven door een gasmechanisme, zijn deze obstakels verleden tijd.

"Als kind had ik altijd al een fascinatie voor uitvinden. Het begon op jonge leeftijd, simpelweg met het plezier van het creëren en experimenteren met mijn handen. Ik haalde dingen uit elkaar, tot frustratie van mijn moeder, die ze vaak niet meer in elkaar kon zetten.”

 

Gabriel benadrukt de gezondheidsvoordelen van de staande rolstoel: "Langdurig zitten kan schadelijk zijn voor het lichaam, met risico's zoals botontkalking, drukwonden en verminderde bloedcirculatie. Onze rolstoel biedt niet alleen sociale voordelen, maar kan ook deze gezondheidsproblemen verlichten en de levenskwaliteit van rolstoelgebruikers verbeteren."

 

Na het bouwen van prototypes, het verzamelen van feedback en samenwerking met experts, slaagde het team erin om een werkend product te ontwikkelen dat positief werd ontvangen door rolstoelgebruikers. "Innovatie begint met het onbekende. Het vergt geduld en openheid voor mogelijkheden. Maar wanneer je ziet dat jouw product echt het leven van mensen verbetert, geeft dat een onbeschrijfelijk gevoel van voldoening," aldus Gabriel.

 

In de volgende fase van hun onderneming kijken Gabriel en zijn team met optimisme naar de toekomst. Ze zijn bezig met het starten van de productie van de rolstoelen. Ook zien ze mogelijkheden om hun product verder te ontwikkelen, nieuwe functies toe te voegen en meer mensen te helpen hun mobiliteit te verbeteren. "Dit is pas het begin," zegt Gabriel. Voor hen is innoveren een missie om het leven van mensen te verbeteren en de wereld inclusiever te maken, en dat vereist tijd, geduld en discipline.

Datum: 23 mei 2024 |

Bron tekst: J58, Gabriel Costa |

Auteur: Elçin Çoraklar

Lees meer over #innovatie